Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2006

3.11.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc říjen stalo.

Procesory



Říjen u AMD

Hned na začátku října oznámilo AMD, že skončí s výrobou Opteronů řady 14x do patice Socket 939. 25. března příštího roku přijme poslední objednávky, dodávky skončí 30. září téhož roku.

Na svět se dostaly podrobnější informace o nových procesorech AMD K8L, na trh se mají dostat čtyři typy, vše začne ve třetím čtvrtletí 2007. Nejvýkonnější bude "Altair", půjde o čtyřjádrový procesor. Dvoujádrové procesory budou zastoupeny modely "Antares" a "Arcturus". "Antares" bude mít kromě 512kB L2 cache také 2MB společné L3 cache, frekvence budou 2,0-2,9GHz ve 100MHz skocích mezi jednotlivými modely. Nejslabší dva budou mít 35W TDP, od 2,6GHz včetně by měly mít 95W TDP, zbytek pak 65W TDP. Nejprve přijdou ty výkonnější. "Arcturus" se bude muset obejít bez L3 cache. Frekvence budou mezi 2,1-2,3GHz, TDP spotřeba bude činit 65W. Nejslabší bude "Spica" s jedním jádrem.

Tyto procesory budou už vyráběny 65nm technologií. O jejich výrobu se postará nejen samotná společnost AMD, ale část výroby převezme i společnost Chartered. Ta je začne vyrábět v polovině roku 2007. 65nm technologie jako taková, přijde ještě pro stávající procesory ve druhém čtvrtletí 2007. Turion 64 X2 dostane jádro Tyler místo dnešního Taylor, i nový model bude mít 35W TDP. Mobile Athlon 64 X2 bude vypuštěn, Mobile Sempron dostane jádro Sherman s 25W TDP. Novinkou budou poloviční násobiče, rozdíl frekvencí jednotlivých modelů tak bude 100MHz, přibude také podpora DDR2-800 pamětí.

Jak bylo avizováno, tak se také stalo a ke konci října AMD snížilo ceny některých procesorů. Jistě potěší asi o 16% zlevněné Turiony 64 X2 a Athlony 64 X2 energeticky úsporné řady EE dostaly stejné ceny jako jejich méně úsporní bratři. Dále zlevnily i Mobile Semprony pro Socket S1 (thin and light) a výkonnější verze Mobile Sempronů pro Socket 754.

AMD Fusion bude název nových procesorů společnosti AMD, které by měly přijít na trh na konci roku 2008, resp. počátkem roku 2009. Nepůjde však o lecjaký procesor. Bude to x86-64 čip kombinovaný s GPU. Tyto dvě součásti už tak nebudou muset komunikovat přes několik sběrnic, protože komunikace bude probíhat přímo na úrovni jádra. Podpora PCI-Express sběrnice však má být zachována pro případný upgrade grafiky. Čip by měl zahrnovat všechny možné trhy od mobilních řešení, přes desktopy, servery až po spotřební elektroniku.


Říjen u Intelu

Počátkem října mohl Intel slavit. Podařilo se mu za prvních 60 dní prodat přes 5 milionů procesorů Intel Core 2 Duo. V plánu měl prodat milion čipů a to za prvních 10 týdnů. Core 2 se tak stalo nejúspěšnějším procesorem v historii Intelu alespoň co se začátku prodeje týče.

Společnost Intel asi nepotěšila žaloba ze strany Transmety. Tyto dvě společnosti už dlouhou dobu spolupracují, nicméně se stále nemohly dohodnou na licencování. Mezi 10 patenty, o které v žalobě jde, je například technologie Transmeta LongRun, která nastavuje a vyrovnává napětí procesoru dle zatížení. Spor se táhne už od dob Pentia III a soudním jednáním chce Transmeta vyřešit problém jednou provždy.

Ve třetím čtvrtletí roku 2007, kdy se na trh dostane chipset Intel Bearlake (o němž bude ještě řeč), se objeví také nové procesory Intelu využívající 1333MHz FSB. Core 2 Duo E6850, E6750 a E6650 (3,0GHz, 2,66GHz a 2,33GHz) budou právě takto rychlou sběrnici využívat. Core 2 Duo E6800 pak sice bude mít frekvenci 2,93GHz, nicméně stále poběží na 1066MHz sběrnici. Všechny procesory budou mít 4MB L2 cache.

Již ke konci tohoto roku by měl být dokončen design 45nm procesorů. Jejich výroba by však měla být započata až v polovině roku 2007.


IBM chce dostat výkon frekvencemi, Power6 na 5GHz

IBM je toho názoru, že přidávání více jader nevede k adekvátnímu zvýšení výkonu, takže hodlá vystačit s dvojicí jader, která ale bude velmi vysoce taktovaná. V polovině roku 2007 totiž představí procesory Power6, které budou mít frekvence 4,0-5,0GHz. Přitom by měly mít spotřebu dnešních dvoujádrových čipů IBM pracujících na poloviční frekvenci. Budou vyráběny 65nm technologií SOI a jejich pracovní napětí bude činit pouhých 0,8V. K dispozici bude 8MB L2 cache paměti, procesor bude s operační pamětí propojen pomocí sběrnice s propustností 75GB/s.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.