Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poznámky (jedině) v cloudu

6.3.2013, Radan Tuhý, článek
Poznámky (jedině) v cloudu
Psaní poznámek je pro většinu lidí běžnou prevencí zapomínání úkolů, nákupních seznamů nebo webových adres. Poznámky v elektronické podobě můžete mít neustále po ruce, tedy v počítači, tabletu, nebo třeba chytrém telefonu.
Jak je vidět, máme na výběr z celé řady služeb a online aplikací pro správu poznámek, které jsou ukládány do cloudu a synchronizovány s mobilními zařízeními. V praxi nám to dovoluje celkem velkou flexibilitu, protože poznámky máme k dispozici vždy a všude. Stačí mít počítač (nebo laptop) připojený k internetu, případně jakékoli mobilní zařízení s datovým tarifem.

Ze začátku se to může zdát složité, ale tak nám v minulosti připadala spousta nových věcí, včetně samotného čtení a psaní v první třídě na základních školách. Na psaní poznámek v elektronické podobě a související výhody se dá poměrně rychle zvyknout. Brzy tak oceníte přehlednost, možnost cokoli změnit, sdílení, kolaboraci a mnoho dalších funkcí, které jednotlivé služby nabízí.


Další alternativy


Pro někoho nemusí být cloudové aplikace tohoto typu tou pravou službou, případně se mohou najít uživatele preferující vlastní řešení. I to je možné, a to za předpokladu, že vlastníme webový server, například v podobě domácího NASu (více v samostatném článku). Pak stačí vyhledat nějakou webovou aplikaci, pomocí které si vybudujeme vlastní cloudové řešení, které budeme využívat ke psaní poznámek.

Jako příklad můžeme použít například službu TiddlyWiki, která je napsaná pomocí jazyku Java a můžeme si takto vytvořit wiki na lokálním počítači. To sice není zrovna cloudové řešení, ale pro někoho může být dostačující.





Pokud bychom chtěli vytvořit přímo webovou aplikaci, můžeme se podívat po nějakém hotovém řešení. Těch je relativně hodně, ale vyžadují alespoň základní znalosti PHP a konfigurace databází. Příkladem může být třeba PhpWiki, což je plnohodnotná wiki napsaná v jazyce PHP. Po úvodní konfiguraci a plném zprovoznění na webovém serveru získáme osobní Wiki stránky, ke kterým můžeme dát přístup libovolným lidem (přátelům, rodině) a ukládat si tak poznámky a důležité informace.





Tímto způsobem bychom mohli pokračovat. Záleží tedy na tom, jaké platformě (případně jakému řešení) dáte přednost. Jazyk PHP je pravděpodobně na zprovoznění nejméně náročný (s ohledem na fakt, že jej podporuje většina levných hostingů a domácích NASů).


Závěrem


Je celkem zřejmé, že cloudové služby jsou budoucností, proto většina nových služeb a webových aplikací na tomto principu funguje již nyní. To vše ruku v ruce s rozvojem mobilních zařízení (chytré telefony, tablety) nebo integrací dotykových displejů do nových zařízení a spotřebičů.

Otázkou stále zůstává, jaká bude vlastně v budoucnu převažující platforma. To má vliv zejména na podporu konkrétních mobilních zařízení (a verzí operačních systémů) u jednotlivých služeb, protože webovou aplikaci je možné napsat poměrně univerzálním způsobem, kdy nehraje roli, zda ji provozujeme na prohlížeči v systému Windows, Linux, nebo Mac OS X.
Jakým způsobem si zapisujete poznámky?
V anketě šlo hlasovat od 6.3.2013 do 20.2.2014. Počet hlasujících: 24
Využívám některou z cloudových služeb50 %
Mám vlastní stránky Wiki4 %
Používám program bez synchronizace (v telefonu nebo PC)8 %
Poznámky píšu ručně na papírky a bloky25 %
Žádné poznámky nepotřebuji, vše si pamatuji13 %