reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za květen 2009

9.6.2009, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za květen 2009
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v oblasti hardware za právě uplynulý měsíc květen stalo.

Základní desky, chipsety




Nový chipset AMD 785 bude mít integrován Radeon HD 4200


Levná čipová sada AMD 785 má mít nové integrované grafické jádro Radeon HD 4200. To má podporovat grafické rozhraní DirectX 10.1. Pravděpodobně bude založeno na grafickém čipu RV710 s taktem sníženým na 500 MHz a TDP spotřebou 15 W. Objeví se ve třetím čtvrtletí tohoto roku.


Chipset SiS672 pro Atomy


Čipová sada SiS672 je určená pro procesory Intel Atom a již si našla své místo v nettopu Pegatron Ultra Slim Atom. Chipset má nízkou spotřebu, takže nepotřebuje aktivní chlazení. Nettop je osazen procesorem Atom 230, až 2 GB DDR2-667 paměti, grafickým čipem je SiS Mirage 3 s Real Video Technology.


NVIDIA ION na desce Point of View


Tato základní deska je postavena na platformě NVIDIA ION, přičemž může být osazena procesorem Intel Atom 230 nebo 330. Ve dvou paměťových slotech mohou být celkem až 2 GB paměti DDR2-800. Na desce je i integrovaná zvukovka Realtek a dokonce i PCIe x16 slot. Nechybí 4 SATA porty, šestice USB portů, gigabitová síťovka a konektory D-Sub, DVI a HDMI.


ZOTAC také staví na NVIDIA ION


I společnost ZOTAC představila svou základní desku postavenou na platformě NVIDIA ION. Nesmí chybět integrované GPU s 16 shadery na taktu 1100 MHz, podpora DirectX 10, OpenGL 2.1, CUDA a PhysX. Hardwarově lze akcelerovat přehrávání BluRay filmů. Jako procesor může být použit Intel Atom N230 a N330. Dva paměťové sloty pojmou maximálně 4 GB DDR2-800 paměti. K dispozici je i HDMI rozhraní, 802.11n Wi-Fi a 7.1 zvuk.


Platformy Intelu pro mobilní sféru


Na druhé pololetí letošního roku chystá Intel pro mobilní počítače platformu Capella, která bude určena pro klasické notebooky. Ta bude vycházet z desktopové architektury Nehalem a nahradí dnešní platformu Montevina, která se posune do levnějších sfér. Pro menší a úspornější notebooky zde bude platforma CULV založená rovněž na 45nm architektuře Nehalem. Dnes velmi populární netbooky si budou muset ještě chvíli vystačit se zastaralou čipovou sadou Intel 945 GSE, ale již brzy se představí nové procesory PineView a chipsety Tigerton.


Asus ROG Crosshair III Formula pro Socket AM3


Na chipsetu AMD 790FX je postavena nová základní deska Asus ROG Crosshair III Formula. Podporuje procesory AMD s paticí Socket AM3. Využívá sběrnici HyperTransport 3.0, lze ji osadit až 16 GB DDR3-1600 paměti. K dispozici jsou dva PCIe x16 sloty, dále tři PCIe x1 a jeden PCI slot. Podporována je u technologie CrossFireX. Deska má 5 SATA-300 portů, jeden eSATA a také jeden PATA port. Zajímavostí je zvuková karta SupremeFX X-Fi. Nechybí ani technologie MemOK! a plná verze antiviru Kaspersky a Futuremark 3DMark06.


Desky EVGA s chipsetem Intel X58


Pro procesory Intel Core i7 byly představeny dvě nové základní desky společnosti EVGA. Jsou jimi X58 SLI LE (ATX) a X58 SLI Micro (microATX). Obě budou levnější než nynější verze desek s chipsetem Intel X58. X58 SLI LE má čtyři PCIe x16 sloty (dva z nich elektricky pouze x8), jeden PCIe x1 a jeden PCI slot. K dispozici je šest DDR3-1600 slotů, šest SATA-300 portů a číslicový displej ukazující POST kódy. X58 SLI Micro má jen dva PCIe x16 sloty, dále jeden PCIe x1 a jeden PCI. Rovněž má šestifázové napájení a stejný počet paměťových slotů i SATA portů jako předchozí model.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama