reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poznámky (jedině) v cloudu

6.3.2013, Radan Tuhý, článek
Poznámky (jedině) v cloudu
Psaní poznámek je pro většinu lidí běžnou prevencí zapomínání úkolů, nákupních seznamů nebo webových adres. Poznámky v elektronické podobě můžete mít neustále po ruce, tedy v počítači, tabletu, nebo třeba chytrém telefonu.
V oblasti tvorby a správy každodenních poznámek existuje celá řada aspektů, které bývají pro některé z nás více či méně důležité. Pro základní představu o tom, jaké vlastně máme možnosti a co nám jednotlivé internetové služby mohou nabídnout, si projdeme několik základních oblastí.



Způsob ukládání a synchronizace poznámek


Mezi aplikacemi lze najít více druhů, přičemž jednotlivé z nich řeší ukládání do cloudu různým způsobem, což je dáno konceptem aplikace. Může se také jednat o kombinace více služeb. Asi nejjednodušší a základní formou je samostatná služba na ukládání poznámek, která má k dispozici webové rozhraní, klienta pro desktop či laptop, případně aplikace pro různá mobilní zařízení. Jako přiklad lze uvést Evernote, což je pravděpodobně jedna z nejrozšířenějších služeb tohoto typu.

Příkladem druhého konceptu je využití součásti kancelářského balíku Microsoft Office s názvem Microsoft OneNote. Program dokáže fungovat jednak lokálně (offline), ovšem po propojení s úložištěm SkyDrive získáme námi požadovanou cloudovou službu, protože poznámky jsou uloženy v cloudu (na SkyDrive).






Možnosti klienta


Každý program je do značné míry individuální a velmi záleží na tom, jaké možnosti vývojáři připravili. Velkou roli také může hrát také rozšířenost služby, třeba v kombinaci s dobou působení na trhu. Můžeme se tak setkat s konceptem psaní poznámek pouze prostým textem (Plain Text), s podporou formátování různého druhu, vkládání obrázků, multimédií, aj.

Dalším faktorem může být integrace do různých dalších aplikací a programů. Microsoft OneNote má výhodu v tom, že je součástí kancelářského balíku, se kterým poměrně dobře spolupracuje, nevýhoda je ovšem v tom, že tento balík je nutné zakoupit. Evernote je například integrován v aplikaci Microsoft Outlook také.


Dostupná rozšíření


Služba pro ukládání poznámek nemusí nutně sestávat pouze ze samotného psaní textu (v jakékoli podobě), ale může obsahovat celou řadu oficiálních (nebo případně také neoficiálních) rozšíření, která doplňují standardní funkce, eventuálně přidávají funkce zcela nové.

Dobrým příkladem je Evernote, přičemž u této služby je možné stáhnout a využívat celou řadu rozšíření pro práci v kanceláři, případně doplňující aplikace zejména pro mobilní zařízení, které zvládnou uložit ručně psané poznámky na iPadu, nebo třeba nakreslit obrázek, vyfotit fotografii a udělat na ni nějaké úpravy, a tu pak uložit přímo do Evernote.






Platformy, pro které je mobilní aplikace a klient pro PC


Určitě není dobré být odkázán pouze na internetový prohlížeč a práci s poznámkami přes něj, to platí zejména pro mobilní telefony, u kterých by pak byla práce s textem značně komplikovaná. Klient pro PC pak obvykle nabídne pohodlné psaní a formátování poznámek, propojení s kontextovými nabídkami a dalšími aplikacemi, přičemž výsledek je pravidelně synchronizován s úložištěm u daného poskytovatele.

Můžeme zůstat u příkladu služby Evernote, která nabídne oficiálního klienta (případně aplikaci) pro všechny běžné systémy s výjimkou Linuxu, pro který na druhou stranu existuje neoficiální klient Nevernote.


Šifrování a zabezpečení


Důležitým prvkem v našem výčtu hraje také samotné zabezpečení našich poznámek. Za předpokladu, že budeme poznámky využívat jako nákupní lístek, zřejmě nebude nutné klást na nějaké mimořádné zabezpečení důraz, nicméně pokud si začneme zapisovat nápady, myšlenky, weby, případně nějaké další citlivé údaje, začne být oblast zabezpečení důležitým aspektem.

Poznámky jsou často ukládány jako určitým způsobem naformátovaný text, proto se nabízí otázka šifrování, které by mohlo u citlivějšího obsahu přijít vhod. Nezapomínejme ale na zabezpečení jako takové, pokud nebudeme šifrovat všechny poznámky a pamatovat si všechny hesla / klíče, měl by být způsob zabezpečení dostatečný i sám o sobě.






Sdílení poznámek


Asi nebude přímo nutnost, aby více lidí pracovalo na jedné poznámce a provádělo v ní úpravy, ale určitě by se to hodilo, stejně jako mít možnost jednotlivé textové dokumenty nasdílet formou veřejného odkazu (a případně sdílení zase zrušit).

Evernote kromě toho dokáže přímo sdílet poznámku pomocí sociálních sítí (Facebook, Twitter, Linkedin). Microsoft OneNote funguje na principu souborů typu OneNote, kde každý takový soubor lze samostatně sdílet pomocí SkyDrive, takže můžeme dokonce dát přímo někomu možnost poznámkový blok editovat.


Omezení bezplatné verze


Jak tomu často bývá, většina bezplatných služeb má určité omezení, kterého se můžeme zbavit pořízením placené verze. Proto bychom neměli zapomenout ani na možnosti placeného rozšíření služby, ať už o funkce jako takové, nebo o datový prostor, který dostaneme k dispozici. To sice asi nehraje takovou roli u obyčejného textu, nicméně pokud začneme využívat připojování fotografií nebo pořizování zvykových záznamů (ve stylu diktafonu), potřeby na prostor v cloudu to znatelně navýší.

V případě Microsoft OneNote se nejedná až o tak velké omezení, protože máme k dispozici 7 GB prostoru na SkyDrive, ale u Evernote je možné zdarma nahrát na web maximálně 60 MB měsíčně. Teoreticky lze tímto časem dosáhnout prostoru i vyššího, ale zde (více než samotná velikost prostoru) hraje roli množství přenášených dat, které je u placené verze omezeno méně.






Výběr služby


Abychom vám zjednodušili výběr samotné služby, připravili jsme přehled těch nejzajímavějších poskytovatelů. Je celkem pravděpodobné, že jste již o některých z nich slyšeli (případně některé z nich již používáte), na druhou stranu nikdy není od věci podívat se na další možnosti, vždy se může stát, že naleznete lepší alternativu.

Neklademe si zde za cíl vyjmenovat úplně všechny služby, ale pokusili jsme se vybrat ty nejzajímavější z nich.
reklama