reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pozor na nový podvodný e-mail o nezaplacených splátkách za zboží

9.2.2015, Milan Šurkala, aktualita
Pozor na nový podvodný e-mail o nezaplacených splátkách za zboží
Dnes byl český internet zaplaven novou bezpečnostní hrozbou. Nemálo e-mailových schránek obdrželo zprávu s textem "S politováním Vás informujeme že banka obdržela od společností ...", která v příloze obsahuje virus.
Útočníci našli další způsob, jak ohrozit naše peněženky. Dnes v neděli 9. února 2015 byl český internet zaplaven poplašnými zprávami o neuhrazení promeškaných splátek. Začíná větou "Vážený kliente, S politováním Vám oznamujeme že banka obdržela od společností XYZ, u které jste dřív nakoupil na splátky následující zboží..." a následuje výpis třech produktů a několik odstavců o tom, že vám budou z účty strženy nezaplacené splátky.




klikněte pro zvětšení



Při útoku jsou zneužity názvy společností Mall, Hogner, Miele, CMS Consulting a mnoha dalších a ohání se § 565 zákona 89/2012 Sb., obč. zák. V příloze mailu je archiv RAR, který podle všeho obsahuje počítačový vir, takže rozhodně jej neotvírejte a e-mail smažte. Nebezpečnost přílohy je nyní zkoumána bezpečnostními experty. E-mail je nebezpečný také proto, že na rozdíl od většiny podobných mailů, je psán normální češtinou bez větších gramatických chyb, což mu může přidávat na důvěryhodnosti.

Zdroj: www.csirt.cz
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama