Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za prosinec 2006

5.1.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za prosinec 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc prosinec stalo.

Paměti DRAM




2GB paměti Super Talent pro servery

Na trhu se objevily nové paměti společnosti Super Talent pro servery. Konkrétně se jedná o DDR2-667 paměti s ECC a DDR2-667 FB-DIMM moduly. Ty budou k dispozici v kapacitách 512MB, 1GB a 2GB s časováním CL5 a doživotní zárukou. Cena 2GB modulů se má pohybovat kolem $350.


OCZ oznámila vydání 4GB (2×2GB) dual-channel kitů

Operační systém Windows Vista má být dost náročný na množství operační paměti, proto chce společnost OCZ přijít na trh s 4GB dual-channel kity. Tedy 2×2GB moduly DDR2-667. Předpokládá se však, že nepůjde o levné zboží, cena by měla činit cca $500-$600, tedy přes 15000Kč s DPH.


TwinMOS uvádí paměti pro příznivce taktování

Overclockery možná potěší nové operační paměti společnosti TwinMOS nesoucí označení TwiSTER. Ty se vyrábí v provedeních DDR2-800, DDR2-850 a DDR2-1066.


OneDRAM paměť od Samsungu

Fúze pamětí DRAM a SRAM je u Samsungu nazývána jako OneDRAM. Tato paměť by měla být využita v mobilních zařízeních a kombinovat výhody obojího.
Multimediální přehrávače jsou zpravidla vybaveny dvěma procesory, jedním co se zabývá multimédii, a druhý, co má na starosti komunikaci. Oba měly svou vlastní paměť, OneDRAM umožní používat společnou paměť pro oba. Výsledkem je až o 30% nižší spotřeba. První vzorky mají kapacitu 512Mbit a tikají na frekvenci 133MHz. Využívají technologii DDR. Masová výroba začne v druhé polovině roku 2007.


Hynix přechází na 60nm čipy

Společnost Hynix představila nové 1Gbit paměťové čipy vyráběné 60nm procesem. Ty jsou použity v DDR2 modulech o kapacitách 1GB a 2GB. Podle společnosti se tím sníží výrobní náklady až o 50% (oproti 80nm čipům) a sníží se i ceny FB-DIMM pamětí. Masová výroba začne už v první polovině tohoto roku.


1Gbit DRAM Samsung

Samsung uvedl svůj první 1Gbit paměťový čip, který nevznikl vrstvením. To umožňuje 80nm technologie a čip je tak o 20% užší než srovnatelný 1Gbit čip vzniklý navrstvením dvou 512Mbit čipů. Využití má najít zejména v multimediálních přehrávačích. Potěší také spotřeba snížená o 30% díky optimalizaci technologie self-refresh cyklů.


Elpida začíná s masovou výrobou 70nm čipů

Již počátkem tohoto roku by měly být v masovém měřítku k dispozici 70nm paměťové čipy společnosti Elpida. V současnosti ještě převažuje 90nm proces. Přechod na lepší výrobu umožní dosažení vyšších frekvencí a zmenšit plochu čipu, což se odrazí v nižších cenách. Vyrábět se takto budou 512MBit a 1Gbit čipy DDR2.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.