reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za prosinec 2005

6.1.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za prosinec 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce prosince stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty



Transcend uvedl 2GB IDE Flash modul

Nový 44-pinový IFM (IDE Flash Modul) společnosti Transcend poprvé přináší kapacitu 2GB pro tato zařízení. Celkové rozměry činí 59mm x 27,3mm x 7,3mm, patří tedy mezi ty menší. Rovněž podporuje ECC, což se k ochraně dat skvěle hodí.

Je použit SLC (Single Level Chip) NAND Flash čip, který disponuje vyšší rychlostí zápisu, nižší spotřebou a v neposlední řadě vyšší výdrží oproti MLC (Multi Level Chip) čipům. Dodává se v kapacitách 32MB až po zmíněných 2GB.


Mobilní DVD-RW mechanika od Plextoru

První přenosná DVD-RW vypalovačka pro Evropu je tady. Nese jméno PX-608U a při rozměrech pouhých 138x162x22,2mm (jen samotné DVD má 120×120mm) disponuje vahou 450g.

Napájení je řešeno přímo přes USB rozhraní. Maximální vypalovací rychlosti jsou následující: DVD±R DL 4x, DVD±R 8x, DVD+RW 8x, DVD-RW 6x, DVD-RAM 5x, CD-R a RW 24x. Čtení DVD probíhá 8x rychlostí, CD pak 24x. Jistě potěší i softwarová výbava, Nero Express 6 SE, utility od Pinnacle a 30-denní trial verze programů.


Pretec má 2GB miniSD kartu

Kapacita paměťových karet se neustále zvětšuje a nejinak je tomu i u miniSD karet. Zde je rekordmanem nová karta od společnosti Pretec, která se pyšní kapacitou 2GB. To by podle výrobce mělo zaručit dostatek místa pro 500 MP3 skladeb či 4000 digitálních fotek. Uplatnění rovněž najde u multimediálních telefonů či PDA s miniSD sloty. Cena činí $299.


Výroba BluRay disků u TDK a vypalovaček u Pioneeru započala

Známý výrobce nejrůznějších záznamových médií, společnost TDK, začala s výrobou disků BluRay o kapacitách 25GB a 50GB. Prvně jmenované jsou jednovrstvé, druhé pak dvouvrstvé, obě verze zvládají dvourychlostní zápis, což je nějakých 72Mbps (tedy asi 9MB/s). 50GB médium tak vypálíte za něco málo přes 90 minut. No, BluRay si nepořídím minimálně do doby než budou osmirychlostní média. A stejně si myslím, že DVD většině lidí včetně mě ještě pár let budou bohatě stačit.

Pioneer BRD-101A bude BluRay vypalovačkou, která se dostane na trh ještě v prvním kvartále tohoto roku. Zápis na BluRay disky bude probíhat 2x rychlostí (na vypálení BD si tedy pěkně počkáme:-( Bude vypalovat DVD±R a DVD±RW disky, bohužel DVD-RAM ani disky CD podporované nebudou. A jistě nepůjde o levnou záležitost.


Na stranu HD DVD se přiklání i HP

Už jsem si zvykl psát, že se zase nějaká firma přiklonila na stranu BluRay, ale dnes musím udělat výjimku. Společnost HP ze začátku rázně prosazovala BluRay, nyní však hlásá, že HD DVD pro ni nebude neznámou (i když je stále pro BluRay). Důvodem jsou zákazníci, kterým chce nabídnout levnější alternativu, což HD DVD bezpochyby je.


Maxtor byl koupen společností Seagate

Maxtor to v poslední době nemá moc lehké. Jeho poslední disky byly velmi často obětí různých afér nekompatibility, zejména s chipsetem nVidia nForce4. Tady vyvstávala otázka, zda je chyba na straně Maxtoru či nVidie, ale to nechme tak.

Vzájemná fúze proběhla stylem 0,37 akcie Seagate za 1 akcii Maxtoru. Jak se nyní povede oběma značkám, ukáže až čas. Je ale velmi pravděpodobné, že se sníží náklady na výrobu, Seagate počítá s úsporou 300 milionů dolarů za rok.


Western Digital Raptor už i ve 150GB verzi

Kromě vyšší ceny měly Raptory jednu nevýhodu. Opravdu směšnou kapacitu. Vždyť 37GB a 74GB, co to dneska je? 10000rpm disky Raptor byly rozšířeny o model s kapacitou 150GB, což je dnes akceptovatelné.

Bude vybaven 16MB bufferem, nově i SATA300 rozhraním s NCQ. Přístupová doba činí skvělých 4,5ms (7200rpm disky mívají obvykle kolem 8-9ms). Méně dobrá už je cena, která činí $380, což je kolem 11000Kč s DPH. 7200rpm disky s totožnou kapacitou stojí čtvrtinu.


CD už se škrábat nebudou

Alespoň to je cílem společnosti Highlands Ranch. Ti na to šli ze dvou konců. Za prvé vyvinuli pevnější a proti poškrábání více odolný plast chránící datovou vrstvu. Aby toho nebylo málo, po okraji rozeseli 20 výstupků, které tak zabraňují kontaktu s podložkou, CD se tak lehce vznáší nad zemí. Jedno stojí $1, což je mnohem víc než normální CD a o rozšíření této věcičky tak lze trochu pochybovat.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama