reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za červen 2005

6.7.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za červen 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti HW, ale přesto chcete být v obraze, tak vám tento přehled toho nejdůležitějšího a nejzajímavějšího, co se v průběhu minulého měsíce června stalo, zcela jistě přijde vhod a pomůže snadno a rychle se zorientovat.
AMD stabilnější než Intel?

Asi znáte tu povídačku, že Intel je mnohem stabilnější platforma než AMD. Pokud tomu ještě stále věříte, možná vás z omylu vyvede test známého serveru www.tomshardware.com. Zde proti sobě postavili dvoujádrové procesory AMD Athlon 64 X2 4800+ (2,4GHz) a Intel Pentium 840 EE (3,2GHz). Zatímco AMD sestava běžela v pohodě několik dní pod mnoha zátěžovými testy, sestava na bázi procesoru Intel zaznamenala čtyři restarty a pár výměn základních desek či chladiče (flash BIOSu se nezdařil, neschopnost nabootování další desky (okamžité odpálení desky), nedostačující chladič procesoru,...). Intel má prostě smůlu v tom, že hrozně topí, má velmi vysoké energetické nároky a je náročný na chlazení. Vysoké energetické nároky (obrovský proudový odběr) se projevuje v tom, že základní desky a jejich kondenzátory často nevydrží, celá deska se pak odporoučí.


Svolávání čtvrt milionu notebooků Fujitsu kvůli přehřívajícím se bateriím

Notebooky Amilo A, M a Pro vybaveny bateriemi s kódovým označením končícím na G1L1 byly svolány, aby jim byla vyměněna baterie. Ta se při zatížení může velmi výrazně přehřívat (může dojít ke vznícení), zatím byly zaznamenány čtyři případy. Provoz na baterie by měl být okamžitě ukončen a buď by se měla baterie bezplatně vyměnit nebo alespoň přejít na napájení z elektrické sítě.


T-Mobile spustí první UMTS síť v České republice

Do konce letošního roku bude v Praze spuštěna bezdrátová síť T-Mobile od společnosti IPWireless. Později se rozšíří po celé ČR. Měla by zvýšit zastoupení širokopásmového připojení z nepříliš lichotivých 2% na 10%, což je evropský průměr. UMTS TDD technologie poběží na "nepárovém" pásmu 1,9GHz. Maximální sektorová rychlost bude činit 4,75Mbps (průměr 512Kbps) a podle T-Mobile tak má jít o nejrychlejší komerční UMTS síť na světě. Nabídku rozšíří pásmo 872MHz. Do léta 2006 by mělo být toto připojení dostupné pro polovinu naší populace.


Notebooky stále prodávanější

Notebooky v USA poprvé překonaly v prodejnosti PC, když dosáhly poměru 53:47 (ještě před rokem to bylo 46:54). Za velký rozmach notebooků může jejich rychle klesající pořizovací cena, která v průměru klesla o 17%, zatímco u PC pouze o 4%. Minulý rok mělo bezdrátové technologie 80% notebooků, letos je to až 95%.


S ovladači zařízení Canon na WinXP 64bit bude problém

Protože firma Canon nepovažuje Windows XP 64bit za standardní systém, ale za systém pro high-end, který normální uživatel nikdy nepoužije, nebude ani vydávat ovladače pro svá zařízení na tento operační systém, alespoň co se levných zařízení Canon týče. Ovladače budou pro nejdražší zařízení a případné rozšíření nabídky se bude odvíjet od poptávky po ovladačích. Zatím se vyvíjí ovladače pro tiskárnu i9900.


Futuremark začal s prodejem benchmarku PCMark05

Další pokračování známého benchmarku, který otestuje celý počítač (tedy ne jen grafický subsystém jako 3DMark), je v prodeji. Na stránkách Futuremarku máte možnost si program stáhnout. Ten se nabízí v základní, dosti omezené verzi zdarma, verze Advanced stojí $19,95 a verze Professional $199,95. Verze dodávané na CD jsou pak o $10 dražší.


Sun Microsystems začal vyrábět i notebooky

První notebook této společnosti nese název Sun Ultra 3 Mobile Workstation a má nabízet obvyklý standard této firmy v mobilním provedení. Je vybaven procesorem UltraSPARC IIi na frekvenci 550MHz nebo 650MHz nebo procesorem UltraSPARC IIIi na frekvenci 1,28GHz. Může být vybaven až 2GB paměti, obsahuje bezdrátovou technologii i802.11g, 15" nebo 17" displejem, GLAN a 80GB IDE nebo 73GB UltraSCSi diskem. Operačním systémem je Solaris 8, 9 nebo 10. Dále je předinstalován Sun Java Desktop System, StarOffice 7.0 nebo GNOME 2.0 Environment (záleží na modelu).


Sony i Microsoft vykáží $100 ztrátu na každé herní konzoli

Obě společnosti chtějí v blízké době uvést své nové herní konzole, Sony představí PlayStation 3, Microsoft svůj Xbox 360. Obě společnosti je ale v rámci konkurenčního boje budou prodávat pod cenou. Zatímco Xbox 360 bude stát $299, Sony Playstation 3 bude za $399. Výrobní náklady obou konzolí jsou přibližně o $100 vyšší.
Sony počítá se ztrátou kolem 1 miliardy dolarů za první rok, přičemž i další dva roky by měly být ztrátové. Vývoj procesoru Cell navíc spolykal dalších 1,8 miliardy dolarů. Zisk by pak měl přijít z licenčních poplatků a postupného snižování nákladů na výrobu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama