reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2005

7.11.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce říjnu stalo.

Další postřehy



Optické vlákno zvládne 100Gbit/s

Lucent Technologies's Bell Labs demonstrovaly, že přes optické vlákno lze posílat data rychlostí 100Gbit/s. Přitom dnes je obvyklý 10Gbit/s Ethernet nebo 40Gb/s SONET. K takto rychlému přenosu bylo zapotřebí použít Duobinary Signaling (neboli signály s třemi hodnotami, kladný, záporný a nula místo obvyklého dvouúrovňového systému, který vyžaduje větší řídící tok) a Single-Chip Optical Equalizer (vylepšené ekvalizéry s lepší kompenzací rušení a šumu). Rychlost činila 107Gb/s, přičemž 100Gb/s je určeno pro data a 7Gb/s pro korekci chyb.

WiFi v San Franciscu zdarma

Se zase někdo má! A my to opět nejsme. V San Franciscu totiž všem známý Google spustil velmi zajímavý projekt. Na ploše 49čtverečních mil je wifi pokrytí a to prosím zdarma! Na každou čtvereční míli je asi 30 hot-spotů.
Rychlost připojení bude 300kbps, což pro brouzdání i nenáročné stahování bohatě stačí. Za příplatek můžete dostat připojení rychlejší. Projekt bude Google stát asi 10-18 milionů dolarů.

MP3 sluneční brýle: Již druhá generace od Oakley

Nové brýle Thump 2 nabízí integrovaný MP3 přehrávač a podle ohlasů již první generace hrála poměrně pěkně. Nová generace by měla jít ještě dál. Nabízí vylepšenou konstrukci a kapacitu 512MB (za $300) a 1GB (za $450). To je stále méně než $450 za první generaci s 256MB kapacitou. Na boku brýlí jsou tlačítka na pozastavení a spuštění přehrávání stejně jako výběr náhodného či postupného přehrávání.

Kontrast 1.000.000:1 už není jenom snem

Sharp Mega-Contrast Advanced Super View Premium LCD je název pro novou televizi společnost Sharp, která se může pochlubit megovým kontrastem. Takto výrazný kontrast bylo z velké části dosaženo opravdu malou svítivostí 500cd/m2. Televize BrightSide naproti tomu měla sice jen pětinový kontrast, ale to při svítivosti 4000cd/m2!

Samsung dostal pokutu 300 milionů dolarů

Známý výrobce DRAM pamětí dostal pokutu ve výši 300 milionů dolarů. Tu dostal za kartelovou dohodu s Hynixem a Infineonem za období od 1. dubna 1999 do 15. června 2002. Tyto firmy po tuto dobu držely ceny pamětí velmi vysoko a jistě si na to pamatujete. 64MB SDRAM tehdy stálo kolem 4200Kč, v roce 2003 už jste sehnali 512MB za 880Kč.
Vysoká cena se nejdříve vysvětlovala zemětřesením na Taiwanu a různými dalšími katastrofami, ale pes byl zakopán někde jinde. Vysoké ceny začaly být podezřelé a vyšetřování pravou příčinu odhalilo. Hynix zaplatil 185 milionů dolarů již v dubnu 2005, Infineon 160 milionů už v říjnu 2004.

Creative SoundBlaster X-Fi má problémy

Společnost Creative má menší problém. Její nejnovější zvukové čipy X-Fi nejsou zrovna vzorem kompatibility, mají problém s čipovou sadou nVidia nForce4. Společnost se k problému staví vstřícně, stačí aktualizovat BIOS, popřípadě kontaktovat zákaznické centrum, kde vám dají kartu s novým firmwarem.

Laserové tiskárny promlouvají

Samozřejmě že ne skutečně. Ale stránky vytištěné na některých barevných laserových tiskárnách disponují malými body, které skrývají informace o tiskárně, datu a času vytištění. Tato kódovaná informace má pomoci potírání zločinu. Teď si jen představte, kde všude se ještě podobné informace mohou vyskytnout.

Doby odezvy LCD monitorů dále klesají: 2-3ms!

Zatímco dnes se nejčastěji setkáváme s odezvami 25ms (u levnějších 15" LCD monitorů) či 16ms (zpravidla 17" LCD) a takovým dobrým údajem je 12ms, připravují se i mnohem lepší monitory.
Začneme od papírově horšího. Tím je monitor Asus PM17TU příp. PM17TE. Jas monitorů je 500cm/m2, kontrast 600:1 a doba odezvy jsou skvělé 3ms. Monitor je vybaven dvěma 2,5W reproduktory. Na monitory je poskytována tříletá záruka a roční záruka na výskyt vadných bodů.

Konkurenční Benq BenQ FP93G X je 19" LCD monitor, který se může chlubit dokonce 2ms. Nakolik je to pravdivá hodnota se dá spekulovat. Svítivost činí 300cd/m2, kontrast 700:1. Monitory obou značek jsou vybavovány jak analogovým, tak digitálním rozhraním DVI.

Xmultiple: technologie FlashPoint

Pro nás nepříliš známá firma Xmultiple představila zařízení, které má dva USB konektory a není určeno pro nic jiného než přenášení dat mezi dvěmi zařízeními právě přes USB port a samozřejmě uschování těchto dat na kartě.
Nabízí se ve třech barvách (bílá, stříbrná a černá) a v pěti kapacitách (128MB, 256MB, 512MB, 1GB a 2GB). 128MB verze stojí asi 1750Kč, 2GB už 5700Kč.

3DMark Mobile06

I mobilní zařízení se dočkají svého 3DMarku. Verze Mobile06 určená zatím pro vývojáře využívá API OpenGL ES 1.1 (zpětně kompatibilní s verzí 1.0). Verze pro širokou veřejnost se objeví později.

Yahoo si kope vlastní hrob na poli hudebních služeb

Jistě víte, že portálů nabízející legální stažení MP3 skladeb je stále více a více. Velmi úspěšný je Apple se svými přehrávači iPod a systémem iTunes. Konkurovat se snaží Yahoo, ale poslední rozhodnutí jakoby napovídala přesný opak.
Yahoo od 1. listopadu nahlásilo zvýšení poplatků z $6,99 na $11,99 za měsíční přístup. To by nebylo tak strašné, když konkurence stojí přibližně také tolik. Problémem však je to, že nahrávky na iPodech nefungu, což by se rovněž dalo překousnout (jiných přehrávačů je také dost), ale především je tu problém s tím, že po zrušení předplatného skladby nelze přehrát. Což je skutečně postavené na hlavu, zaplatíte stovky dolarů za písně a pak je nemůžete přehrát bez náhrady.
Tím si svoji konkurenceschopnost značně sníží. Navíc do ringu nastupuje další hráč v podobě Samsungu, který chce zaútočit především na Čínu a Jihovýchodní Asii, kde Apple iTunes není. Doufá tím také ve zvýšení prodejů svých MP3 přehrávačů, které nejsou tak úspěšné, jak by si společnost představovala.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama