reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poznámky (jedině) v cloudu

6.3.2013, Radan Tuhý, článek
Poznámky (jedině) v cloudu
Psaní poznámek je pro většinu lidí běžnou prevencí zapomínání úkolů, nákupních seznamů nebo webových adres. Poznámky v elektronické podobě můžete mít neustále po ruce, tedy v počítači, tabletu, nebo třeba chytrém telefonu.
Mezi zástupce služeb pro tvorbu poznámek bychom měli zařadit také Listhings. Tvůrce služby tvrdí, že se jedná o nejjednodušší cloudovou aplikaci pro tvorbu poznámek vůbec. Zda je opravdu nejjednodušší posoudit nemůžeme, ale v našem porovnání se skutečně řadí jednoznačně mezi ty nejsnadnější.





Kromě toho funguje aplikace velmi zajímavým způsobem a hned na první pohled zaujme podařeným grafickým provedením, jednoduchostí a efektivitou práce se samotnými poznámkami.


Jak Listhings funguje


Po jednoduché registraci na stránce služby se prakticky okamžitě dostaneme na pracovní plochu, která má podobu korkové nástěnky. Na této nástěnce můžeme začít vytvářet naše poznámky. Ty jsou v podobě lepících papírku (Sticky Notes) nejrůznějších barev.





Zjednodušeně by šlo říct, že na tomto principu funguje prakticky celá služba. Může se to sice na první pohled zdát málo, ale v praxi zjistíme, že se jedná o rychlou a silně použitelnou službu. S poznámkami můžeme libovolně manipulovat, měnit text, vytvářet seznamy, měnit barvy papírků, lepit papírky přes sebe a podobně.

To vše je možné libovolně sdílet s dalšími uživateli. Sdílet lze vždy celou plochu, tedy nástěnku (canvas), což probíhá pomocí emailové pozvánky.





Celá služba je natolik jednoduchá, že funguje přímo v internetovém prohlížeči. To je pravděpodobně ale kámen úrazu, jelikož zde nemáme k dispozici žádné aplikace (ani pro PC, ani pro mobilní zařízení). Na počítači by díky systému fungování nejspíš nebyla žádná aplikace potřeba, ale třeba pro mobilní telefon by se hodila.

Zabezpečení celé služby probíhá pomocí uživatelského jména (email) a hesla, takže je třeba zvolit dostatečně silné heslo. Díky absenci veřejného sdílení je vlastně tato forma určena převážně jako alternativa mechanické nástěnky s papírky pro osobní potřebu, eventuálně jako společná nástěnka pro menší skupinu lidí.

Ačkoli jsou poznámky v podstatě neomezené, kromě textu lze přidávat na nástěnku také fotografie, jejichž počet je v bezplatné verzi omezen na 20. Cena verze Pro je stanovena na 2,50 USD za měsíc (přibližně 50 Kč), ve které získáme prostor na obrázky o velikosti 5 GB.


Plusy



+ Mimořádně jednoduše použitelná služba
+ Funguje plnohodnotně v prohlížeči
+ Neomezený počet poznámek
+ Velmi rychlé a efektivní
+ Sdílení celé tabule (canvas)
+ Příznivá cena verze Pro

Minusy



- Chybí jakékoli aplikace (i mobilní)
- V bezplatné verzi jen 20 obrázků
reklama