reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za červen 2006

5.7.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za červen 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc červen stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Ověřování kontroly pravosti otravuje uživatele

Windows Genuine Advantage, který kontroluje pravost operačního systému Windows, nemá mezi uživateli zrovna největší ohlas zejména proto, že při každém přihlášení kontaktuje Microsoft. Považují jej tedy za spyware. Microsoft vychází uživatelům trochu vstříc a připojení (s případným stažením aktualizací) se provádí jen co 14 dní. Kvůli WGA byla na Microsoft dokonce podána i žaloba.


PDF ani Metro (XPS) v novém Office nebudou

Nový Office měl přinést podporu exportu do formátu PDF i XMS (což je obdoba PDF, ale od Microsoftu). Společnost Adobe však hrozí žalobou minimálně v Evropě, takže na podporu těchto formátů alespoň zde budete muset zapomenout. Adobe se nelíbí, že Microsoft by zahrnul do svých produktů něco, za co se musí jinde platit (alespoň u Adobe). Přitom freeware programů, které export do PDF umí, je povícero.
Adobe navrhuje Microsoftu, aby podpora PDF byla k dispozici pro stažení, ale ne zadarmo. Tím by uživatelé měli o důvod méně přecházet na nové Office, rovněž by pak každý nechtěl za export do PDF platit. Microsoft chce od Adobe povolit alespoň stažení zadarmo a na oplátku nabízí integraci produktů Adobe (Acrobat Reader, Flash) do nového operačního systému Windows Vista.


Bill Gates začíná opouštět Microsoft

Šéf Microsoftu a jeho hlavní softwarový inženýr Bill Gates oznámil, že pomalu začne omezovat svou funkci hlavního softwarového architekta. Tu převezme Ray Ozzie, Craig Mundie se stane ředitelem výzkumu a strategie. Bill Gates se chce více věnovat charitativní činnosti, se svou manželkou založil nadaci Bill and Melinda Gates Foundation, která již věnovala kolem 10,6 miliardy dolarů. Většinou se jednalo o vzdělávací a lékařské projekty, jako například výzkum malárie.


Microsoft ruší WinFS

Nový souborový systém WinFS se měl objevit společně s operačním systémem Windows Vista. Později bylo jeho uvedení posunuto směrem vpřed i vzad s tím, že bude použitelný i pro Windows XP ve formě add-onu. Nakonec však byl vývoj tohoto projektu ukončen a i Vista bude využívat stávající souborový systém NTFS. Vývoj WinFS však nepřijde nazmar, některé části se objeví v novém Microsoft SQL Server.


Office 2007 je opět zpožděn

Nový kancelářský balík Microsoft Office 2007 byl opět o něco odsunut. Volume zákazníci jej měli dostat již v říjnu tohoto roku, nyní se hovoří o konci roku 2006, zpoždění tedy bude asi jeden, dva měsíce. Stejná situace panuje u pultového prodeje, ten měl být zahájen v lednu 2007, nyní se hovoří pouze jako "o začátku" roku 2007, tedy opět asi měsíc až dva.
Za zpoždění může patrně snaha doladit produkt a vydat jej společně s operačním systémem Windows Vista. Kvůli Vistě byl Office již jednou odložen.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama