reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2005

2.12.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce listopadu stalo.

Procesory



Listopad u AMD

Na začátku měsíce AMD oznámilo, že jeho procesory bude rovněž vyrábět společnost Chartered. Ta bude mít na starosti 90nm procesory, zatímco AMD bude pomalu přecházet na 65nm výrobní proces. Z dohody těží obě firmy, AMD nestíhá vyrábět procesory, o které je obrovský zájem, takže mu Chartered trochu pomůže. Dnes je největší nedostatek slabších Sempronů a Athlonů 64 3000+ či 3200+. Vzhledem k nabízeným možnostem, výkonu a přitom nízké ceně se ani není čemu divit.
Chartered má zase zajištěnu práci a navíc může používat technologii Automated Precision Manufacturing (APM), která snižuje náklady na výrobu i čas potřebný k zprovoznění výroby a rovněž zvyšuje výtěžnost. Tuto technologii ale nesmí využívat k produkci čipů konkurenčních produktům AMD.

AMD rovněž uvedlo horkou novinku, Athlon 64 FX-60. Ten má sice o něco nižší takt, než model FX-57, jen 2,6GHz proti 2,8GHz, ale dostal druhé jádro, což z něho dělá velmi výkonný kousek. Výkon je tak ještě o něco vyšší než u modelu X2 4800+, má rovněž 1MB L2 cache, ale oproti němu o 200MHz vyšší frekvenci. Spotřeba činí 110W. Jako všechny modely FX, i tento by měl mít odemčený násobič.

Součástí roadmapy se konečně staly i čtyřjádrové procesory (pro rok 2008). Rovněž se mluvilo o rozšíření instrukční sady AMD64, padla řeč i na Direct Connect architekturu verze 2.0. Jistý je přechod na DDR2 paměti a to už příští rok, dvoukanálovým řadičem paměti by měly být vybaveny i procesory Sempron, které se nyní od Athlonů budou lišit především menší pamětí L2 cache a absencí virtualizačních a bezpečnostních technologií.
Stejně jako Intel má své Centrino či Viiv, bude mít i AMD svou vlastní značku počítačů. Poněvadž je ale AMD menší firma, nemůže si dovolit vysoké nároky, takže konfigurace těchto počítačů bude o něco volnější než je tomu v případě Intel Viiv, kterému má konkurovat. Bohužel ani přesné požadavky, ani název zatím ještě nejsou známy.

Příznivce AMD a mobilních řešení jistě potěší zpráva o tom, že příští generace mobilních procesorů dostanou paměťový řadič DDR2, ale taktéž druhé jádro, virtualizační a bezpečnostní technologii. To platí pro Turiony, Mobile Athlony 64 budou rovněž podobně inovovány s výjimkou druhého jádra. Spotřeba procesorů je zatím neznámá.

Máte-li základní desku se Socketem 754 s procesorem AMD Sempron (a netaktujete), pak vám jistě přijde vhod zpráva o nových 90nm Athlonech 64 3000+ a 3200+. Tyto procesory totiž nehřejí tak, jak jejich 130nm kolegové (ale ani tam to není tak hrozné), přináší však vyšší výkon než Semprony, takže se jedná o slušnou možnost jak upgradovat. Tyto procesory sice jsou již nějakou dobu dodávány do počítačů, ale jejich pultový prodej byl zahájen až na konci listopadu.


Listopad u Intelu

Serverové procesory Intelu nejsou s nástupem konkurenčních procesorů AMD Opteron a zvláště jejich dvoujádrových variant již tak žádaným zbožím. Důvodem je především dosti vysoká spotřeba a nepříliš zajímavý výkon.
Poté co byl představen první dvoujádrový Xeon na jádře Paxville s frekvencí 2,8GHz, uvedl Intel na trh i dvoujádrové Xeony MP, které podporují mnohaprocesorové uspořádání. Nabízí se čtyři modely řady 7000, prvním je 2,66GHz 7020 (2×1MB) za $1177, druhým 2,8GHz 7030 (2×1MB) a nakonec dva modely 7040 a 7041 s frekvencí 3,0GHz (2×2MB) za $3157. Což jsou dosti vysoké ceny.
Bohužel spotřeba je ještě vyšší. Zatímco Opterony mají 95W a 2,8GHz Xeon si vystačil s podstatně méně příjemnými 135W, tak nové Xeony MP 7000 už mají TDP 165W a maximální spotřebu 173W. To už si vezmou proud o velikosti 150A. Jenže napětí procesoru jsou trochu vyšší, než aby výsledek při 150A dával "jen" 173W. V reálu to možná bude i něco kolem 200W.
Nové 65nm Xeony Woodcrest postavené již na nové architektuře rovněž dostanou vylepšení v podobě až 1333MHz sběrnice. Na trh by se měly dostat někdy v druhé polovině roku 2006.

Intel spustil továrnu Fab12, která byla od roku 2004 v rekonstrukci. Přešla totiž na 300mm wafery (čímž se stala šestou takovou továrnou Intelu) a rovněž na 65nm výrobní proces (a tady je teprve druhou továrnou). Továrna je umístěná v Arizoně, rekonstrukce si vyžádala 1,5 roku a 2 miliardy dolarů.

Byla znovu zavedena výroba chipsetu i865GV, který má společnosti pomoci vrátit konkurenceschopnost proti AMD, které v posledních měsících zažívá neuvěřitelné úspěchy. Navíc mají desky s ním vždy splňovat normy RoHS. Důvodem je rovněž to, že se Intel rozhodl skončit s výrobou chipsetů i915, takže jediným low-endem byl i945, který ovšem není zrovna dvakrát levný. Přesto chystá další řadu chipsetů, tentokrát i965. i965P a i965G budou podporovat sběrnice až 1066MHz, DDR2-800 paměti, model i965G pak bude mít i integrovanou grafiku. i965GC bude rovněž vybaven integrovanou grafikou, odpovídá SIPP (Stable Image Platform Program), disponuje výstupem na dva monitory a iAMT (Intel Active Management Technology). i965GF už bude podporovat maximálně DDR2-667 paměti a přijde o výstup na dva monitory i o iAMT.
Nové chipsety mají být nyní vyráběny 90nm technologií, protože továrny vyrábějící tímto procesem by jinak zůstaly po přesunu na 65nm technologii procesorů nevyužity. Budou se v nich tedy vyrábět chipsety. Hlavní výhodou je, že budou vyráběny na 300mm waferech (a ne na původních 200mm), navíc 65nm čipů se na wafer vejde mnohem více (a když je wafer větší, tak ještě víc). To pomůže Intelu docela výrazně snížit výrobní cenu čipů, ale rovněž navýšit vyprodukovaný počet, který se mu dnes hodí jako sůl. Nestačí totiž svoje chipsety vyrábět.

V Číně se objevil menší problém, když se na trhu začaly objevovat přeznačené procesory. Engineering Samples, tedy předvýrobní kousky, se nějakým zvláštním způsobem dostaly do prodeje a byly označeny úplně jinak. Takže na čínském trhu byly k sehnání vskutku výkonné kousky Pentií M, ze kterých se posléze vyklubal podstatně méně výkonný hardware.

Virtualizační technologie si našla své místo v nových procesorech Intel Pentium 4 662 a 672. Tedy v modelech s frekvencí 3,6GHz a 3,8GHz s 2MB L2 cache. Virtualizace umožňuje na jednom procesoru provoz více operačních systémů, v praxi tak mohou na jednom počítači pracovat dva lidé zároveň. V neposlední řadě to využijí i programátoři, kteří si vyzkouší svou aplikaci okamžitě v jiném operačním systému. Výhodou hardwarového řešení virtualizace oproti softwarovému je především rychlost.

Nepříliš potěšující zprávou pro Intel je nedostatečná stabilita jejich nových 65nm dvoujádrových procesorů Presler, konkrétně modelů 920 a 930 (2,8GHz resp. 3,0GHz). Uvedení v lednu 2006 by to tedy mohlo odsunout, ale kdo ví.

Potěšující zprávou jsou ale připravované Celerony. Ty budou vyráběny 65nm procesem, který zatím přinesl jen nepříliš výrazné snížení spotřeby. Ovšem na druhou stranu by měl zajistit nižší výrobní náklady a tedy i lepší ceny procesorů. Rozhodně potěší i 512kB L2 cache, která Celeronům pomůže opět k vyšším výkonům. Budou přidány kousky 352 a 356. První poběží na 3,2GHz, druhý na 3,33GHz. Sběrnice bude stále 533MHz.


Sun uvedl svůj UltraSparc T1

Serverový procesor Niagara (UltraSparc T1) je konečně tady. Přináší opravdu nevídaný paralelizmus, když je schopen zpracovat až 32 vláken najednou. Je totiž až osmijádrový a každé jednotlivé jádro dokáže zpracovávat čtyři vlákna najednou.

Pracuje ovšem jen na frekvenci 1,0GHz nebo 1,2GHz, takže pokud poběží v menším množství single-threadových aplikací, bude konkurenčními AMD Opteron či Intel Xeon výrazně překonán. Je vyráběn 90nm technologií, podporuje šifrování RSA, má 16kB L1 instrukční a 8kB datové cache pro každé jádro, L2 cache je jednotná o velikosti 3MB. Integrované řadiče pamětí DDR2-533 jsou čtyři , každý může obsluhovat čtyři moduly, takže celkem 16 modulů. Maximální peak power spotřeba činí 79W, typická je 72W, tedy pouhých 9W na jádro.


AMD a Sun postaví největší superpočítač v Japonsku

Tyto dvě firmy ve spolupráci s Tokyo Institute of Technology (Tokyo Tech) postaví superpočítač založený na serverech Sun Fire x64, který bude celkem obsahovat 10480 procesorů AMD Opteron. Výkon bude činit 50TeraFLOPS. Celková paměť RAM bude činit 21TB, na pevné disky se vejde 1,1PB (tj. 1126TB). Bude využívat Sun N1 System Manager a N1 Grid Engine a podporovat bude operační systémy Solaris 10 nebo Linux. Do jara 2006 bude výkon navýšen přidáním dalších ClearSpeed Advanced karet na 100TFLOPS. Bude pátým nejvýkonnějším počítačem na světě a prvním v Japonsku.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama