reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poznámky (jedině) v cloudu

6.3.2013, Radan Tuhý, článek
Poznámky (jedině) v cloudu
Psaní poznámek je pro většinu lidí běžnou prevencí zapomínání úkolů, nákupních seznamů nebo webových adres. Poznámky v elektronické podobě můžete mít neustále po ruce, tedy v počítači, tabletu, nebo třeba chytrém telefonu.
Jak jsme lehce naznačili v předchozí kapitole, jednou z vůbec nejrozšířenějších cloudových služeb pro ukládání poznámek je Evernote. Služba funguje již od roku 2008 a díky své jednoduchosti a snadné použitelnosti si velmi rychle získala svoje uživatele (během roku provozu získala přibližně 11 milionů uživatelů).





To je mimo jiné jedním z hlavních důvodů dalšího vývoje a investic, které vedly až k současné podobě, ve které kromě psaní poznámek máme k dispozici celou řadu možností, včetně dalších doplňkových funkcí a rozšíření.


Jak Evernote funguje


Po úvodní registraci uživatelského účtu a následné instalaci klienta do počítače dostaneme do rukou jednotný nástroj pro psaní a správu poznámek. V aplikaci můžeme vytvořit vícero poznámkových bloků, ve kterých lze průběžně přidávat další poznámky. Tímto způsobem si udržíme přehled a dobrou organizaci informací, což pak usnadňuje prohledávání a orientaci. Kromě toho lze jednotlivým poznámkám přiřazovat štítky (tagy).





Synchronizace poznámek probíhá jednou za určitou časovou jednotku dle konfigurace klienta (každých 15 minut, 30 minut, 60 minut nebo 1× denně), případně manuálně (kdykoli). Ke klientovi lze připojit i více účtů a přepínat mezi nimi.

Poměrně důležitou funkcionalitou je sdílení. Sdílet lze jednotlivé poznámky, případně celé poznámkové bloky, a to buď s uživateli Evernote (což umožňuje pracovat se stejnými informacemi), případně formou veřejného odkazu. Kromě toho lze jednoduše sdílet poznámky na sociálních sítích Facebook, Twitter a LinkedIn. Drobnou nevýhodou jsou jistá omezení u bezplatných účtů, což v tomto konkrétním případě znamená nemožnost povolit editaci sdílených poznámek (prémiové účty toto umožňují).





K dispozici máme také oficiální aplikace pro mobilní zařízení, pomocí kterých se dostaneme ke všem našim poznámkám a můžeme s informacemi pracovat prakticky stejně, jako pomocí klienta pro PC. Konkrétně aplikace pro Android byla nedávno mírně přepracována a značně zpřehledněna.





Aplikace také nabízí šifrování poznámek, resp. vybraných částí textu. Stačí si označit text, který chceme zašifrovat, přes pravé tlačítko myši vyvolat menu, v něm vybrat možnost zašifrování a zadat frázi (heslo), která bude sloužit k zobrazení textu. Následně namísto textu uvidíme oválný znak symbolizující zašifrovaný text. Kliknutím na něj a následným zadáním hesla text zobrazíme. Podobným způsobem je také reálné text trvale dešifrovat.





Další příhodnou funkcí je možnost exportu a importu poznámek. Toho dosáhneme označením všech poznámek k exportu a volbou File - Export. K dispozici máme několik možností výstupů, ze kterých lze vybrat dle našich preferencí. Za účelem zálohy postačí ponechat první možnost a uložit si soubor někam na disk nebo sdílené médium. Import lze případně provést stejným způsobem.





Samotný editor je poměrně propracovaný, nabízí řadu možností formátování, třeba včetně možnosti přidání checkboxů do textu. Kromě textu lze ukládat také audio (tím si z Evernote vytvoříme funkční diktafon), obrázky a podobně. Jen je potřeba pamatovat na omezení nahrávaných dat za měsíc.

Pro ty, kteří hledají další funkce nad rámec poznámek jako takových, zde existuje celá řada rozšíření a pluginů, díky kterým získáme ještě více funkcí. Ne všechny jsou k dispozici k účtům vedeným zadarmo, ale i tak mezi nimi lze nalézt hodně zajímavých možností a funkcí. Jako příklad lze uvést Skitch (kreslení do obrázků nebo fotografií + následné uložení do Evernote), Web Clipper (ukládání webových stránek pro budoucí přečtení – tato funkce je ovšem součástí placené verze), Evernote Hello (databáze fotografií lidí, které potkáváme – vhodné pro ty, kteří si nepamatují obličeje a jména), a mnohé další.

Na závěr zmíníme placenou verzi, díky které lze získat možnost nahrání většího datového objemu za měsíc (až 1 GB) a využívat více rozšíření, nahrávat větší soubory, a to včetně historie poznámek, prohledávání PDF dokumentů a uživatelské podpory. Cena je aktuálně 5 EUR za měsíc (přibližně 130 Kč), případně 40 EUR za rok (přibližně 1 020 Kč).


Plusy



+ Velmi rozšířená služba
+ Klient prakticky pro všechny platformy
+ Jednoduché sdílení poznámek
+ Přehledné webové rozhraní
+ K dispozici je velké množství rozšíření

Minusy



- U bezpl. verze nelze editovat sdílené poznámky
- Zbytečné omezení uploadu u bezplatné verze
- Některé doplňkové služby jenom u placené verze
reklama