reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Před 50 lety zemřela posádka Sojuzu 11, první a jediná ve vesmíru

30.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Před 50 lety zemřela posádka Sojuzu 11, první a jediná ve vesmíru
Celá řada kosmonautů, astronautů a jejich předchůdců ztratila svůj život při různých nehodách, ovšem pouze jediná posádka zemřela přímo ve vesmírném prostoru. Byla to posádka Sojuzu 11, která se před 50 lety chystala k návratu. 
Georgij Dobrovolskij, Viktor Pacajev a Vladislav Volkov tvořili posádku Sojuzu 11, která před 50 lety strávila tehdy rekordních 23 dní na oběžné dráze, a to konkrétně na palubě první vesmírné stanice, Saljut 1. Ta byla vypuštěna už v dubnu roku 1971 a připojit k ní se měla už posádka mise Sojuz 10 s kosmonauty Leonovem, Kubasovem a Kolodinem. Těm se ovšem nepovedlo připojit ke stanici, a tak se o to měli pokusit později v rámci mise Sojuz 11, ale kvůli podezření na tuberkulózu nakonec letěl Dobrovolskij, Pacajev a Volkov. 
 
 
Sojuz 11 úspěšně odstartoval 6. června 1971 a kosmonautům se povedlo bez větších problémů připojit ke stanici, kde v následujících třech týdnech prováděli vědecké experimenty. Fotografovali okolí řeky Volha, zkoušeli pěstovat čínské zelí a také se objevili v televizním vysílání. Zkušenost to ale byla dle Dobrovolského deníku vcelku úmorná a navíc poznamenaná zakouřeným prostředím stanice z jistého přehřívajícího se aparátu, ale to nejhorší si tehdejší technika teprve chystala. 
 
Pozdě dne 29. června se Sojuz 11 od Saljutu 1 odpojil a vydal se na cestu zpět a o tři hodiny později už zbývalo jen odpojit orbitální a servisní moduly od sestupové kapsle, což zajistily pyropatrony necelých 30 minut před plánovaným přistáním. Tehdy se ještě Sojuz 11 pohyboval ve výšce 160 km nad zemí a události dále nabraly rychlý spád. 
 
Ihned po odpojení modulů tlak vzduchu v prostoru lodi prudce klesl a dle následovného šetření se Dobrovolskij a Volkov rychle uvolnili ze svých sedadel a hledali místo, kudy vzduch uniká. Zdravotní záznamy ukázaly, že jejich tep vlivem stresu a aktivity vystřelil nahoru, ale už po 50 sekundách klesl ve známce nedostatku kyslíku. Do 110 sekund už byli všichni tři kosmonauti mrtví. 
 

 
Pozemní kontrola už tehdy tušila, že něco není v pořádku, když se kosmonauti nehlásili, ovšem kapsle poté na první pohled zcela v pořádku přistála na padácích, takže se tušil spíše problém v komunikační technice. Kosmonauti však byli po otevření kapsle nalezeni už mrtví se šedými skvrnami v obličejích a z nosů a uší jim tekla krev. Dobrovolského se sice pokusili resuscitovat, ale to pochopitelně nebylo úspěšné. 
 
Pozemní kontrola se tak od záchranářů dozvěděla v následujícím kontaktu jen tři výmluvná čísla, a to 1-1-1. Týkala se zdravotního stavu kosmonautů a znamenala podobně jako ve škole nejhorší možný výsledek celé mise. 
 
Později se zjistilo, že za celý únik mohl vadný ventil, který se při oddělení lodi od již nepotřebných modulů otevřel a skrz něj unikl veškerý vzduch pryč. Dobrovolskij a Volkov se sice mohli snažit, ale proti této závadě neměli sebemenší šanci. A především kvůli této události byly do standardní výbavy zařazeny přetlakové obleky. 


reklama