reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2005

2.9.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce srpna stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty



V srpnu jsme se dočkali mnoha nových DVD vypalovaček, ale také dalšího souboje na poli nástupce DVD. BluRay i HD DVD spolu neúprosně válčí a v příštích měsících to bude ještě mnohem ostřejší.

4GB 150x SD karta od A-Data

Nejrychlejší 4GB SD karta přišla na trh na začátku srpna. Nabízí až 150x rychlostní přenos dat, čemuž odpovídá v řeči čísel 22,5MB/s.
Do té doby byla nejrychlejší 4GB kartou 133-rychlostní SD karta Pretec. 150 rychlostní SD karty sice už existovaly, největší kapacitu ale nabízel Transcend a to pouze 2GB.
Všechny karty jsou postaveny na NAND čipech o velikosti 16Gbit typu SLC (Single-Level Cell). Ty jsou o 200-500% rychlejší než MLC (Multi-Level Cell).


A-Data zrychluje i MMC karty: 4GB 200x

Další novinkou firmy A-Data je paměťová karta MMCplus s 200x přenosovou rychlostí, čemuž odpovídá velmi zajímavých 30MB/s. Kapacita karty činí 4GB a odpovídá standardu MMC 4.0.
Paměťová karta MMCplus 200x se dodává v kapacitách 256MB, 512MB, 1GB, 2GB a 4GB. Navíc podporují ECC (Error Correction Code) a funkci ISP (In System Programming) pro načítání firmwaru. Má vydržet teploty od -25°C do 85°C a 10000 vyjmutí/vložení. Specifikace MMC 4.0, kterou karty splňují, požadují rozměry 32×24×1,4mm, 13 kontaktů, podporu napětí 1,8V i 3,3V a umožňuje použití při různé šířce datové sběrnice, 1, 4 a 8 bitů.


Nové DVD vypalovačky: Asus

Model DRW-1608P2 umožňuje pálit nejen média DVD+/-R a DVD+/-RW, ale také i podařený, leč málo rozšířený formát DVD-RAM. Samozřejmostí je možnost vypalovat dvouvrstvé disky.
DVD+/-R zvládne vypalovat 16x rychlostí, dvouvrstvé pak 8x, DVD-RAM pouze 2x a CD 40x. U přepisovacích disků je tomu následovně, DVD+RW 8x, DVD-RW 6x a CD-RW 32x. Technologie FlextraLink pak zabraňuje znehodnocení média při vypalování.


Nové DVD vypalovačky: BenQ

Nová vypalovačka EW164B je externím modelem schopným vypalovat DVD-R a DVD+R disky 16x rychlostí. Technologie SolidBurn umožňuje pálit na média vyšší rychlostí než je udávaná výrobcem média. K připojení s PC slouží rozhraní USB 2.0.
Toto jsou maximální rychlosti zápisu: DVD-R i DVD+R 16x, DVD+R DL 8x, DVD-R DL 4x, DVD+RW 8x, DVD-RW 6x, CD-R 48x a CD-RW 32x. Čtení CD probíhá 48x, DVD 16x. Přístupové doby CD i DVD disků jsou 120ms. Velikost bufferu jsou 2MB. Cena má být $118 (asi 3500Kč s DPH).


Nové DVD vypalovačky: Hitachi

Nová vypalovačka Hitachi GSA-4166B přináší podporu DVD-RAM i technologii LightScribe, která umožňuje "potisknout si" médium, je třeba pouze speciální médium a po vypálení jej otočit a laser už vše vykoná.
Mechanika dokáže zapisovat média až následujícími rychlostmi: DVD-R 16x, DVD+R 16x, DVD-RW 6x, DVD+RW 8x, DVD-R DL 4x, DVD+R DL 6x, DVD-RAM 5x, CD-R 48x a CD-RW 32x. Čtení DVD-ROM, DVD-R a DVD-RW probíhá až 16-ti násobnou rychlostí, DVD+R a DVD+RW 10x, DVD+R DL pak 8x, DVD-RAM 5x, CD-R a CD-ROM 48x a CD-RW 32x.
Přístupová doba DVD disků je 145ms, CD disků 120ms.


Nové DVD vypalovačky: Sony

Vypalovačky Sony DRU-810A (interní) a DRX-810UL (externí) bohužel nepodporují ani vypalování DVD-RAM ani LightScribe.
Zápis probíhá následujícími rychlostmi: DVD-R 16x, DVD+R 16x, DVD-RW 6x, DVD+RW 8x, DVD-R DL 4x, DVD+R DL 8x, CD-R 48x a CD-RW 32x. Čtení pak maximálně rychlostmi DVD 16x, DVD DL 12x a CD 48x. Přístupová doba DVD disků je 130ms, CD disků 135ms. Cena interního modelu bude kolem $100, externího kolem $150.


Combo mechanika s rozhraním Serial ATA

Asus COMBO CB-5216A1T je combo mechanika pro rychlejší rozhraní Serial ATA (150MB/s oproti typickým 66MB/s rozhraní ATA66). Mechanika je jinak úplně "normální", čtení a zápis CD zvládá 52x rychlostí, přepis CD-RW 32x rychlostí a čtení DVD 16x rychlostí.
Samozřejmostí jsou technologie FlextraLink (proti podtečení bufferu), FlextraSpeed (volba optimální rychlosti vypalování) a DDSS II (redukce vibrací a zkvalitnění zápisu).


DVD vypalovačky ještě výrazněji zlevní

Již tak dosti levné DVD vypalovačky budou ještě levnější. Výrobci se snaží prodat DVD vypalovaček co nejvíc to jde, protože blízký nástup BluRay a HD-DVD mechanik způsobí DVD mechanikám přítrž. Cena mechanik by měla klesnout někam k $30, což by znamenalo, že je v obchodech seženete asi za necelých 1000Kč včetně DPH.
Mezi společnostmi, které vyrábí DVD mechaniky patří Pioneer, NEC, Hitachi, LG, Toshiba, Samsung, BenQ, Asus, Liteon a další. Všichni tito výrobci se tak budou snažit prodat co nejvíce. BluRay začíná mít oproti HD-DVD navrch, takže se od příštího roku můžeme těšit na BluRay mechaniky v obchodech.


Osmirychlostní DVD+RW média Memorex

DVD+RW média budou k dispozici konečně i v osmirychlostním provedení. Celé médium tak může být zapsáno za 8 minut. Pětikusové balení bude k dispozici za $9,99 (cca 300Kč s DPH). Firma si na trhu DVD+RW drží 45% podíl, u DVD+R médií pak 23%, čímž se pasuje na první místo v prodeji těchto druhů médií.


8cm DVD média jdou na dračku

Zdá se to být při vyšších cenách 8cm médií trochu nesmyslné, ale je to tak. Jejich popularita roste. Mohou za to DVD videokamery, jež tato média využívají. Nejsou tak velká (pouze 8cm v průměru + obal) a jejich kapacita není nejhorší.
Společnost Sony navíc přináší vylepšená 8cm média o technologii AccuCORE. Zahrnuje Scratch Guard (zvýšenou ochranu proti poškrábání), Stain Resistant + Anti Static (povrch odolnější před usazováním prachu a jiných nečistot) a také zvýšenou spolehlivost záznamu. DVD+RW média navíc při záznamu nad 8minut při SP (standard play) nevyžadují finalizaci disku.


BluRay má před HD DVD náskok

Snad každého zajímá, jak se situace v ostrém boji HD DVD versus BluRay vyvine. Podle prvních náznaků má navrch řešení BluRay. Nejenže je více preferováno laickou veřejností, začínají se objevovat první zprávy o přestupu na tuto technologii.
Mezi prvními je společnost 20th Century Fox, která ohlásila vydání několika filmů a seriálů na tomto médiu. Jsou to zatím tyto filmy: Vetřelec 1-4; X-Men 1 a 2; Já, robot; Smrtonosná past 1-3; Něco na té Mary je; Moulin Rouge; Sound of Music; Vše o Evě; Laura; Džentlmenská dohoda. Ze seriálů pak Simpsonovi; Family Guy; 24 hodin; Akta X; M*A*S*H.

Dalším vydavatelstvím je Universal Music Group. BluRay na svou stranu strhává čím dál tím více. Boj však stále není u konce, BluRay trochu pomohlo i dřívější představení první mechaniky.
Pioneer BDR-101A je první BluRay mechanikou. Dokáže je nejen číst, ale i vypalovat. Nevýhodou je pouze nemožnost číst a pálit CD disky a chybí také podpora DVD-RAM.
Mechanika zvládá 2x rychlostní BluRay zápis (cca 9MB/s), takže 25GB médium má zapsané za 47 minut. Bohužel chvíli potrvá než se mechanika dostane na náš trh, stejně tak média, na něž by šlo vypalovat a v neposlední řadě si budeme muset počkat, až se sníží cena nejen mechanik, ale i těch médií.


HD DVD se také začíná prosazovat: mechanika od NECu

Po první BluRay mechanice přichází v těsném závěsu i první HD DVD mechanika NEC. Ta je tzv. "multireader drive", neumí tedy na nic pálit. Na druhou stranu dokáže číst CD 52x rychlostí, DVD média s výjimkou DVD-RAM 8x rychlostí, DVD-RAM pouze 5x rychlostí a HD DVD disky pak 2x rychlostí (což je 73,1Mbps).
Pro čtení HD DVD i BluRay disků se používá laser o vlnové délce 405nm. Ten je jednodušší zaměřit, takže je možno použít vyšší hustoty dat. U HD DVD je to 15GB na vrstvu (u HD DVD-RW pak první vrstva 20GB a druhá 12GB). BluRay má pak na jedné vrstvě 25GB, mechanika ale BluRay disky pochopitelně nepodporuje. Tato mechanika by se na trhu měla objevit v lednu 2006 za cenu kolem 500€.


LabelFlash: konkurence LightScribe

Máte-li zájem si potisknout vlastní vypálená CD, pak můžete využít vypalovaček s technologií LightScribe nebo zajímavější LabelFlash.
Dvě interní a jedna slim mechanika od firmy NEC budou k dispozici od října. LabelFlash byla pod názvem Disc T@2 představena firmou Yamaha již v roce 2002. Potisk trvá 5 minut a mechanika je schopna použít 256 odstínů barev. Lze potisknout kterákoli média s popisovatelnou vrchní vrstvou, ta mají 0,6mm tlustou ochrannou vrstvu. Konkurenční LightScribe bohužel neumožňuje barevný potisk a navíc to zabere 30 minut času.

Mechanika NEC ND-4551A poprvé podporuje i média DVD-RAM. Zapisovatelná DVD média pálí 16x rychlostí, plusová DVD+RW a DVD+R DL 8x rychlostí, ta samá, ale minusová pak 6x rychlostí. DVD-RAM pak lze pálit 5x rychlostně.

Vypalovačky ND-7551A a ND-7550A jsou slim verze pro notebooky, první LabelFlash podporuje, druhá nikoli. To samé se týká interních vypalovaček ND-3551A (s technologií LabelFlash) a ND-3550A (bez LabelFlash), ani jedna z těchto dvou nepodporuje DVD-RAM, což je škoda.


Toshiba začala s výrobou disků s kolmým zápisem

Jako první začala s výrobou disků s kolmým zápisem (PRM) firma Toshiba. Jedná se o 1,8 palcový disk s kapacitou 40GB při jedné jediné plotně, což je úctyhodný výkon (a rekord). Hustota záznamu je 206Mbit na čtvereční milimetr. Na disk, který je použit třeba v hudebním přehrávači Toshiba Gigabeat F41 se vejde asi 10000 písniček MP3. Do výroby půjde i 80GB verze se dvěmi plotnami.

Brzy se dočkáme kolmého zápisu i u 0,85 palcových disků. Kolmý zápis přináší podstatně vyšší kapacitu disku, vývoj si však vyžádal vývoj nové elektroniky i hlav disků a to se promítne do zvýšené ceny disků. Seagate a Hitachi budou následovat ještě do konce tohoto roku.


Nejúspěšnějším výrobcem pevných disků je Seagate

Společnost Seagate si značně polepšila. Její podíl na trhu pevných disků vzrostl z 28,6% na 30,5%. Naproti tomu si dost pohoršila společnost Matrox, jejíž podíl klesl z 16,3% na 13,5%. Celkově bylo vyrobeno 89,7 milionů disků, což je 2,8% nárůst oproti prvnímu čtvrtletí.


Transcend StoreJet: 2,5" přenosné disky s kapacitou 80GB

2,5 palcové disky o rozměrech 129x79,9x13mm z řady Slimline nabízí kapacitu 40GB nebo 80GB a tři barevné vyhotovení.
Disky se připojují přes rozhraní USB 2.0. Doprovodný software tvoří PC Lock, Security HDD, My Documents, Mobile Internet Explorer Favorites, Mobile Outlook Express a Adress Book Editor.
Do hliníkového obalu je ale možno umístit i vlastní 2,5" disk, třeba o kapacitě až 160GB. Na obal je záruka 2 roky, na pevný disk pouze jeden rok.
160GB SATA 2,5" disk od Fujitsu

Pro mobilní trh s požadavkem stále vyšších kapacit a lepších výkonů byl představen disk Fujitsu s označením MHV2160BT. Ten disponuje rozhraním SATA, kapacitou 160GB a bohužel pouze 4200 otáčkami za minutu. To bohužel znamená výkon, nad kterým vám oči nevylezou z důlků, ale také podstatně tišší chod a velmi nízkou spotřebu. Ta činí při čtení/zápisu/vyhledávání 1,6W, v klidu 0,5W a ve standby režimu 0,13W. Disk podporuje NCQ. Velikost disku je 70x100x12,5mm, váha 135 gramů. Vyšší výšku 12,5mm si vyžádala trojice ploten, při dvojici, či jediné je obvyklá výška 9,5mm.


Serial ATA 2.5, nová specifikace stále oblíbenějšího rozhraní

Nová specifikace je pouze jakýmsi souborem všeho, co se kolem Serial ATA vyskytlo. Takže jde o specifikaci Serial ATA 1.0a s rozšířeními Serial ATA 2 (např. rychlost 3,0Gb/s) a další vychytávky co přišly potom.
Zařízení splňující SATA2.5 pak logicky musí mít všechny vymoženosti, které se o SATA2 vyskytovat mohly, ale nemusely. Mezi ně patří NCQ, hot plug, Cables and Connections Volume 1 a Volume 2 (požadavky na interní a externí kabely), 3Gb/s přenosová rychlost, Port Multiplier (jeden port se zřetězí na více portů), Port Selector (vytvoření náhradní cesty k zařízení v případě poruchy). SATA2.5 se oficiálně dočkáme až v listopadu a měla by tak zpomalit rozšíření standardu SAS (Serial Attached SCSI).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama