Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poznámky (jedině) v cloudu

6.3.2013, Radan Tuhý, článek
Poznámky (jedině) v cloudu
Psaní poznámek je pro většinu lidí běžnou prevencí zapomínání úkolů, nákupních seznamů nebo webových adres. Poznámky v elektronické podobě můžete mít neustále po ruce, tedy v počítači, tabletu, nebo třeba chytrém telefonu.
Zajímavou službou je také SimpleNote. Název trošku navádí k zařazení mezi jednoduché služby, což v praxi není až tak daleko od pravdy. Mezi hlavní výhody v tomto případě ale patří zejména veřejné (a mezi vývojáři poměrně oblíbené) API, díky kterému můžeme získat celou řadu programů, aplikací a rozšíření.





Všechny služby jsou bezplatné, ale existuje také placená forma, ve které dostaneme navíc nějaké funkce a uživatelskou podporu.


Jak SimpleNote funguje


Jednoduchost začíná již u vytváření uživatelského účtu - k jeho založení nám postačí vyplnit email a nové heslo. Pak jsme hned přesměrováni na novou stránku, ve které se již nachází rozhraní webové aplikace pro ukládání poznámek.





I v tomto případě je kladen důraz na jednoduchost a efektivní používání. Nenajdeme zde přeplněné nabídky ani panely plné funkcí, ale pouze to, co k vytváření poznámek opravdu potřebujeme. Kromě názvu poznámek máme možnost přidávat také štítky (podobně jako u Evernote), pomocí kterých lze také poznámky filtrovat.

Štítky fungují zároveň jako prostředek ke sdílení poznámek. Stačí jako štítek vyplnit emailovou adresu dotyčné osoby, se kterou plánujeme poznámku sdílet. Další variantou je vytvoření veřejného odkazu, pomocí kterého lze nasdílet celý text poznámky. K němu se pak dostane každý, kdo vlastní příslušný odkaz.





Velmi podobným způsobem pak lze poznámku odsdílet, tedy učinit zpět soukromou. Stačí se jen vrátit do stejné nabídky, ale kromě odkazu se zde nachází také na první pohled viditelné tlačítko na zrušení tohoto veřejného přístupu.





Za zmínku také stojí možnost importu a exportu poznámek, který je sice zatím v podobě betaverze, ale funguje poměrně přehledně. K dispozici máme výstupní formáty v podobě prostého textu, souboru CSV, formátu JSON, XML, YAML, případně archivů Evernote. Import je možné provést mimo jiné také z Google Notes, tedy poznámkovou aplikaci od Google, jejíž vývoj byl v nedávné době pozastaven.

Jak jsme zmínili na začátku, jedna z poměrně klíčových výhod SimpleNote spočívá ve veřejném API, které je celkem hojně využíváno v dalších službách a aplikacích. Tím vlastně můžeme dosáhnout integrace do počítače (Windows, OS X), případně mobilních zařízení (Symbian, webOS, PlayBook, iOS, Android nebo Windows Phone). Neměli bychom zapomínat ani na rozšíření (plugins) pro Microsoft Outlook, Firefox, Google Chrome, případně unixový editor vim.





Drobnou nevýhodou je absence formátování textu a možnosti vkládat multimédia (fotografie, videa, přílohy, obrázky a podobně), což je v tomto případě daní za rychlost webového rozhraní a jednoduchost ovládání.

Na závěr nezapomeneme ani na rozdíly mezi bezplatnou a placenou verzí. Varianta zdarma nabídne plnohodnotnou synchronizaci s mobilními zařízeními i aplikacemi pro PC, a služba uchovává zpětně 10 verzí u každé poznámky. Placená verze rozšiřuje historii na 30 verzí, navíc přidává prémiovou uživatelskou podporu, skrytí reklamy, synchronizaci se službou Dropbox (více o této službě v samostatném článku), možnost vytvářet poznámky zasláním emailu na speciální emailovou adresu a navíc podporu protokolu RSS. To vše za cenu 20 USD ročně (přibližně 390 Kč).


Plusy



+ Jednoduchost, přehlednost
+ Rychlost webového rozhraní
+ Veřejné API, spousta aplikací a rozšíření
+ Export a Import
+ Cenově dostupná verze Pro

Minusy



- Chybí formátování textu
- Nelze přidávat multimédia