Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za květen 2006

2.6.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za květen 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc květen stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Na Windows Vista si opět počkáme

Podle výzkumné zprávy Gartner Group se Windows Vista opět o něco opozdí, prý není možné přijít s tímto operačním systémem dříve než někdy v polovině roku 2007. Zpráva se opírá především o to, že vydání finální verze systému Windows 2000 následovalo svou betaverzi až po 16 měsících, Windows XP po pěti.
Vista je však velmi složitý systém u nějž se očekává prodleva 9-12 měsíců. Vzhledem k tomu, že betaverze Visty zrovna vyšla, finální verze se objeví asi v červnu příštího roku.
Microsoft tyto spekulace popřel, ale zanedlouho se pomalu začal tvářit tak, že bychom se v lednu Visty skutečně dočkat nemuseli.

Windows Media Photo: konkurence JPEG

Už nějakou dobu je snaha nahradit JPEG formát něčím lepším, co zabere méně místa při vyšší kvalitě. Po neúspěchu JPEG 2000 (zde zejména z licenčních důvodů) se o to pokouší Microsoft s novým formátem WMP (Windows Media Photo).
Podle Microsoftu by se mělo dosáhnout poloviční velikosti souboru při zachování kvality, jenže to tvrdil i u zvukového formátu WMA, kde to ale pravda až tak moc nebyla. Doufejme, že nyní dodrží slovo. Vše ale záleží na licenční politice a také na tom, zda dokáže na svou stranu přetáhnout velké firmy typu Apple a Adobe. Předpokládá se, že do roku 2008 k příliš velkému rozšíření ještě nedojde.

Microsoft oznámil dvě verze Internet Exploreru 7

Podle všeho vyjdou dvě verze internetového prohlížeče Internet Explorer 7. Základní verze pro Windows XP a vylepšená verze IE7+, která využije několik nových vlastností daných systémem Windows Vista, pro nějž je určen.
Verze 7+ tak bude obsahovat navíc třeba chráněný mód, rodičovskou kontrolu a vylepšený engine síťové diagnostiky.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.