reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poznámky (jedině) v cloudu

6.3.2013, Radan Tuhý, článek
Poznámky (jedině) v cloudu
Psaní poznámek je pro většinu lidí běžnou prevencí zapomínání úkolů, nákupních seznamů nebo webových adres. Poznámky v elektronické podobě můžete mít neustále po ruce, tedy v počítači, tabletu, nebo třeba chytrém telefonu.
Poslední službou v našem přehledu poznámkových cloudových aplikací je Springpad. V mnoha ohledech se jedná o velmi zajímavou službu, protože kromě samotného psaní poznámek nabídne originální pojetí párování informací z internetu. Jinak řečeno, vy si zadáte do poznámkového bloku nějakou informaci (např. v podobě názvu) a Springpad k ní doplní dostupná a aktuální data z internetu.





Kromě toho je celá služba důkladně propracovaná, čemuž odpovídá nejen vizuální vzhled, ale také funkce a možnosti online aplikace. K dispozici dostaneme sdílení poznámkových bloků a možnost kolaborace, stejně jako tvorbu veřejných kolekcí, které mohou číst další uživatelé, co se přihlásili k odběru. To vše je navíc kompletně zadarmo.


Jak Springpad funguje


Vše začíná registrací a následným vytvořením prvního poznámkového bloku. Tady máme dvě možnosti, buď si vytvoříme (a případně také nastylujeme) vlastní poznámkový blok, nebo si rovnou vybereme některý z předpřipravených bloků. Každý takovýto poznámkový blok pak může obsahovat nespočet dalších objektů (tzv. Springs), bloky lze sdílet s přáteli, případně z nich udělat veřejné bloky, jejichž obsah mohou odebírat libovolní uživatelé služby.





Zajímavá je také možnost si každý blok libovolně nastylovat. Na výběr jsou různé barvy pozadí v kombinaci s všelijakými vzory a barvou okraje. Tím je možné si jednoduše barevně odlišit jednotlivé poznámkové bloky a mít tak ve vlastních poznámkách pořádek po obsahové stránce za pomocí vizuálních stylů.





Jakmile máme vytvořený poznámkový blok, nic nám již nebrání přidávat libovolné objekty. Těch je na výběr spousta, kromě samotného textu zde nalezneme možnost vložit odkaz, film, hudbu, knihu, místo na internetu, recept, televizní seriál, checklist, kontakt, video, fotografie, události a spoustu dalších. Každý typ objektu má navíc své specifické chování, takže u filmu dojde například k načtení informací a obrázků, u úkolu můžeme nastavit termín splnění (na který jsme následně upozorněni), a podobně.





Určitě je potřeba zmínit také sekci nastavení, ve které lze spárovat účet u Springpadu s Twitterem, Facebookem, Gmailem nebo účtem u Yahoo. K dispozici máme také emailovou adresu, na kterou máme možnost zaslat email, čímž dojde k vytvoření poznámky. Výše zmíněné externí služby lze také spárovat, čímž dostaneme příležitost importovat kontakty a události.

Součástí nastavení je také možnost vytvoření kompletní zálohy, kterou lze v případě potřeby obnovit. Springpad dovoluje také importovat záložky z internetových prohlížečů. Vzhledem ke spoustě událostí, které takto můžeme průběžně sledovat, je v nabídce také zasílání notifikačních emailů, což je možné poměrně přehledně nakonfigurovat.





Přestože je aplikace určena pouze pro webové prohlížeče (nemá tedy klienta pro PC), není to v podstatě potřeba, jelikož webová verze je dostatečně rychlá a přehledná k tomu, aby s ní bylo možné plnohodnotně pracovat, a to z jakéhokoli počítače. Samozřejmostí jsou mobilní aplikace, které jsou k momentálně k dispozici pro Android a iOS. Vedle toho lze stáhnout doplněk pro internetový prohlížeč Google Chrome.


Plusy



+ Přehledná a rychlá aplikace
+ Spousta možností
+ Kompletně zdarma
+ Možnost vložení téměř čehokoli
+ Načítání informací z internetu
+ Přehledné a funkční sdílení obsahu
+ Aplikace pro mobilní zařízení

Minusy



- Pro někoho zbytečně mnoho funkcí
- Připomíná vlastní sociální síť
reklama