Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za prosinec 2006

5.1.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za prosinec 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc prosinec stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty




Velmi odolný USB disk I-O data

Nový disk HDMC se dodává v kapacitách 8GB a 12GB. Obě verze vydrží pád z výšky a ponoření pod vodu a to až do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut. 8GB verze stojí $136, 12GB verze pak $182.


Toshiba má 1,8" disk s kapacitou 100GB

Pevný disk Toshiba MK1011GAH je prvním 1,8" diskem s kapacitou 100GB. Hustota zápisu činí 155,3 GB na čtvereční palec. Jedná se o 4200-otáčkový disk, má 4 hlavy a dvě plotny. Rozměry činí činí 54×71×8mm, váha 59 gramů. Spotřeba disku činí 0,3W. Vydrží při provozu přetížení 4900m/s2 (500G), v klidu dokonce trojnásobek. Je určen pro rozhraní ATA100.


První PC HD DVD mechanika

Pro klasická PC je určena nová HD DVD mechanika Buffalo HDV-ROM2.4FB. Ta zvládá přehrávání HD DVD disků, stejně jako všechny typů DVD disků s výjimkou zápisu DVD-RAM a problémy nedělají ani disky CD. Přibližná cena v Japonsku po přepočtu činí 7500Kč.


1TB na jediný disk?

Na Centrální univerzitě na Floridě vyřešili problém s ukládáním vysokého množství dat na disk a jeho následného čtení. Problém je totiž v tom, že světlem se data zapisují, ale rovněž se světlem musí číst. V případě použití totožného světla by došlo k poškození dat. Díky vystřelování dvou fotonů jsou dosaženy jisté vlnové délky, jiné pro zápis a jiné pro čtení tak, aby nedošlo k znehodnocení obsahu. Na jeden disk má být prý umožněno zapsat až 1TB dat.


250GB a 300GB mobilní disky od Fujitsu

Dnešní pevné disky do notebooků mají směšné kapacity do 160GB. Novinkami jsou pak 200GB verze, které však ještě nejsou běžně na trhu. Společnost Fujitsu představila disky s kapacitou neuvěřitelných 250GB a 300GB, oba využívají kolmý zápis a NCQ. Mají být k dispozici jak pro rozhraní ATA, tak i Serial ATA. Vše kazí fakt, že se jedná pouze o 4200 otáčkové disky.


SanDisk a Sony představují Memory Stick Pro-HG

Nové paměti Memory Stick Pro-HG vycházejí ze standardních Memory Stick Pro pamětí. Novinkou je však vyšší frekvence 60Hz oproti 40Hz a také 8-bitové rozhraní oproti 4-bitovému. To má za následek přenosovou rychlost až 60MB/s, což je trojnásobek původní rychlosti. Teoretické maximum kapacity je 32GB, z počátku se budou nabízet mnohem menší karty. Nechybí ani ochrana MagicGate.


Nové DVD vypalovačky

Obě firmy představily nové DVD vypalovačky, které zvládají 18x zápis na DVD-R a DVD+R a až 10x rychlostní zápis na dvouvrstvá média DVD. I-O Data představila externí verzi pro USB 2.0, Logitec má nabídku ještě o něco širší. Lze totiž koupit jak interní variantu, tak i externí pro USB 2.0 i externí pro FireWire. Interní mechaniku stejných parametrů pak představil Pioneer.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.