reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podporu DDR3 u AMD přinese RS880, AMD dále snížuje čtvrtletní ztráty

17.7.2008, Pavel Boček, aktualita
Podporu DDR3 u AMD přinese RS880, AMD dále snížuje čtvrtletní ztráty
Jak jsme informovali v pondělí, společnost AMD zprovozila počítač, který obsahuje čtyři grafické karty Radeon HD 4870 X2. V rozhovoru na serveru Techtree.com Raja Koduri, technologický ředitel AMD, tuto informaci potvrdil a dodal několik...
Jak jsme informovali v pondělí, společnost AMD zprovozila počítač, který obsahuje čtyři grafické karty Radeon HD 4870 X2. V rozhovoru na serveru Techtree.com Raja Koduri, technologický ředitel AMD, tuto informaci potvrdil a dodal několik podrobností. Toto řešení sice nyní nebude určeno pro trh, na druhou stranu s optimalizacemi na straně ovladačů a her by fungovaly karty obstojně i pouze s osmi PCIe linkami každá. Pro budoucí využití však prý bude dále nutné zrychlit komunikaci mezi jednotlivými kartami. Zmínil se také o tom, že kolem Vánoc bychom mohli očekávat větší množství her s podporou DirectX 10.1 a že první verze mikroprocesorů Fusion budou zaměřeny hlavně na zvýšení výkonu při běžných aktivitách (sledování videa, hraní on-line her apod.) za použití low-endových grafických jader za současné úspory energie.



Zdroje blízké ATi pak serveru Fudzilla údajně potvrdily, že AMD bude podporovat technologii Intel Havok, avšak zpočátku pouze na procesorech. Na grafické karty se prý Havok přesune až to bude mít smysl po stránce výkonu. To možná AMD přinese další velkou výhodu. Pokusy s přesuny výpočtů fyziky na grafické karty totiž začaly v době, kdy mikroprocesory přestávaly na tuto činnost stačit, avšak NVIDIA nyní přesouvá PhysX výhradně na grafické karty v době, kdy na trhu je řada velmi rychlých mnohojádrových CPU a v plánu jsou čipy s ještě více jádry. Může to tedy dopadnou tak, že CPU ve hrách nebude vytíženo, zatímco GPU nebude zvládat grafické výpočty, natož ještě výpočty fyzikální, což povede ke snížení počtu snímků za sekundu. AMD však dá se říci takticky vyčkává: Havok podpoří s procesory, eventuelně později i s grafickými kartami, přičemž nechává otevřené dveře i pro PhysX. Zdroje blízko NVIDII prý však naopak stále opakují, že Intel Havok neuvolní a nechá si jej pro svůj projekt Larabee.

Další zrychlení procesorů AMD přinesou i čipové sady RD890 a RS880 s integrovaným grafickým jádrem. Obě totiž budou podporovat paměti DDR3. Druhá čipová sada má přijít v druhém čtvrtletí příštího roku, kdy spolu s jižním můstkem SB800 nahradí sadu 780G + SB750, resp. 790GX + SB750. Je pravděpodobné, dosud však nepotvrzené, že AMD použije jádro RV710. Jisté však je, že kombinovat se tyto čipové sady budou s 45nm technologií vyráběnými procesory Deneb. Ty přijdou oficiálně sice již na konci tohoto roku, nicméně hlavní vlna dorazí až v lednu roku příštího. Již nyní však partnerům AMD předvedlo vzorky během předváděcí show Malaga (s podtitulem „jsme v pořádku“). Tato CPU zřejmě na stejném taktu nebudou Nehalemu od Intelu konkurovat, nicméně konkurovat mohou cenou. AMD se může zkusit spolehnout alespoň na to, že Intel s použitými technologiemi zatím nemá přílišné zkušenosti a tak čipy nemusí dosahovat tak velkých taktů, jako ty současné.

Zklamání však zřejmě přineslo vypuštění mobilní platformy Puma. To mělo dle AMD být velkolepé za vypuštění spousty nových modelů notebooku, dosud však v Evropě jsou dostupné jen modely on MSI a Fujitsu Siemens Computers. Nezbývá než ještě počkat, zda výrobci neprojeví zájem později. Podobný úspěch měla alespoň do začátku tohoto roku akvizice ATi. V roce 2006 AMD za tuto společnost zaplatilo 5,6 miliardy amerických dolarů, nicméně pak cena akcií společnosti spadla z tehdejších 40 dolarů až na dnešních 4,76 dolaru. kvůli čemuž nemá nyní celé AMD ani hodnotu tehdejší akvizice. Nyní ve spojení s tím AMD hodlá odepsat dalších 880 milionů dolarů, celkem tedy již 2,5 miliardy.



V tomto čtvrtletí tedy i díky propuštění 5 % zaměstnanců spadne ztráta zřejmě již na 300 milionů, začít vydělávat má AMD až ve třetím čtvrtletí. Dosud společnost táhla ke dnu právě ATi, nicméně díky úspěšným řadám grafických karet Radeon HD 2000 a HD 3000 a nové HD 4000 začne ATi zřejmě AMD naopak držet před krachem. Na smrtelné posteli tedy konečně akvizice přináší první plody. Zbývá ještě zbavit se ztrátových divizí, jako je výroba čipů pro mobilní telefony (zejména pro zrušenou řadu Motorola RAZR) a televizory a propustit do září zbývajících 5 % zaměstnanců (oznámeno bylo propuštění desetiny pracovníků). Přesné výsledky za druhé čtvrtletí se dozvíme během příštích dní, nicméně již nyní se spekuluje, že generální ředitel Hector Ruiz opustí vedení AMD již letos. Nahradit jej může druhý muž ve vedení, Dirk Meyer, který prý má s CPU větší zkušenosti a tak by společnost mohl vést lépe.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)
reklama