Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2006

13.12.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc listopad stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty




Plextor umí 10x vypalování na dvouvrstvé DVD+R

Externí mechanika Plextor PX-755UF jako první externí model značky umí 10x rychlostní vypalování na dvouvrstvá média DVD+R DL. DVD-R DL je možno vypalovat maximálně 6x rychlostně. DVD+/-R klasickou 16x rychlostí, DVD+RW 8x, DVD-RW 6x, 48x CD-R a 24x CD-RW. Čtení DVD a CD médií může probíhat maximálně 16x, resp 48x. Mechanika umožňuje připojení pomocí USB2.0 i FireWire. Buffer má kapacitu 2MB. Cena by měla činit $160.


Transcend inovuje nabídku úložných zařízení

Společnost Transcend uvedla tři novinky. První je 40-pinový IFM (IDE Flash Module) s kapacitou 4GB a podporou ECC. Dále je to externí disk StoreJet 2,5" 120GB Titanic připojitelný přes rozhraní USB z něhož je také napájen. A v neposlední řadě byla zvýšena kapacita micro SD karet na 1GB (model TS1GUSD).


Samsung zvyšuje kapacitu flash čipů

Multi Chip Package (MCP) technologie společnosti Samsung umožňuje na sebe naskládat několik vrstev paměťových buněk. Doposud tak dokázal vyrobit 8GB čip, nyní však z 16 vrstev 8Gb čipů dokáže vyrobit čip o kapacitě neuvěřitelných 16GB. Výška přitom činí 1,4mm, tloušťka waferu nyní činí pouhých 30 mikronů.


Intel a Micron chtějí vyrábět 50nm flash paměti

IM Flash Technologies (společný podnik Intelu a Micronu) začal se stavbou nové továrny, kde chce vyrábět flash paměťové čipy na 300mm waferech 50nm technologií. Tím by měla společnost zvýšit svou konkurenceschopnost s ostatními značkami jako je Samsung, Toshiba a Hynix. Výroba bude spuštěna v polovině roku 2008. Ale už nyní se rozběhla velkosériová výroba 1Gbit 65nm NOR čipů.


Samsung už umí také kolmý zápis

U nových 2,5" M80 disků nyní Samsung nabízí vyspělý kolmý zápis dat, který přináší vyšší hustotu dat a s tím spojený i vyšší výkon pevného disku. Disky jsou nabízeny v kapacitách 80GB, 120GB i 160GB a to jak pro rozhraní PATA, tak i SATA, vydrží přetížení až 700G.


LiteOn uvádí 20x vypalovačky DVD

Společnost LiteOn uvádí dvojici DVD vypalovaček, které umí 20x rychlostní zápis na disky DVD-/+R a 12x rychlostní zápis na média DVD-RAM. První nese název LH-20A1P, druhá pak LH-20A1H s podporou LightScribe.


Ukládání dat na papír, proč ne? Ale 450GB?

Jeden ze studentů indické univerzity Muslim Educational Society Engineering College, Sainul Abideen, přišel na nový způsob, jak zaznamenávat data. Jednoduše na papír, prý se tam vejde až 450GB dat. Možná si pamatujete na propagační foto k Windows 95, kde Bill Gates seděl na 17 metrů vysokém sloupu papírů formátu A4, kdy dva takové sloupy měly stejnou kapacitu jako CD. A nyní se má na jeden papír vejít 450GB? Nemá být totiž využit binární způsob ukládání dat, nýbrž data budou reprezentována nejrůznějšími geometrickými tvary nevíc různých barev. K přečtení by pak měl stačit scanner a specializovaný software. Otázkou je trvanlivost média, papír toho moc nevydrží.


Druhá generace podnikových 2,5" disků Seagate

Seagate uvedl druhou generaci svých podnikových disků s plotnami o průměru 2,5 palce. Nesou jméno Savvio 10K.2. Hlavní výhodou má být mnohem nižší spotřeba než u 3,5" disků, činí totiž 5,4W u 73GB disku a 5,7W u disku s kapacitou 143GB. Přístupové doby činí 4,4/3,8ms, patří mezi nejspolehlivější disky Seagate vůbec s 0,55% poruchových disků při provozu 24/7.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.