reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2005

2.9.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce srpna stalo.

Intel Developer Forum 2005



IDF má značný význam pro vývoj událostí pro příští blízkou budoucnost (a to nejen v rámci produktů Intel, třeba PCI-Express II), takže jsem ji dopřál svou vlastní kapitolu. Letošní podzimní Intel Developer Forum se konalo v San Franciscu od 23. srpna do 25. srpna 2005.


Procesory Merom budou mít svou 45nm variantu: Penryn

Oba procesory, jak Merom tak i Penryn, budou postaveny na nové architektuře představené na IDF, o níž bude řeč za chvíli. Merom bude vyráběn 65nm technologií, Penryn pak 45nm. Hlavní výhodou má být podstatně nižší spotřeba, již žádných 100W. Merom má mít při 65nm technologii a dvou jádrech spotřebu pouze 9W! Yonah by pak při jediném jádře měl mít 5,5W. Přechod na 45nm technologii by pak mohl znamenat snížení na cca 4W (Penryn) resp. 2W. Hovoří se také o tom, že kdyby Prescott vyráběli 45nm technologií, byla by jeho spotřeba kolem 20-30W.


Nová architektura procesorů aneb "Jak neslavně končí NetBurst"

Intel před pěti lety prohlašoval, že jeho tehdy nová architektura NetBurst je něco naprosto převratného. Jejím pozitivem měla být vysoká frekvence, Intel prohlašoval, že dojde na 5GHz a časem snad i na 10GHz. To se ukázalo jako dost výrazný omyl, když byl zrušen vývoj 4GHz verze a NetBurst se tak dostala jen na 3,8GHz.
Problémem Intelu bylo to, že architekturu příliš neinovoval (inovace zejména ve směru zajištění dalšího zvyšování frekvence) a vlastně byla od počátku krokem vedle. Zatímco AMD přicházelo se spoustou nových a nových jader, která přinášela stále vyšší výkon, přičemž frekvence příliš nestoupala a spotřeba se držela víceméně stále v podobných mezích (jednou trochu více, podruhé zas trochu méně), Intel jich tolik rozhodně neměl a především zvyšoval frekvenci. Jak se zvyšovala frekvence, rozdíl mezi Intelem a AMD se frekvenčně prohluboval, nicméně výkonově byli oba výrobci stále téměř vyrovnaní, Intel na tom byl zpravidla o trochu lépe, především v době 2GHz procesorů, kdy AMD ještě pořádně topilo.

Bohužel s frekvencí rostla narozdíl od AMD spotřeba, a zde je hlavní problém architektury NetBurst, což znamenalo také její pád. Inu, TDP kolem 110W a reálná spotřeba ještě o něco vyšší pro jedno jediné jádro byla opravdu vysoká a dual-core procesory jsou už naprostou pohromou.

Nejdříve tu byly reklamy typu "Pentium 4 je jediný skutečný 2GHz procesor." To byla tehdy sice pravda, ovšem high-end procesory obou značek měly i při rozdílných frekvencích výkon docela podobný, Intel na tom byl tehdy lépe. Naprostým výkonovým propadákem pak byl Intel Celeron, jemuž nepomohly ani ty frekvence.
Celá architektura NetBurst začala na 20 krokové pipeline, což je poměrně dost, u Prescottu (naprosté fiasko při přechodu na 90nm technologii, značně zvýšená už tak vysoká spotřeba) pak činila 31 kroků. Je tedy jasné, že tudy cesta nevede a musí se jít cestou, jíž se vydalo AMD, resp. vrátit k architektuře velmi podařených Pentií 3. AMD se s příchodem architektury AMD64 dostalo do vedení jak výkonnostního, tak i technologického.
Nové procesory budou vyráběny o mnoho úspornější 65nm technologií, ke snížení spotřeby pak přispěje i nová architektura procesorů. Ta bude vycházet z kombinace architektury Pentia M (a to vychází ze starého dobrého Pentia III a to zas z Pentia II) a NetBurst, přinese také mnoho dalších vylepšení. Nebude se jednat o upravené stávající procesory, ale o komplet nový procesor, který si ze zmíněných architektur převezme nápady a znova je zrealizuje.

Nová architektura má být vícejádrová při mnohem nižší spotřebě a vypadá to, že Intel jde správnou cestou. Novými procesory budou Conroe, desktopové dvoujádrové procesory s 2-4MB sdílené L2 cache a spotřebou 65W. Merom bude dvoujádrový mobilní procesor se sdílenou 2MB L2 cache a spotřebou do 35W. Woodcrest bude serverová verze se 4MB sdílené L2 paměti a TDP kolem 80W. Whitefield pak bude čtyřjádrový s 16MB sdílené L2 cache.


Nová revize jádra procesorů Pentium 4 5x1

64 bitové procesory Intel Pentium 4 5x1 dostanou novou revizi jádra G-1, ta bude vyhovovat požadavkům RoHS a heatspreader bude vyhovovat normě JESD97. Změnou budou nové instrukce přidané do sady 64 bitových instrukcí EM64T. Elektrické a termální specifikace procesorů zůstanou podobné, takže bude nutná jen aktualizace BIOSu. Změna se týká pouze modelů 521-551, modely 561 a 571 si ponechají jádro původní.


Intel bude investovat do Skype

Nejrozšířenější VoIP službou je Skype a nyní má za sebou silnou podporu ve formě Intelu. Tím chce dosáhnout toho, aby Skype na nové mobilní platformě Napa s dvoujádrovými procesory fungovalo naprosto bezchybně. Zároveň chce zkvalitnit služby.
Spolupráce se tak má týkat softwarového řešení, kódování a dekódování na dvoujádrové platformě. Zisky společnosti Skype jsou odhadovány na 6-10 miliard dolarů.


Procesory a northbridge na jednom PCB?

Je to tak, Intel zkouší integrovat northbridge k procesoru. Spolu na jednom PCB je tak jádro procesoru, northbridge a CMOS regulátor napětí, který je schopen rychleji reagovat na změny napětí.
I když je northbridge s procesorem, stále není integrován přímo do jádra procesoru, takže výhoda AMD v integrovaném řadiči paměti zůstává. Na IDF byl dokonce představen i vzorek základní desky pro tento procesor, která northbridge neměla.


Automatic Network Outbreak Containment: izolace napadeného počítače

Připravovaná technologie Intelu má za úkol izolovat, odpojit ze sítě počítač, který byl napaden počítačovým virem nebo červem. Za 8000 testovacích hodin nepronikl ani jeden přehozený červ, takže si Justin Rattner mohl dovolit přísahat, že za každého prošlého červa sní jednoho živého. Protože systém 100% uspěl, zůstal o hladu:-)


Crossfire bude skutečně i na Intel chipsetech

Nejdříve ATi hlásalo, že CrossFire poběží pouze na ATi chipsetech. Později ale patrně kvůli zájmu o jeho větší rozšiřitelnost přišla s Intelem s tím, že poběží i na chipsetech i955XBK a posléze i na i955X. Dokonce padlo prohlášení, že ATi CrossFire by mohlo fungovat i na chipsetech nVidia, nicméně ATi zatím zkoušela pouze své vlastní Radeon Xpress chipsety.


Intel Viiv: multimediální domácnost

Počítače splňující Intel Viiv budou skutečnými multimediálními výrobky, kombinací televize, PC a kdoví čeho ještě. Bude se totiž jednat o sestava s dvoujádrovými procesory Intel, stejně tak jako Intel chipsetem, síťovými komponenty a softwarem.

Sestavy budou vybaveny operačním systémem Windows Media Center a softwarem, který jej umožní ovládat podobně jako televizi. Zapnutí a vypnutí počítače je otázkou pouhého zmáčknutí knoflíku dálkového ovládání, podobně jako u televize. Systém je možno dovybavit televizní kartou a ukládat tak televizní vysílání přímo na pevný disk.
Menším problémem bude akorát cena, která se očekává kolem $1000-$1500, zatímco normální počítače se podle tchajwanských výrobců pohybují v cenovém rozpětí $300-$500.


Nové baterie notebooků vydrží i 8 hodin

Zatímco nynější baterie notebooků vydrží obyčejně něco kolem 4 hodin provozu, nové baterie by měly poskytovat asi dvojnásobek. Za těmito bateriemi stojí společnosti Intel a Panasonic, kteří nové Li-Ion baterie vyvíjí.
Celková kapacita byla zvýšená z typických 2,0Ah na 2,9Ah. Low-power notebook Panasonic předvedený na IDF pak slibuje až 12 hodin provozu, což je s ohledem na dnešní čísla až neuvěřitelně mnoho. Baterie by měla být dostupná i pro notebooky, které nebudou postaveny na platformě Intel.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama