reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PowerStrip - ladíme grafickou kartu

15.8.2005, Zdeněk Kabát, návod
PowerStrip - ladíme grafickou kartu
Dnes si představíme užitečnou utilitu s označením PowerStrip, jež obsahuje mnoho skvělých vlastností, které se týkají hlavně ukládání profilů výkonu, barev či monitoru. Dovoluje ale i měnit frekvence grafické karty přímo uprostřed hry!

Profily obrazovky - největší síla PowerStripu



S monitorem, jeho rozlišením a obnovovacími frekvencemi bývá poměrně dost problémů. Velmi rozšířený je 60Hz blok na grafických kartách ATi, kdy se již mnoha uživatelům nepodařilo zvýšit frekvenci monitoru přes tuto mez. PowerStrip je podle mého názoru nejlepší nástroj, který umí s monitorem zacházet, a to už jen proto, že k němu přistupuje nízkoúrovňově. Podívejme se na možnosti nastavení v okně Profily obrazovky.


Základní nastavení obrazovky

Tentokrát shrnu obsah hlavního okna trochu stručněji než obvykle. Zde jsou standardní možnosti, které ničím nepřekonávají ovládací panel obrazovky Windows:
  • Barvy - nastavíte hloubku barev, možnosti: 256 barev, 16-bit, 32-bit
  • Rozlišení - nastavení rozlišení obrazovky podle ovladače monitoru
  • Obnovovací frekvence - nastavení frekvencí podle ovladače monitoru
  • Nastavení - možnosti, které vedou k vypnutí rozšířených možností PowerStripu
    • Přikázat běžné obnovovací frekvence
    • Skryje módy nepodporované monitorem
  • Profily - stejné využití jako u předchozích dvou stránek

Zde se tedy ničeho zvláštního nedočkáte, jen opět praktického využití profilů obrazovky, kterých můžete uložit libovolné množství. Ty pravé možnosti PowerStripu ovšem začínají jinde...

Vylepšené nastavení obrazovky

V části okna Obnovovací frekvence se nachází tajemné tlačítko Vylepšené nastavení obrazovky. Pokud na něj kliknete, otevře trochu komplikovanější nabídka, která ovšem vede k nastavení prakticky libovolného rozlišení a obnovovacích frekvencí. Měla by vypadat zhruba takto:


Upozornění! Nesprávné nebo příliš agresivní nastavení pokročilého časování monitoru může vést k jeho poškození. Proto upravujte frekvence v tomto okně obezřetně a v případě chyby použijte následující klávesy: Alt+R resetuje kompletní nastavení, Esc resetuje nastavení a zavře okno, Backspace vrátí poslední úpravu. V případě větších problémů použijte Ctrl+Alt+S na návrat k defaultnímu nastavení adaptéru.

Protože je zde možností opravdu hodně, podívejme se na jednotlivá nastavení postupně:

RAMDAC - Zde můžete nastavit takt pixelů, čili frekvenci RAMDACu při daném rozlišení a obnovovací frekvenci. Je prakticky zbytečné s ní manipulovat, protože se sama upravuje podle ostatních nastavení. Navíc nesmí vyšší než šířka pásma monitoru. Maximum je kolem 315MHz pro rozlišení 2048x1536 při 70Hz (RAMDAC všech nových grafik má 400MHz).



Pozice a velikost - Softwarové nastavení pozice a velikosti obrazu na monitoru, které jen doplňuje možnosti hardwaru. Zajímavou možností je "uchopení" obrazu a jeho posuv po monitoru pomocí myši.



Synchronizace - V tomto menu můžete upravovat detaily, které se týkají horizontální a vertikální synchronizace, což je ale pro normálního smrtelníka věc trochu zbytečná. Jde zde zapnout prokládání (interlacing - střídají se sudé a liché řádky) apod.



Nastavení - V nastavení je nejdůležitější ponechat zaškrtnutou možnost "Úprava v reálném čase", která dovolí měnit frekvence okamžitě a případně příslušný krok vrátit hned zpět. Další možnosti jako zamčení konfigurace a frekvencí použijte jen když je opravdu potřebujete.


  • Přidaná rozlišení - Toto tlačítko v Nastavení otevírá další menu, které je pro PowerStrip stejně tak jedinečné jako nastavování frekvencí. Můžete si zde totiž vybrat s opravdu velkého množství nestandardních předdefinovaných rozlišení nebo si dokonce vytvořit rozlišení vlastní! Kromě možnosti nastavit výšku obrazu (po 8 pixelech) a jeho šířku (po 2 pixelech) máte volbu automaticky převést rozlišení do daného poměru stran, použít prokládání a definovat detailní nastavení signálu.

      Rozlišení si samozřejmě můžete ukládat dle libosti a v hlavním okně pro něj nastavit obnovovací frekvenci. Možností je taky nastavit rozlišení podle okna, které si sami roztáhnete přes obraz (ikonka pravítka). Toto okno ale nebudu nijak podrobně rozebírat, ať si s ním každý pohraje sám.

    Horizontální a vertikální konfigurace - Toto jsou hlavní dvě položky pro nastavení frekvencí monitoru, ale také je nebudu detailněji vysvětlovat, protože synchronizace analogového signálu jde již za mé možnosti. Důležitá je ale položka "Obnov. frekvence" ve vertikální konfiguraci, kde můžete určit refresh rate monitoru opravdu napevno. Toto nastavení bezpečně překoná všechny ovladače grafické karty a ovládací panel Windows.


    (upraveno vedle sebe)

    Pozn.: Pokud vás zajímají podrobnosti ohledně nastavení analogového video signálu, doporučuji přečíst tento článek na National Instruments. Detailněji vysvětlené jsem to jinde bohužel nenašel, ale i tak je to poměrně záběr na mozkové závity.
    reklama