reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PowerStrip - ladíme grafickou kartu

15.8.2005, Zdeněk Kabát, návod
PowerStrip - ladíme grafickou kartu
Dnes si představíme užitečnou utilitu s označením PowerStrip, jež obsahuje mnoho skvělých vlastností, které se týkají hlavně ukládání profilů výkonu, barev či monitoru. Dovoluje ale i měnit frekvence grafické karty přímo uprostřed hry!

Profily barev - obraz k obrazu svému



Dalším oknem, které si v našem průvodci PowerStripem prohlédneme, jsou profily barev. Opět můžete namítnout, že upravovat barevnou křivku můžete i přes ovladače, ale v tomto případě nabízí program podstatně více možností na barevné změny, než je tomu v driverech grafických karet.


Seřízení barev

První část okna je naprosto klasické seřízení barev. Obsahuje posuvníky pro změnu gamma (0,50-4,00), jasu, který je zde označený jako světlost (-300%-450%), kontrastu (stejný rozsah), ale také teploty barev (2000-9500K). Upravovat můžete nejen celou křivku zároveň, ale i jednotlivé složky zvlášť a dokonce jde přepnout mezi RGB a CMY barevným profilem.

Nicméně, aby to nebylo jen tupé vyjmenování faktů, uvedu zde, co jednotlivé faktory s barvami na obrazovce dělají.

Gamma ramp chart: Malá tabulka, kterou vidíte vpravo nahoře v okně a jejíž ukázky jsem uvedl níže, je tzv. gamma ramp chart. Zobrazená křivka je jakýmsi ukazatelem výsledných barev na monitoru v poměru s barvami, které vycházejí z použité aplikace. Následující schéma to myslím jasně vyjadřuje:


Pozn.: Maximum na obou osách je pro jednu barevnou informaci 256, nikoliv 65536

Na ose "x" máte vstupní hodnotu jednotlivých barev, zatímco osa "y" zobrazuje hodnotu výstupní. Graf je v tomto případě černobílý, ale může být nastavený i nezávisle pro složky RGB (červená, zelená, modrá) nebo CMY (azurová, fialová, žlutá).

Ještě poznamenám, že číslo v levém horním rohu gamma ramp chart je maximální počet zobrazovaných barev. Je logické, že když upravíte poměr vstupních a výstupních barevných informací, dojde v některých místech k ořezání, čili jakákoliv úprava sníží barevnou hloubku. Pro 32-bitové barvy (resp. 24-bitové) je maximum s defaultní gamma ramp 16 777 216 (256^3).

Zde jsou vysvětlení základní úprav gamma ramp, kterých můžete docílit v seřízení barev:


Gamma: Tato hodnota upravuje celý průběh gamma ramp a mění tak v podstatě jas i kontrast. Při zvýšení gamma se dočkáte vyšší světlosti, ale zároveň nesplývají žádné barevné odstíny, jen se k sobě přibližují. (obrázek - gamma 1,80)
Světlost (jas): Úpravu jasu snad musel dělat každý z vás. Ke každé barevné hodnotě je tak přičtena nebo odečtena určitá konstanta (z rozsahu 0-255 se tak stane např. 30-255 nebo 0-225), což ale znamená, že některé odstíny splynou v jednu barvu. (obrázek - jas 200%)
Kontrast: Hodnota kontrastu určuje plynulost/ostrost přechodu barevné škály. Nízký kontrast ladí celou obrazovku do šeda, zatímco vysoký zvětšuje rozdíly mezi jednotlivými barvami a obraz zesvětluje. Tmavé odstíny jsou zachovány. (obrázek - kontrast -100%)
Teplota: Stejně jako jas a kontrast je součástí menu snad každého monitoru a určuje podíl modré barvy na výsledném obrazu s lehkými úpravami červené a zelené. Teplota pod 6500K snižuje kontrast modré (studené barvy), naopak nad 6500K kontrast zvyšuje (teplé barvy). (obrázek - teplota 4500K)

Kombinacemi těchto vlastností a jejich aplikací na jednotlivé barevné složky lze docílit prakticky libovolného obrazu, který může zastínit špatné vlastnosti monitoru. Pokud máte např. starší vysvícené CRT, není problém přidat jas nebo gamma korekci softwarově.

Nastavení gamma ramp

Zde můžete ještě o něco podrobněji upravovat nastavení barev. Možností je použití invertní gamma ramp (jako výchozí se použije druhá úhlopříčka -> barvy jsou negativní) a použití nelineární gamma ramp z přiloženého seznamu. K dispozici je např. barevný profil pro Macintosh nebo sRGB, což je vhodné hlavně pro grafické profesionály. Můžete si zde uložit i vaše vlastní nastavení.



Nastavení adaptéru

Zde najdete sice jen 4 možnosti, které už ani dnes příliš nevyužijete, ale přesto stojí za to se na ně podívat:
  • Zapnout korekci barev - povolí výše uvedené úpravy
  • Zapsat přímo do DAC palety - tato možnost aplikuje seřízení barev nízkoúrovňově přímo do DAC převodníku grafické karty. Slouží k obcházení gamma ramp obsažené v ovladačích
  • Použít hodnoty EDID CIE chromatičnosti - upraví gamma ramp podle EDID informace obsažené v monitoru, málo využitelné
  • Boost color vibrance - podobná funkce jako Digital Vibrance Control u nVidie, reguluje barvy při zachování plné palety. Využitelné hlavně u LCD.


Profily

Stejně jako u profilů výkonu si i zde můžete libovolné nastavení uložit a rychle přepínat buď pomocí menu v liště, nebo přes klávesovou zkratku. Možnosti přiřadit k aplikaci najdete na páté stránce tohoto přehledu.
reklama