reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poznámky (jedině) v cloudu

6.3.2013, Radan Tuhý, článek
Poznámky (jedině) v cloudu
Psaní poznámek je pro většinu lidí běžnou prevencí zapomínání úkolů, nákupních seznamů nebo webových adres. Poznámky v elektronické podobě můžete mít neustále po ruce, tedy v počítači, tabletu, nebo třeba chytrém telefonu.
Další volbou v oblasti ukládání poznámek do cloudu by mohla být služba Memonic. Dokáže nabídnout poměrně zajímavé funkce v kombinaci se svým vlastním systémem poznámek a sdílení mezi přáteli.





Nejedná se zrovna o nějakou převratnou novinku, přesto jde o službu relativně novou – spuštění první verze proběhlo začátkem roku 2010. Od té doby probíhá vývoj prostředí, funkcí a možností.


Jak Memonic funguje


Memonic se celkem viditelně zaměřuje především na textový obsah a jeho organizaci, pro kterou je zde zvolen poměrně zajímavý způsob, tedy podle času. Práce s poznámkami poměrně zřetelně připomíná práci s emailem, ve kterém máme seznam příchozí pošty (Inbox), možnost přeposílání a podobně. Jakákoli provedená akce se zobrazí v první záložce událostí (Dashboard) na prvním místě.





Kromě záložky s událostmi máme k dispozici záložku Collection, ve které se nachází všechny námi vytvořené poznámky. S nimi lze pak dále pracovat, tedy přidávat k nim komentáře, sdílet poznámky, měnit nastavení, editovat text poznámek a podobně.

Dokonce i samotné sdílení, tagování a přiřazování do skupin funguje na podobném principu jako posílání emailu. Do adresního řádku vepisujeme jednotlivé údaje a oddělujeme čárkou. Kromě toho lze získat veřejný odkaz na poznámku, případně vybrat některou z dostupných sociálních sítí a sdílet obsah přímo tímto způsobem.

Mimo textový obsah můžeme vkládat obrázky, videa, odkazy, text formátovat (podobným způsobem jako v jakémkoli jiném editoru na principu WYSIWYG). Pokud se nám tento typ formátovaného textu nelíbí, máme možnost přepnout editor do režimu obyčejného textu (Plain Text). Tím sice zmizí veškeré formátování, ale na druhou stranu to zjednodušuje práci s textem.





Kromě již zmíněných skupin zde máme sekci pro kontakty, což je jakýsi ekvivalent přátel na sociálních sítích. Jejich poznámky a komentáře (pokud s námi jsou poznámky sdíleny a naopak) se pak zobrazují v záložce událostí. Je to poměrně zajímavý způsob kolaborace s informacemi, ovšem je otázkou, nakolik je přehledný a v konečném důsledku pak efektivní.

Za zmínku stojí také podpora aplikací pro mobilní zařízení, konkrétně pro Android a iOS, dále máme k dispozici klienta pro Windows a OS X, no a v neposlední řadě také můžeme vytvářet poznámky zasláním emailu na speciální emailovou adresu.

Bezplatná verze má i zde určitá omezení, konkrétně v podobě limitu množství poznámek. Bezplatně tedy můžeme uložit maximálně 100 poznámek, přechodem na placenou službu získáme poznámek neomezeně. V rámci sdílení a kolaborace je volná verze limitována třemi skupinami oproti neomezenému počtu skupin v placené verzi. Omezená je také velikost přílohy, a to na 2 MB. Zaplacením služby dojde ke zvýšení limitu na 20 MB. Cena je pak 28 USD ročně (přibližně 540 Kč).


Plusy



+ Zajímavý pohled na práci s poznámkami
+ Příznivá cena prémiové služby
+ Přítomnost mobilních aplikací

Minusy



- Příliš složitá a nepřehledná služba
- Nesmyslné omezení na 100 poznámek
- Práci s poznámkami příliš neulehčuje
reklama