Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poznámky (jedině) v cloudu

6.3.2013, Radan Tuhý, článek
Poznámky (jedině) v cloudu
Psaní poznámek je pro většinu lidí běžnou prevencí zapomínání úkolů, nákupních seznamů nebo webových adres. Poznámky v elektronické podobě můžete mít neustále po ruce, tedy v počítači, tabletu, nebo třeba chytrém telefonu.
Poměrně zajímavou (a často opomíjenou) alternativou je Microsoft OneNote, což je součást vybraných verzí kancelářských balíků Microsoft Office. Tato aplikace sice umí fungovat samostatně na lokálním počítači, tedy offline, ale v kombinaci s datovým úložištěm SkyDrive a ukládáním poznámek do Cloudu získáme také celkem efektivní cloudové řešení (více o Microsoft SkyDrive v samostatném článku).





Toto řešení je sice na jednu stranu zdarma, ovšem je podmíněno zakoupením kancelářského balíku Office (eventuálně samostatné aplikace). Práce s Microsoft OneNote je velmi podobná práci s ostatními součástmi Microsoft Office.


Jak Microsoft OneNote funguje


Po instalaci a prvním spuštění aplikace dostaneme na výběr způsob uložení prvního dokumentu s poznámkami. Je celkem jedno, jakou možnost zvolíme, v budoucnu lze vytvořit nespočet dalších dokumentů s poznámkami, u kterých lze obdobným způsobem vybrat, kam se vlastně bude ukládat.





Následně již můžeme tvořit poznámky dle potřeby. Po levé straně aplikace lze vidět jednotlivé otevřené poznámkové bloky (ve formě samostatných souborů typu OneNote), v horní části pak vidíme jednotlivé záložky (ty se ještě dělí na jednotlivé stránky), přičemž každou záložku lze pojmenovat dle potřeby. Záložka je již vlastně prostor pro vkládání našeho obsahu, ať už textového, nebo grafického. Pro úplnost bychom zmínili, že díky integraci aplikací Microsoft Office lze celkem jednoduše vkládat kalendáře, tabulky a podobně.





Velmi podobné je také webové rozhraní. Do něj se dostaneme tak, že se přihlásíme k Microsoft SkyDrive, přejdeme do patřičné složky, ve které máme uloženy dokumenty s poznámkami, a na daný dokument klikneme. Otevře se nám webová aplikace OneNote.





V této webové aplikaci lze provádět víceméně totožné operace, jako v desktopové verzi, akorát je potřeba si zvyknout na malinko odlišné rozložení a jistá omezení (nativní aplikace je přece jenom propracovanější). Pokud jsme u počítače, kde je aplikace OneNote nainstalovaná, je možné kliknutím na odpovídající tlačítko dokument stáhnout do počítače a otevřít v nativním programu.





Zálohování poznámek je v tomto případě značně zjednodušeno, jelikož se v praxi jedná o stažení dokumentů ze SkyDrive. Ve skutečnosti ale tyto dokumenty máme staženy také v počítači, takže přistupujeme k souborům na disku, které jsou průběžně synchronizovány do cloudového úložiště. To mimo jiné umožňuje také výrazně rychlejší práci s poznámkami, než by tomu bylo v případě průběžného stahování a nahrávání obsahu pouze v rámci internetového úložiště.

Podobný je také systém sdílení poznámek. Sdílet je možné jednotlivé dokumenty v rámci datového úložiště SkyDrive, kde jim lze přiřadit oprávnění dle potřeby, nebo je dokonce nasdílet formou veřejného odkazu. Samozřejmostí jsou mobilní aplikace, které jsou k dispozici jak pro Windows Phone, tak pro Android nebo iOS. Pro OS X existuje odpovídající verze kancelářského balíku.

Tvůrci aplikace mysleli také na možnost zabezpečení jednotlivých záložek, takže je zde možnost zabezpečení záložek heslem. Stačí na záložku kliknout pravým tlačítkem, vybrat ochranu heslem a nastavit odpovídající heslo. Po uzamčení sekce pak vidíme pouze informaci o tom, že je nutné zadat heslo.





Na internetových stránkách Microsoftu se nachází spousta šablon, které lze v Microsoft OneNote použít. Žádná další rozšíření (ani placení čehokoli) nejsou principiálně potřeba, jelikož se jedná již o plnohodnotnou aplikaci. Proto je vlastně jedinou investicí zakoupení odpovídající verze kancelářského balíku Microsoft Office, respektive aplikace Microsoft OneNote.


Plusy



+ Propracovaná plnohodnotná aplikace
+ Provázanost aplikací Microsoft Office
+ Bez datových omezení (závisí na SkyDrive)
+ Svižná webová aplikace
+ Mobilní aplikace pro většinu platforem
+ Možnost stažení doplňkových šablon

Minusy



- Místy až příliš složitá a robustní aplikace
- Nutnost zakoupení programu nebo balíku