reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2005

2.12.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce listopadu stalo.

Další postřehy



Digitální tuner Gigabyte

Gigabyte Digital Theatre Hybrid TV je novým TV tunerem společnosti Gigabyte, který je schopen zpracovávat analogový, ale také digitální pozemní signál. Smůlou je jen to, že se u nás digitálně zrovna moc nevysílá, i když se přeci jen pomalu začíná.

Samozřejmostí je také příjem rádia. V balení dostanete dálkové ovládání, jeho přijímač je připojuje na USB port. Součástí je rovněž anténa.


Adaptec AVC-3160 TV Tuner

U tunerů ještě na chvíli zůstaneme. Dodnes pouze OEM partnerům dodávaný TV tuner si našel cesty i do obchodů a lze si jej tedy koupit i samostatně. Zajímavý je především přítomností dvou hardwarových MPEG2 kodérů. Lze tedy sledovat jeden program, nahrávat druhý nebo nahrávat dva zároveň (jeden z nich navíc můžete ještě sledovat). Je však pro normu NTSC, takže našinec si musí nechat zajít chuť.


Firefox pokořil 10%, vyšla nová verze!

Alternativní prohlížeč Mozilla Firefox se těší stále větší oblibě. Dokazuje to výzkum jisté holandské firmy. Od dubna tohoto roku si Firefox polepšil z 2,82% na velmi slušných 11,51%. Největší popularitě se těší v Americe, jak v USA (14,07%), tak i v Kanadě (16,98%). Naproti tomu ve Velké Británii má jen 4,94% zastoupení.

Konečně jsme se také dočkali nové verze 1.5. Ta nabídne rychlejší zobrazování stránek včetně zrychleného posouvání vpřed a vzad, vylepšenou bezpečnost a popup blokování, podporu standardů SVG (Scalable Vector Graphic), CSS2, CSS3 a JavaScript 1.6. Bohužel zatím nevyšla česká verze.


Překonány všechny rekordy v benchmarcích 3DMark

Tým Kinc * SWE * Team Hardware Asylum se nehodlal spokojit se standardním výkonem jejich sestavy a tak ji trochu vyladili, čímž následně překonali všechny rekordy v 3DMarcích.

Procesor AMD Athlon 64 FX-57 přetaktovali na 3,917GHz, deska DFI nF4 SLI-DR byla osazena dvěma moduly 512MB Corsair XMS3200LL BH-5 a dvěma grafickými kartami GeForce 7800GTX 256MB na taktech 676/1584MHz.

Výsledky jsou úchvatné. V 3DMarku 2001 dosáhli 50614 bodů, ve verzi 03 pak 40061 bodů a nakonec ve verzi 05 17560 bodů. Od 6.listopadu se ale podařilo překonat rekord v 3DMarku 2001, který nyní činí 50984 bodů.

A aby toho nebylo málo, jeden z chlápků tohoto týmu byl pozván Gainwardem, aby se pokusili ještě o větší bodový zisk. AMD Athlon 64 FX-57 běžel na ještě vyšších 3928MHz, deska DFI LAN Party nForce 4 SLI byla osazena dvěma grafickými kartami Gainward PowerPack Ultra/3550PCX (GeForce 7800GTX 512MB) v zapojení SLI přetaktovanými na 779/2052MHz. Dosáhli výsledku 18614 bodů (tj. 68,4fps/53,3fps/113,2fps), což je nárůst o více než tisíc bodů.


Dell překvapuje: procesory AMD?

Neuvěřitelné se stalo skutečností. Společnost Dell, známá svým zarytým Intel-only postojem začala na svých stránkách prodávat procesory AMD. Což znamenalo docela zajímavou situaci, procesory AMD jste si mohli v Dellu vesele nakupovat, ale sestavy s nimi už ne.

Jen o několik dní později jsme se dočkali další nečekané zprávy. Dell bude vyrábět i počítače s procesory AMD, takže nakonec přece jen uvidíme počítače Dell s AMD. Zatím ještě nejsou, ale hovoří se o vlastní řadě serverů s procesory AMD Opteron.


Audigy2 jako integrovaná zvukovka

Asi naprostá většina z vás má integrovanou zvukovku na základní desce. Toto řešení je poměrně levné, pohodlné a pro většinu lidí naprosto dostatečné. Kdo chce více, musí zpravidla sáhnout ke kvalitnější PCI zvukovce. Společnosti MSI a Gigabyte vás však k tomu nutit nebudou, protože některé high-end základní desky budou obsahovat integrovaný zvukový čip SoundBlaster Audigy2, což rozhodně není žádné ořezávátko. Přitom se už i dnes vyskytují desky s integrovanou zvukovou kartou SB Live!


Hudební klávesnice Creative

Creative Prodikeys PC-MIDI Dual je docela zajímavý kousek hardware. Kombinuje klasickou klávesnici s hudebními klávesami.

Ptáte-li se k čemu je to dobré, pak vězte, že dostanete normální klávesnici k počítači s multimediálními tlačítky, která však nabízí rovněž možnost hrát jako na skutečné klávesy. I když jejich počet je díky velikosti značně omezený. Na nenáročné úpravy hudby však stačí bohatě a to vše za příznivou cenu kolem $39, cca 1200Kč s DPH. Navíc je k dispozici bohatý software.


Toshiba a NEC spolupracují při vývoji 45nm CMOS

Protože vývoj je čím dál tím dražší a i časově náročnější, spojily tyto dvě firmy své síly za účelem vyvinutí 45nm CMOS.

Spolupráce se bude odehrávat v továrně Toshiby v Yokohamě. Ovšem vývojem spolupráce neskončí, obě firmy mají v plánu podílet se i na výrobě.


Quake 3 na mobilu?

Ano, i to již bude možné. Dnešní mobily začínají být už dostatečně výkonné na to, aby i takový úkol zvládly. Handheld PC od Dellu - Axim X51v s operačním systémem Windows CE 4.2 už to dokáže. Hra běží pod Open GL ES rozhraním při 25fps, což je na mobil dostačující.

Plánuje se i podpora operačního systému Symbian. Zde je jen problém v tom, že mobily jej obsahující nebývají tak výkonné. Ovšem v příští generaci už to bude jistě o něčem jiném.


Ochrana disků Sony DRM si vysloužila řádně negativní ohlas

Sony přišla s novou DRM ochranou svých disku, konkrétně XCP (Extended Copy Protection). Ta je dosti účinná, což by ještě nebylo na škodu. Na škodu je ovšem to, že se pořádně zaryje do systému, neustále vás kontroluje a zbytečně okrádá o výkon procesoru. Je ovšem tak schovaná, že ji neodhalí ani antivirové programy čehož samozřejmě viry začaly využívat. Sony pozastavilo distribuci, vydala opravný patch (který ovšem ochranu pouze zviditelnil), a až notně později naštěstí začala i s náhradou takových disků.


Acer a Ferrari: tentokrát LCD

Acer je znám svými vysoce výkonnými notebooky řady Ferrari, které zdobí logo slavné automobilky.

Nové LCD displeje nesou jména F-19 a F-20. První je již podle názvu 19-palcový. Nabízí rozlišení 1280×1024 pixelů, kontrast 500:1 při svítivosti 400cd/m2. Cena činí 13750Kč.

F-20 už má úhlopříčku 20 palců a maximální rozlišení 1680×1050 pixelů. Kontrastu 800:1 dosahuje při svítivosti 300cd/m2. Cena činí 19000Kč. Oba modely disponují odezvou 8ms, integrovanými reproduktory.


Rozlučte se s CRT monitory

Přestože LCD monitory se ještě zdaleka dokonalosti neblíží, přece jen už je znát slušný pokrok a projevuje se to rovněž na jejich úspěšnosti. V praxi to ovšem znamená, že se končí s výrobou CRT monitorů, což je škoda. Zbývají tak poměrně nic moc kousky, a kdo staví nový počítač a chce ušetřit, tak nemá moc na výběr. Brzy skončí rovněž výroba CRT monitorů značek NEG, Asahi Glass a Samsung SDI.


Apple prodal přes 30 milionů iPodů

Že se firma Apple svými iPody trefila do černého, jistě není pochyb. Od roku 2001, kdy se začaly tyto MP3 přehrávače prodávat, jich bylo prodáno více než 30 milionů a očekává se, do konce tohoto roku toto číslo dosáhne 37 milionů. Blížící se Vánoce totiž slibují vysoký odbyt. Přes internetový portál Apple iTunes bylo doposud staženo na 600 milionů písní.

Antiviry i pro mobilní segment

Protože i v mobilním segmentu jde stále o hardware s kupou softwaru, ani této oblasti se nevyhýbá nepříliš populární viry. Pro platformy Windows Mobile a Symbian vyvinula společnost Kaspersky nový antivir. Scanuje na požádání i automaticky, kontroluje paměťové karty či přílohy v multimediálních zprávách. Aktualizace probíhá přes WAP, GPRS nebo z adresáře. Taktéž obsahuje antispam s uživatelským blacklistem.


Flash paměť s fotoaparátem

Společnost Transcend přišla na trh s novou pamětí Flash, která v sobě integruje digitální fotoaparát. Na paměť rozměru 80×29×6mm a váze 26 gramů se vešel ještě 0,25" snímač CMOS. Je nad slunce jasné, že fotografie JPG o rozlišení 640×480 budou mít nevalnou kvalitu, ale pro legraci to postačí bohatě.
JetFlash DSC se nabízí ve dvou kapacitách, 128MB a 256MB, přičemž druhá je k mání za $46.


BitTorrent a MPAA se dohodli, Kazaa je na tom hůře

MPAA (Motion Picture Association of America), americká asociace filmového průmyslu dospěla k dohodě s tvůrce P2P sítě BitTorrent, která se těší nemalé oblibě.

V systému musí být blokováno hledání filmů sedmi společností spadajících pod MPAA. Ovšem, podobných sítí je pořád mnoho, takže filmy si cestičku vždycky najdou.

Zatímco dohoda BitTorrentu a MPAA proběhla poměrně pokojně, Kazaa dostala tvrdou ránu v podobě ultimáta do 5. prosince, kdy musí zamezit vyhledávání nelegálního obsahu pod pohrůžkou vypnutí sítě (v Austrálii).


Největší ohebný displej od Samsungu

TFT LCD displej, který se dá ohýbat, vyvinula společnost Samsung. Má úhlopříčku 7 palců, tedy asi 17,8cm. Dokáže zobrazovat rozlišení 640×480 pixelů. Je prý lehčí, tenčí s delší výdrží než je tomu u klasických LCD displejů. Zda a kdy se dostanou takovéto věcičky do prodeje zatím není známo.


Eizo uvádí nový 24" LCD monitor

Eizo je známý výrobce velmi kvalitních, ale rovněž pěkně drahých monitorů. Nabídku nedávno rozšířil 24" model Eizo S2410W. Je vyroben technologií S-PVA s novou technikou podsvícení displeje. Maximální rozlišení 1920×1200 pixelů si v režimu PC můžete vychutnat při svítivosti až 250cd/m2 a kontrastu 400:1, ale v režimu TV může svítivost stoupnout až na 500cd/m2 a kontrast na 1000:1. Monitor má odezvu 8ms. Ideální je pro použití v CAD systémech nebo jako velmi kvalitní LCD televize s nepříliš velkou úhlopříčkou.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama