reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2005

7.11.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce říjnu stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Tento měsíc toho Microsoft mnoho nenatropil, takže i tato kapitola bude velmi krátká.

Service Pack 3 pro WinXP až po uvedení Visty

Service Pack 2 znamenal pro Windows XP velký přelom. Konečně se dalo hovořit o bezpečném systému, navíc chybičky a nekompatibilita s některými aplikacemi byla zčásti vyřešena. Jeden z nových problémů byl například provoz s dvoujádrovým procesorem AMD Athlon 64 X2, kdy systém občas nedokázal dobře přenastavit režim procesoru a tak někdy jádro pracovalo v úsporném režimu, ačkoli uživatel požadoval nejvyšší výkon.
Co přesně nový Service Pack bude obsahovat, ještě není známo, ale jistě to bude soubor bezpečnostních záplat a nejspíš i nový souborový systém WinFS. Vzhledem k tomu, že Windows Vista by se měl na trh dostat na konci roku 2006, lze v tomtéž čase očekávat i SP3.

Office 12 bude umět export do PDF

Přestože Microsoft plánuje aplikaci Metro, která bude PDF podporovat s vydáním operačního systému Windows Vista, i nový Office 12 bude ukládání do PDF podporovat. Ta bude integrována do většiny dílčích programů balíčku Office. Ten by měl spatřit světlo světa v druhé polovině roku 2006.

Bill Gates pokračuje v charitativních akcích

To, že Bill Gates podporuje různé charitativní akce, je docela známo. Nutno říct, že tyto peníze investuje chytře tam, kde je obyčejně nejvíc zapotřebí. Nyní daroval přes čtvrt miliardy dolarů. Nadace, kterou vede se svou ženou Melindou, tak pošle peníze na projekty vývoje vakcín proti malárii. Aspoň že se část těch peněz vražených do produktů Microsoft nějak rozumně zužitkují.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama