reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2005

2.12.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce listopadu stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Windows Live a Office Live

Microsoft přichází s dvěma novými webovými službami Windows Live a Office Live. Windows Live je navrhnut tak, aby na jednom místě přinášel všechny informace, o které mají uživatelé zájem s mnoha bezpečnostními "features". Obsahuje například Windows Live Mail, Messenger, Safety Center, One Care či Favorites. Office Live pak má pomáhat správě malých společností čítajících obvykle do 10 zaměstnanců. Takových je asi 28 milionů.


Byla vydána betaverze Office 12

Populární kancelářský balík se již brzy dočká svého dalšího vydání. Prozatím nese jméno Office 12. Plná verze přijde na trh v polovině příštího roku, nejspíš s operačním systémem Windows Vista. Jedním ze zajímavých vylepšení je export do PDF, na což se čeká už hodně dlouho. Pohodlný export do PDF byl dodnes možný např. s OpenOffice, který je navíc zdarma.


Windows možná budou zdarma

Možná si řeknete, že se Microsoft zbláznil, ale není to zas tak špatný nápad. Zádrhelem je pouze platba Microsoftu příjmem reklamy. Za operační systém byste tedy nezaplatili ani korunu, ale Microsoft by vám ve Windows zobrazoval reklamy, za což by samozřejmě inkasoval nějaké penízky. Pokud by se zobrazování reklamy nějak rozumně vyřešilo, myslím, že by tyto Windows mohly mít úspěch.


Xbox 360 v prodeji!

Herní konzole Xbox 360 společnosti Microsoft se začala 22.11.2005 prodávat. Spustila nákupní horečku, ale zatím jen v USA. Evropa se těchto konzolí dočká 2. prosince (v množství přibližně 300.000 kusů).

Levnější varianta stojí $299, lepší $399. Ta už je vybavena bezdrátovým ovládáním, harddiskem, sluchátky a HDTV kabelem. Nechci rýpat do Microsoftu, protože jeho nedokonalé produkty používám a v rámci možností jsem s nimi spokojen, ale nedá mi to. Software Microsoftu je většinou znám tím, že si dělá co se mu zachce a není příliš stabilní, i když se to v posledních letech dramaticky zlepšuje. Nikdo není neomylný a u software takových rozsahů, které dělá Microsoft, je jasné, že se nějaká ta slabina najde a určitě ne jedna. Problém je však v tom, že Microsoft měl snad dost času na to, aby novou konzoli otestoval a jak se zdá, ne dostatečně. Nemalá část uživatelů začala pociťovat jisté problémy se stabilitou těchto konzolí.

Problémem pro Microsoft je rovněž to, že na Xboxech prodělává. Ten stojí $399, ale jeho výrobní náklady činí $525 a to ještě nepočítám reklamu. Počítá se totiž především s tím, že se vydělá na prodeji her než na prodeji konzolí (ovšem časem bude rovněž klesat výrobní cena konzole, takže se i možná zde dostane Microsoft do plusu).

Přes všechny dílčí problémy se Xbox prodává o sto šest. Na známém eBay.com bylo vydraženo dokonce přes 7700 těchto konzolí za průměrnou cenu $786, tedy téměř dvojnásobek své původní ceny.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama