reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za březen 2006

6.4.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za březen 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc březen stalo.

CeBIT 2006, Procesory



Ve dnech 9. březen až 15. březen 2006 se v Hannoveru konala výstava elektroniky CeBIT 2006. Z této výstavy jsme vám přivezli několik obrázků a samozřejmě mnoho aktualit.

Dlouho jsem přemýšlel, jak tuto velkolepou událost vměstnám do tohoto článku. CeBIT zabírá mnoho místa na jednu kapitolu a zároveň ochuzuje kapitoly ostatní, protože pokud výrobci tento měsíc něco představili, bylo to zpravidla na CeBITu. Proto je úvod každé kapitoly věnován novinkám prezentovaným na CeBITu, zbytek jsou zajímavosti, které s touto výstavou spojeny přímo nebyly.


CeBIT 2006: IBM demonstrovalo procesor Cell

Procesor Cell bude pohánět konzoli PlayStation 3, ale díky svému výkonu zvládne i jiná použití. V Hannoveru byla díky dvojici těchto procesorů na frekvenci 2,4GHz simulována činnost lidského srdce ve 3D s nejrůznějšími úhly pohledu a různými mírami transparence (průhlednosti).

Cell je v podstatě procesor IBM PowerPC 970 s osmi dalšími jádry zpracující grafické a vektorové výpočty. Každé má 256kB cache, s hlavní pamětí jsou propojena sběrnicí o propustnosti 25GB/s, mezi sebou komunikují až 200GB/s. Počítá se s nahrazením 90nm procesu vyspělejším 65nm, později snad i 45nm a 30nm.


Březen u AMD

AMD uvolnilo specifikace multimediálních počítačů AMD Live! Ty jsou podobné konkurenčnímu řešení Intelu, Viiv. Podmínkou je samozřejmě procesor AMD, ovšem nemusí se jednat o dvoujádrový Athlon 64 X2, ale rovněž se může použít Athlon 64 FX. jiné procesory nesmí být použity. Jako operační systém by měl sloužit Windows XP Media Center Edition nebo Windows Vista. Pevné disky mají být rozhraní SATA a pokud možno v poli RAID (Athlon 64 FX). Grafické karty jsou rovněž doporučovány dvě (s Athlonem 64 FX podmínka), jinak je její volba omezena pouze kompletní podporou nového rozhraní Aero operačního systému Vista. Zdroj má mít pomaloběžný (tichý) ventilátor, nutná je DVD-RW vypalovačka a 1GB RAM. Volby wifi už je na výrobci počítače.

V dokumentu prezentovaném společností AMD se záhadně objevil procesor AMD Athlon 64 X2 5000+ určený ještě do patice Socket 939. S frekvencí 2,6GHz se staví na úroveň Athlonu 64 FX-60. Liší se od něj menší cache, která nyní dosahuje 2×512kB. Při maximální frekvenci 2,6GHz potřebuje napětí 1,35V a výsledná spotřeba TDP pak činí 110W.

Dvoujádrové Turiony 64 X2 jsou naplánovány na 9. května tohoto roku, ale jejich uvedení se pravděpodobně přesune na červen. Budou využívat novou patici pro mobilní procesory AMD, Socket S1 s 638 piny. Oproti dnešním DDR333 pamětem budou podporovány paměti DDR2-667, tedy s dvounásobnou paměťovou propustností, ale také vyššími latencemi.

Procesory budou dvoujádrové, což bude stále výhoda proti konkurenčním procesorům Intel (do uvedení Meromu), které jsou stále pouze 32-bitové. Modely MT-36MT-42 mají frekvence 1,6-1,8GHz s 2×512kB nebo 2×1MB L2 cache. Spotřeba by měla činit 25W TDP. ML-44 a ML-46 by pak měly mít 2,0GHz a LC cache 2×512kB a 2×1MB, ML-48 pak frekvenci 2,2GHz.

Další zdroje však udávají modely TL-50 (1.6GHz, 2×256kB, 31W TDP), TL-52 (1.6GHz, 2×512kB, 31W TDP), TL56 (1.8GHz, 2×512kB, 33W TDP) a TL60 (2.0GHz, 2×512kB, 35W TDP). Je pravdou, že nové dvoujádrové Turiony by měly mít označení TL. Uvidíme v květnu/červnu.

Jednojádrové modely budou prodávány jako Mobile Sempron, zatím se hovoří o modelech 3200+ (1.6GHz, 512kB), 3400+ (1.8GHz, 256kB) a 3500+ (1.8GHz, 512kB L2). Na začátku příštího roku je naplánován Tyler, 65nm dvoujádrový Turion s podporou DDR2-800 modulů. První 65nm procesory by se však mohly objevit už v polovině tohoto roku díky smlouvě se společností Chartered Semiconductor, která má továrny s výrobou 65nm procesem. 65nm procesorů na pultech obchodů se tak možná dočkáme ještě před koncem tohoto roku.

Od Intelu přešlo k AMD devět inženýrů, kteří pracovali na vývoji serverového procesoru Itanium. Původně však byly zaměstnanci Hewlett-Packard, tato společnost však v roce 2004 spolupráci na vývoji procesorů Itanium ukončila a část zaměstnanců pak přešla pod Intel. nyní jsou v AMD. Jejich cíl ještě není jasný, patrně půjde o serverové procesory K8L, případně některé mobilní procesory.


Březen u Intelu (s výjimkou IDF)

Pokud nepočítáme novinky, jež se udály na IDF Spring 2006 a kterým je věnována celá následující kapitola, pak březen začal pro Intel, společnost s téměř sto tisíci zaměstnanci, skončením výroby procesorů Intel Pentium D920. Ty jako jediné nepřechází na novou revizi C1, nebudou tedy mít zapnutý SpeedStep. Nahrazeny budou modelem 925, který bude totožný s 3,0GHz verzí 930, rozdílem bude absence virtualizace.

Týden po IDF Intel uvedl nové serverové procesory Intel Xeon LV s označením Sossaman. Zatímco normální Xeony jsou velmi nenasytné procesory, tato novinka patří mezi úspornější varianty. 31W TDP je opravdu málo. Může za to ale fakt, že se jedná vlastně o procesor Intel Core Duo, byla mu však přidána možnost pracovat ve dvouprocesorových stanicích.

Dosavadní Xeon LV disponoval frekvencí 2,8GHz a spotřebou 55W. Nyní je frekvence 1,6GHz nebo 2,0GHz, výkon je však podobný. Odvození z Core Duo si však vyžádalo absenci 64-bitových instrukcí, které původní Xeon LV měl, ale Core Duo jimi vybaveno není. Plánuje se rovněž Xeon ULV s frekvencí 1,66GHz a spotřebou pouhých 15W TDP. Taktéž se dočkáme single-core verze.

Intel se potýká se sníženým zájmem o jeho mobilní procesory. Důvodů může být samozřejmě několik. Zákazníci si začínají uvědomovat, že procesory AMD také nejsou špatné, Mobile Semprony jsou dle mého názoru lepší volbou než Celerony M a Turiony 64 rovněž nejsou k zahození, trápí je jen mírně vyšší spotřeba. Intel pak trpí tím faktem, že jeho procesory nepodporují 64-bitové instrukce a na to dost lidí slyší, i když je nevyužijí. Největším důvodem je patrně to, že se čeká na novou architekturu Intel Core a mobilní procesory Merom.

Řada Extreme Edition byla obohacena o nový model 965. Ten má nyní frekvenci 3,73GHz a sběrnici 1066MHz. Je vyráběn 65nm procesem a oproti ostatním 65nm procesorům Intel má funkční Enhanced Halt State i EIST (Enhanced Intel SpeedStep). Spotřeba je tak sice vysoká (130W), ale v reálu držená v rozumných mezích.
Procesor podporuje 64-bitové instrukce EM64T, EDB, SSE, SSE2 i SSE3 a virtualizační technologii. Vyžaduje ke své činnosti chipset Intel 975X, napětí v rozmezí 1,2-1,33V. Výkonově na Athlon 64 FX-60 ale nestačí.

Zájemci o notebook se rovněž mohou těšit, Intel ve spolupráci se společnostmi Asus, Compal a Quanta vyvíjí 11 univerzálních designů notebooků, což se má projevit v mnohem snazší konfiguraci a upgradovatelnosti. Zatímco dnes se dá bez problému vyměnit akorát paměť RAM a pevný disk, později by neměl být problém vyměnit baterii, LCD displej, klávesnici a samozřejmě by se měla zlepšit i možnost výměn komponent, u kterých to dnes sice jde, ale nepříliš pohodlně. Hovořím například o optických mechanikách nebo grafické kartě.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama