reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2005

7.11.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce říjnu stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty



Přenosný disk s kapacitou až 1TB

Společnost LaCie představila přenosný disk, který může mít kapacitu až 1TB, vyrábějí se ale i verze s 500GB a 600GB. Ty narozdíl od 1TB verze nebudou obsahovat větráček, k jeho cti ale třeba říct, že je velmi tichý díky technologii Smart Fan.
K propojení s PC slouží rozhraní USB 2.0, ale také FireWire 400 i 800 s RAID0. 500GB variant bude stát $349, 600GB $429 a 1TB pak $929.

Seagate má nové disky Barracuda 7200.9

Nová řada Barracuda 7200.9 má přinést opět o něco vyšší výkon, spolehlivost a nižší hlučnost. Disky budou nabízeny až do kapacity 500GB. Přitom některé modely (80GB a 160GB) budou vybavovány 160GB plotnami. Ostatní modely budou mít většinou 125GB nebo 133GB plotny.
Vyrovnávací paměť disků může být 2MB, 8MB nebo 16MB (jen od 300GB nahoru). Budou se nabízet jak v provedení ATA100, tak i SATA2. Tyto disky pak oproti svým ATA100 kolegům podporují NCQ, hot-plug a další SATA vymoženosti.

SATA2 disky i od Maxtoru

Rozhraní SATA2 disponuje teoretickou přenosovou rychlostí 300MB/s. Začíná se stále častěji používat i když disky ani zdaleka nevyužijí starší SATA rozhraní s maximálními 150MB/s.
nové rychlejší rozhraní dostaly disk z řad MaXline III a DiamondMax. Mají 7200rpm, 16MB buffer, NCQ. Řada MaXline navíc disponuje technologií hot-plug, staggered spin up (postupné roztočení disků) a Asynchronous Signal Recovery. Obě řady se se SATA2 nabízí ve velikostech 250GB a 300GB.

Jen o chvíli později se nabídka SATA2 (ale i ATA133) disků rozrostla o 500GB modely. Taktéž se jedná o řadu MaXLine III, DiamondMax 11 a nově i QuickView. Ta označuje disky určené do DVD rekordérů, set-top boxů, DVD/HDD combo zařízení.

Společnost Maxtor má však v posledních dnech menší problémy. Ukazuje se totiž, že její MaXLine III a DiamondMax 10 se příliš nemají rády s čipovou sadou nVidia nForce4. Lépe řečeno, montáž takového disku může znamenat značně nestandardní chování (samovolné změny dat), většinou disk ani nenajde, zvláště máte-li ještě jiný IDE ATA disk, tady to už hraničí s jistotou. Disky nemají problémy s chipsety Intelu ani VIA. Řešením by měl být nový firmware.

Pevný disk z pamětí RAM

S neobvyklým řešením přišla firma Gigabyte. Nazvala jej i-RAM a jedná se o PCI kartu, která má čtyři DDR sloty, přičemž karta může fungovat jako SATA disk. Kartu lze tedy osadit až čtyřmi DDR moduly o celkové kapacitě 4GB. Vytvoří se tak pevný disk o této kapacitě.
Každý asi ví, že DDR paměti (obecně DRAM) potřebují k uchování dat nestálý přísun elektrické energie. Což po vypnutí počítače ze sítě není možné. Společnost Gigabyte na to šla tak, že karta obsahuje baterii o kapacitě 1700mAh s napětím 3,7V, která je schopna data uschovat na dobu přibližně 16 hodin. Poté se obsah nenávratně vymaže.
Karta obsahuje SATA port, chová se tedy jako SATA disk. Problémem je jen limit tohoto rozhraní, podle testů byla naměřena přenosová rychlost kolem 130MB/s. Ovšem v přístupových dobách i-RAM jasně překonává jakkoli rychlé pevné disky.
Samotná karta bude stát asi $150 a to ještě musíte koupit paměťové moduly. Poměr ceny/výkon tedy není příliš příznivý. Karty však lze skládat do polí RAID a přenosovou rychlost ještě mnohem výrazněji zvýšit.

Pevný disk z pamětí Flash

A teď se podíváme na problém z druhé stránky. Už tu máme disky s klasickými plotnami, každý z vás má doma jistě alespoň jeden takový kousek, před chvíli jsme si říkali o disku z pamětí RAM, nyní se podívejme na disk z pamětí Flash.
Adtron Flashpak A35F je jedním takovým. Kapacita může činit 1GB-128GB. V 3,5" provedení SATA by teoreticky mohly nabízet přenosovou rychlost 150MB/s, podle výrobce dosahuje asi 80MB/s.
Výhodou těchto disků je nízká spotřeba a do značné míry je jim jedno, jak se s nimi mechanicky zachází. Na toto jsou zase klasické disky až nepříjemně háklivé. Ovšem není zlato vše co se třpytí. A o to více to platí o těchto discích. Je známo, že Flash paměti mají omezený počet přepisů, hovoří se o 100.000 přepisech a tento disk na tom asi nebude o mnoho lépe, výrobce ale žádný údaj neuvádí. Pro některé aplikace by to ale vadit nemuselo. Větším problémem a nutně říct, že opravdu pořádným, je prostě cena. 8GB disk totiž stojí nějakých $1900, což je v přepočtu téměř 60.000Kč s DPH. A to je skutečně přespříliš.

Válka BluRay versus HD DVD pokračuje

Tyto dva formáty mezi sebou stále bojují. HD DVD přišlo tentokrát s tím, že zruší regiony typické pro DVD disky a tak si HD DVD disk můžete koupit kdekoli a kdekoli jej také přehrát.
Standardizací prošly disky HD DVD-ROM, HD DVD-R, HD DVD-RW (obdoba DVD-RAM), hybridní disky (jedna HD DVD strana, druhá jen DVD), 8cm HD DVD-ROM a HD DVD-VR disky. Nástupci DVD-RW disků by se měly stát disky HD DVD-RR, ty však projdou schvalovacím procesem až v na začátku roku 2006.

BluRay zase zaznamenalo další menší pokrok, když jej akceptoval i Warner Bros. Nyní je BluRay podporováno pěti ze šesti hollywoodských studií.

18x DVD vypalovačka od Plextoru

Je-li vám 16x vypalování málo, pak vás možná potěší Plextor, jehož vypalovačky PX-760A a PX-760SA umí pálit 18x rychlostí. To je velmi malý nárůst, přesto k němu bylo potřeba nových servomechanismů a AutoStrategy technologie, která optimálně volí rychlost vypalování.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama