reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za červen 2005

6.7.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za červen 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti HW, ale přesto chcete být v obraze, tak vám tento přehled toho nejdůležitějšího a nejzajímavějšího, co se v průběhu minulého měsíce června stalo, zcela jistě přijde vhod a pomůže snadno a rychle se zorientovat.
Další DDR2 moduly s taktem přes 1GHz

Po OCZ, PQI a Corsair je A-Data v pořadí čtvrtá firma, která uvádí paměťové moduly DDR2 s taktem přes 1GHz. Konkrétně se jedná o moduly Vitesta DDR2-1066. Pracují s napětím 1,8V (OCZ potřebují 2,1V) s časování CL5. Jako OCZ, PQI, Corsair i A-Data se prezentují jako první na světě.

To je ale stejně jedno. Takto rychlé paměti nejsou dnes schopny využít ani procesory Intel Pentium 4 Extreme Edition na sběrnici 1066MHz. Pro všechny ostatní už jsou takové paměti naprosto zbytečný luxus nebo záruka vysokých taktovacích možností. A navíc se nechme překvapit cenami DDR2-1066 pamětí, levné nebudou.


GeIL má paměti DDR s časováním CL1,5

Na Computexu byly také představeny paměťové moduly DDR400 s extrémním časování CL1,5. Abych byl úplně přesný, časování činí 1,5-2-2-2. Extended Voltage Protection zajišťuje, že paměť může bez problémů pracovat při napětích 2,6-3,6V. Moduly nesou název UltraX-XL Edition PC3200.


DDR3 se už dere na svět

Firma Infineon rozeslala své první prototypy pamětí DDR3 předním výrobcům PC komponent. Jednalo se o 512MB moduly pracující na frekvenci 1066MHz. DDR3 paměti by se měly začít prodávat i s frekvencí 1600MHz. Výhodou oproti DDR2 pamětem je nižší napětí 1,5V místo 1,8V a z toho plynoucí nižší spotřeba elektrické energie. Ovšem dříve než ke konci roku 2006 se na trh nedostanou.
Neměl bych zapomenout zmínit, že první DDR3 prototypy byly představeny už v únoru tohoto roku firmou Samsung s tím, že výroba by měla začít na začátku roku příštího. Ale začala je vyrábět již v polovině června 2005. Jedná se o 512Mbit čipy na frekvenci 1,6GHz (tedy s přenosovou rychlostí 1,6Gbit/s). Ty najdou využití v konzoli Playstation 3, Xbox 360 či nových grafických kartách.


Samsung zrychluje GDDR3 paměti

GDDR3 (graphic double data rate 3) jsou rychlé paměti pro grafické karty. Samsung nyní vyvíjí jejich 2Gbit/s verze, tedy na neuvěřitelné frekvenci 2GHz. Při 32 bitovém přenosu z jednoho čipu tak dosáhnou přenosové rychlosti 8GB/s. High-end grafiky obyčejně využívají 256 bitovou šířku paměťové sběrnice, takže se můžeme těšit na přenosovou rychlost 64GB/s.


Samsung a Rambus vzájemně podávají žaloby

Od roku 2000 platil Samsung Rambusu licenční poplatky za používání jeho patentů ve výrobních postupech (tvoří 10% příjmů Rambusu). Smlouva o placení však vypršela 30. června, Rambus ji nechce prodloužit a tak dvakrát zažaloval Samsung za porušení patentových práv. Žaloby se týkají licencování pamětí snad všech možných typů (první se týká DDR2, GDDR2 a GDDR3, druhá pamětí SDRAM a DDR). Celkem to dělá porušení 14 patentů v případě prvním, 11 patentů v případě druhém. Žaloba se netýká licencí na paměti RDRAM a XDR DRAM. Už v březnu se Rambus soudil s firmou Infineon.

Samsung však obratem podal žalobu na Rambus. Ta byla narozdíl od obou žalob Rambusu podána ve Virginii a ne v Kalifornii. Týká se toho, že Rambus drží patenty na obecné standardní technologie pamětí, a to podle něj není fér a požaduje zrušení čtyř patentů, které získal jako člen standardizační skupiny JEDEC. Přece jen vytvořit nějaký standard a pak si jej nechat patentovat (a získávat tak z něj stále licenční poplatky) není třikrát správné. Rambus se ale snaží vytřískat peníze, kde se dá. Neznám celé pozadí této kauzy, ale stejně se divím, že se výrobci pamětí neohradili už předtím.


Skončí vysoko taktovatelné paměti Samsung TCCD?

Tyto čipy tvořily naprostý high-end, co se týče paměťových čipů DDR SDRAM. Chvíli kolovalo prohlášení, že jejich výroba skončí a budou nahrazeny méně kvalitními čipy TCC5. Ty už nemusí splňovat tak vysoké nároky na kvalitu, takže i jejich možnost taktování bude obecně horší. Podíl DDR2 pamětí stále roste a Samsung se tedy více soustředí na výrobu těchto čipů. Paměti DDR2 zatím využívají pouze procesory Intel (rodiny i925, i945, i955 a některé desky s chipsetem i915), AMD plánuje podporu DDR2 pamětí zavést příští rok. Podíl DDR pamětí tak bude nadále klesat.
TCCD čipy byly vyvíjeny na zakázku pro firmu Corsair. Výroba TCCD modulů nakonec úplně neskončí, jak bylo hlášeno, ale jejich výroba pro Corsair potrvá minimálně do konce tohoto roku (jedná se o moduly řady XMS) a nejspíš ještě déle. Kingston, OCZ a jim podobní se ale budou muset poohlédnout někde jinde nebo používat TCC5 čipy. Všechny neXMS moduly firmy Corsair jsou již také vybaveny horšími čipy TCC5 s nižšími možnostmi taktování.




Elpida dokončila vývoj 2Gb DDR2 čipů s 80nm technologií

Tyto moduly dokáží díky 80nm technologii (standardem je 90nm) pracovat na vyšších frekvencích při stejných nárocích na spotřebu elektrické energie. Podle Elpidy nebude problém dodávat paměťové moduly s těmito čipy jako DDR2-800 a lepší. 80nm výrobní technologie čipu umožňuje vyrábět moduly DIMM a FB-DIMM podle standardů JEDEC i ve velikostech 4GB a 8GB. Výroba by měla začít v prvním kvartále příštího roku. První 80nm modul sice představil už před delší dobou Samsung, ten ale stále zůstává u osvědčených 90nm čipů.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama