reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za prosinec 2005

6.1.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za prosinec 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce prosince stalo.

Další postřehy



Google Gmail je již vybaven antivirem

Google má vlastní mail známý pod názvem Gmail. Ten ovšem ještě nedávno neumožňoval stažení potencionálně nebezpečných souborů. Nyní je k dispozici antivir, který přílohy kontroluje vždy při odesílání i přijímání.
Samozřejmě, pokud bude nalezen vir v ochozí poště, ta nebude odeslána, v příchozí pak nebude umožněno přílohu stáhnout na disk uživatele.
Poměrně rychle se tato služba dostala do problémů. Za prvé stále blokuje posílání jakýchkoli spustitelných souborů, za druhé nemají uživatelé nad antivirem žádnou kontrolu a nelze jej vypnout, a tedy ani upravit posílání spustitelných souborů.

Pozitivem je však pozdější zavedení RSS a přímá podpora zobrazení PDF, Microsoft Office a OpenOffice příloh aniž byste museli mít na počítači nainstalován jakýkoli prohlížeč těchto formátů.


Google nepřestává vymýšlet: Google Transit

Aby těch Google aplikací nebylo málo, přichází na svět další. Nese jméno Google Transit a má být takovým mixem jízdních řádů a mapy. Jednoduše řečeno, zadáte odkud kam chcete jet a Google vám vše napíše a ještě zobrazí na mapce. V betaverzi je pouze město Portland, ale pokud bude mít služba úspěch, rozšíření na sebe nenechá dlouho čekat.


Ohebný displej od Plastic Logic

Budoucnost bude zajímavá. Výdobytky techniky však nevidíme pouze na plátnech kin se sci-fi filmy, ale i na různých výstavách neskutečných šíleností. Jedna taková se konala v Japonsku v první polovině prosince, kde byl představen ohybný desetipalcový displej.
Pokud si nedokážete představit, o čem to to vlastně vůbec mluvím, koukněte na ten miniaturní obrázek vpravo, který by snad pro názornost stačit mohl.
Tato věcička se dá celkem slušně ohýbat, ale přehnout ji asi skutečně nepůjde. Nabízí rozlišení 600×800 pixelů (je na výšku), přičemž disponuje rozlišením 100dpi (bodů na palec). Zobrazuje čtyři stupně šedi, což sice není mnoho, na iluzi papíru to ale stačí. K zobrazení se používá E Ink film, elektroforetický zobrazovací materiál.


Toto má být myš?

Obrázek napravo spadá spíše do kategorie "Co je to? Pošlete správnou odpověď a můžete vyhrát! Třeba knížku." Ale zpátky. Asi málo lidí by v tomto roztodivném předmětu hledalo bezdrátovou myš k počítači. Já tedy rozhodně ne.
Asi nebudu mluvit jen za sebe při tvrzení, že tato myš asi příliš mnoho ergonomie nepobrala a držet se bude přinejmenším "dost blbě". Své k tomu přidává i zhotovení z kovu. Protože je však signál přenášen pomocí rozhraní Bluetooth, musí být některé části z plastu, jinak by signál k přijímači cestu jen tak rychle nenašel. Snímač má poměrně klasických 800dpi.

Společnost Zspire si z nás ale asi dělá srandu. Tato věc v bílé variantě stojí $120, v měděné už $150 a to neobsahuje Bluetooth přijímač! Myslím, že u své Geniusky ještě na chvíli zůstanu než mě začne nadměrně štvát a tato myš ji určitě nenahradí.


Nové MP3 přehrávače Creative Zen Vision:M

Trh s MP3 přehrávači zažívá velmi slušný boom a společnost Creative nehodlá zůstat pozadu a představuje inovované výrobky či nové řady. Jedním z nových MP3 přehrávačů je Creative Zen Vision:M.
Při rozměrech 62x104x19mm a váze 166g nabízí 2,5" displej s rozlišením 320×240 pixelů. Pevný disk bude mít dostačující kapacitu 30GB.
Své místo zde našel i FM tuner, podporovanými formáty budou minimálně tyto: MP3, WMA, WAV, WMV, JPEG, MPEG a DivX. K PC se připojuje pomocí USB. Nabízí se ve třech barvách, cena byla stanovena na $330.


FireWire asi končí

Je to nemilé, ale je to tak. Společnost Apple stojící za vznikem úspěšného rozhraní IEEE1394, známého rovněž jako FireWire, hodlá jeho existenci ukončit. Od roku 1993 rostla rychlost od 100, přes 200, 400 až po 800Mbps.
Toto rozhraní se používá především ke spojení PC a digitální kamery. Jeho výhodou jsou oproti USB vyšší přenosové rychlosti, protože USB docela dost zatěžuje procesor, takže k teoretické maximální propustnosti se ani moc nepřiblíží. Tento problém FireWire nemá.


Notebook za $100 bude vyrábět společnost Quanta, Intelu se však nelíbí

O novém notebooku, který má stát pouhých $100, jste již určitě slyšeli. Má být určen chudým oblastem, kde jeho pohon zajistí baterie z auta nebo primitivní točení klikou. Velmi jednoduchý notebook s dosti omezenými možnosti je výrobce schopen prodávat za cenu $100.
Tím má být společnost Quanta a bude vyvážen do Číny, Indie, Brazílie, Argentiny, Egyptu, Nigérie a Thajska. Společnost Intel však z tohoto stroje vůbec není nadšená a ve svém prohlášení se vyjádřila velmi negativně.


Zázraky se dějí! Telecom zavedl paušální dial-up internet

V době, kdy už značná část internetové obce ČR disponuje celodenním internetem (např. LAN sítě pro celý blok panelových domů připojené na internet) nebo trochu dražším a pomalejším ADSL, rozhodla se společnost Telecom pro krok, jehož poslední rozumná doba realizace měla být v roce 2002 a ne téměř na začátku roku 2006.
Zavedení paušálu na dial-up tady mělo být opravdu už hodně dlouhou dobu a ne až teď. Navíc, balíčky jsou velmi zajímavě svými cenami. 399Kč bez DPH za tarif Internet Basic Volno (od 18 do 6 hodin, víkend, svátky), 449Kč bez DPH za Basic Den (od 6 do 18 hodin v pracovní dny) a 499Kč bez DPH za Basic Nonstop (neustále), no nezlobte se, ale já si budu dále platit svých 198Kč včetně DPH za 250/250kbps a ve větších městech není problém sehnat 4Mbps linku do 600Kč s DPH.

Tyto prapodivné balíčky se hodí jenom tam, kde není možno si pořídit vysokorychlostní internet či ADSL. Jinak naprosto postrádají smysl.


Průhledné OLED diody

Fraunhofer Institute ohlásil, že vyvinul OLED (Organic LED) diodu, která nejenže dokáže stejně jako normální LED diody emitovat světlo (prostě svítit), ale rovněž je naprosto průhledná.
Toto by bylo možno využít o LCD displejů, které k podsvícení používají rovněž LED diody. Nové diody by měly být schopny zlepšit kvalitu obrazu displejů, především lepší zobrazení barev. Dalším využitím by mohla být skla automobilů, kdy by se na skle zobrazovaly různé informace, přičemž průhlednost skla by byla totožná.


Následníkem rozhraní VGA má být UDI

Starému rozhraní VGA už dochází dech a má být nahrazeno rozhraním novým. Tím má být rozhraní UDI (Unified Display Interface) a není obav, že za podpory společností Apple, Intel, LG, Samsung nebo nVidia by se neprosadilo.
Přenosová rychlost má činit 16Mbps. Kompatibilita s rozhraními DVI i HDMI má být samozřejmostí. S UDI se počítá pro následujících asi 10 let díky již zmíněné kompatibilitě by mělo být jen ku prospěchu věci.


"Zelený" notebook Asus

O normě RoHS (Restriction of the use of certain Hazardous Substances) jste již určitě slyšeli. Tato norma vyžaduje absenci rtuti, kadmia a olova v komponentách, počítačích a kdoví v čem ještě.
Minulý měsíc jsem vás informoval o prvních základních deskách splňující tuto normu (Gigabyte), nyní vám stručně představí nové "zelené" notebooky Asus.
Série notebooku U5A představuje malé notebook s rozměry 27,4x23,17x2,75cm a váhou 1,4kg. Jsou postaveny na platformě Centrino, jsou tedy vybaveny procesory Intel Pentium M a čipovou sadou i915GM. Displej je 12,1", paměť 512MB lze rozšířit až na 1,5GHz. Samozřejmostí je wifi, 3 USB 2.0 porty, potěší BlueTooth, FireWire, čtečka paměťových karet. Disk může nabývat velikosti 40-80GB. Cena nebyla stanovena.


QWERTZ do hrobu?

Když už jsem měl konečně koupené dárky a tím i mnohem lepší vánoční náladu, přišel 62-letý inženýr John Parkinson, aby mě rozveselil ještě více.
Tento pán se doma asi trochu nudí. Začal totiž koumat nad tím, proč je klávesnice uspořádána tak jak je, rozmístění QWERTZ podle něj nemá žádný význam a chce klávesy seřadit abecedně. Výzkumy již prokázaly, že abecední uspořádání je přímo hororové (neergonomické snad pro žádný jazyk), tak jej trochu vylepšil.

První polovina abecedy je na straně levé, druhá na straně pravé. Co mě ale fakt dostalo, bylo jeho prohlášení k dané věci. Pan Parkinson totiž prohlásil, že velké korporace se zatím k výrobě nemají, ale až uvidí, jaký úspěch budou klávesnice mít (chce je vyrábět sám), pak se prý jen pohrnou. No, nechci mu brát iluze, ale já bych si teda takovou klávesnici rozhodně nepořídil. Především ty šipky (na obrázku fialové) jsou "fakt drsné", Parkinson asi počítačovou hru v životě neviděl, jinak by tuto zrůdnost vymyslet nemohl. A přece vymyslel.


64-bitové procesory se konečně mohou uplatnit: Half-Life 2 64-bit

Máte-li 64-bitový procesor (pokud jste si kupovali nový procesor v průběhu posledního roku, tak nejspíš ano), asi přemýšlíte, jak jeho větší bitovou šířku využít. Ono těch 64-bitových aplikací zatím mnoho není.
První takovou vlaštovkou byl před nějakou dobou FarCry (mám nyní na mysli hry), který ale jen doplnil pár 64-bitových efektů. Half-Life 2 64-bit byl vyvíjen ve spolupráci s firmou AMD, optimalizován na Athlon 64 FX. Jak moc byla 64-bitová verze oproti té 32-bitové změněna se ale neví.


MPEG-4 ALS: Bezeztrátová komprese zvuku

Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT) přišli s novinkou. Po velmi úspěšných formátech MP3, AAC, WMA či OGG přichází nový formát, který se od předchozích liší především tím, že neubírá kvalitu a dekomprimovaný zvuk je na bit shodný se zvukem původním. Prostě, jak byste WAV zabalili do RARu. Nový formát podporuje vzorkovací frekvenci až 192kHz (CD jen 44,1kHz), 32-bitový vzorek (CD 16bit), 32-bitová data s plovoucí desetinnou čárkou IEEE754 (místo integeru, celého čísla) a podporuje až 65536 kanálů (CD stačí stereo, tedy kanály dva).

Komprimovaný zvuk má dosahovat 15-70% původní velikosti, což jsou sice velmi pěkná čísla v porovnání s tím, že jde o bezeztrátovou kompresi, ale s ohledem na obvyklou velikost MP3 souborů 10-20% už to tak skvělé není.


A ještě jednou NTT Group, člověk místo kabeláže?

Že Japonci jsou nadmíru vynalézaví a nutno říct, že často i nadmíru praštění, dokazuje jejich nejnovější vynález. HAN, neboli Human Area Network. Pokud vám to trochu zavání pojmem LAN (Local Area Network), nebude daleko od toho, co se chystá.
Oni totiž přišli na to, že slabý elektrický proud lidského těla lze využít k přenosu informací rychlostí až 2Mbps. Prostě jednou rukou se dotknete notebooku, druhou třeba PC a vesele přes sebe můžete přenášet data. Zajímavé, není-liž pravda?
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama