reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2005

2.9.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce srpna stalo.

Další postřehy (část 1.)



Mozilla bude vydělávat?

Mozilla Foundation založila společnost Mozilla Corporation, jejímž úkolem je podpora, vývoj, testování a distribuce produktů. Do této pobočky se přesune 36 zaměstnanců, tři zůstanou. Získané finance by měly jít do Mozilla Foundation.


LCD monitory stále populárnější

Firmám vyrábějícím LCD monitory se daří. Jako ukázka mohou sloužit firmy Jean, Amtran Technology, BenQ a Coretronic. Například Jean vydělal o 7,8% více (35 milionů dolarů). Celkem za červen vyrobil 150.000 LCD monitorů, přičemž pro srpen byl plán 200.000.
V neposlední řadě se pozornost poutá k LCD televizím. Amtran vykázal zisk 38 milionů dolarů, přičemž vyrobil na pět tisíc 32" LCD televizí. BenQ pak vydělal 312 milionů dolarů (nárůst 5,4%), Coretronic pak 143 milionů (nárůst 9,8%). Snižující se odezvy LCD monitorů stejně jako jejich pozvolně snižující se ceny přispívají k jejich stále vyšší rozšířenosti, když CRT monitorů pomalu mizí z regálů obchodů.


Symantec kupuje Sygate

Symantec kupuje dalšího svého konkurenta. Je jím společnost Sygate, známá především svým firewallem Sygate Personal Firewall Pro. Společnost Sygate měla 200 zaměstnanců. Symantec již koupil společnosti Veritas, Brightmail, On Technology, SafeWeb a TurnTide.


Tiskárny HP jsou v Číně nejoblíbenější

Společnosti HP se příliš nedaří, což ale neplatí pro čínský trh. Zde je jedničkou v prodeji tiskáren, když zaujímá s 600700 tiskárnami 28,7% trhu. Druhá příčka patří Epsonu s 22,2%, třetí Canonu s 16,2%, významný podíl má i čínské Lenovo (13,6%).
Za druhé čtvrtletí se prodalo 2,07 milionu tiskáren, což je o 3,3% více v porovnání s předchozím čtvrtletím. Z toho bylo 1,302 milionu inkoustových, 552,7 tisíc laserových a 228,9 tisíc jehličkových tiskáren.


Rychlé LCD monitory pro hráče

Hráče jistě potěší nové monitory firem ViewSonic a BenQ, které nabídnou skvěle nízké odezvy. ViewSonic VX924 nabídne odezvu pouhé 3ms. Tento 19" monitor nabízí obvyklé rozlišení 1280×1024 s cenou $467. Monitor BenQ FP91V pak nabídne jen o málo horší odezvu 4ms, která je ale špičková. Opět se jedná o 19" monitor.


BOE-Hydis monitory se zvýšeným jasem

Jihokorejský výrobce LCD panelů přišel s novými LCD panely, které disponují o 30% vyšším jasem. Ten u 10,4" displejů XGA má hodnotu 240cd/m2 a kontrast 600:1. Využívá novou technologii DRIM (Data Rendering Innovation Matrix). Ta využívá vyšší citlivosti lidského oka na zelenou barvu. Z toho důvodu jsou červené a modré pixely dvakrát větší. To přináší o 30% vyšší jas a o 20% menší spotřebu elektřiny.
Využívají také AFFS (Advanced-Fringe Field Switching), což umožňuje podle společnosti pozorovací úhly 180° (jak vertikální, tak i horizontální).


OpenGL ES 2.0 s plně programovatelnou 3D grafikou

Nové grafické rozhraní je určeno pro mobilní zařízení, počítače do ruky i pro novou herní konzoli Sony Playstation 3. Vychází z OpenGL 2.0. Oproti němu však bylo náležitě zmenšen, aby mohl být v mobilních zařízeních dobře použito. Byly odstraněny tzv. "fixed functions", naopak tedy přidány plně programovatelné shadery, jež mnoho funkcí odstraněných "fixed functions" zastoupí a mnoho navíc ještě dovolí.

Díky odstranění jistých funkcí není nové rozhraní kompatibilní s verzemi 1.0 i 1.1. Na vývoji spolupracovala i firma ATi a rozhraní muselo být uzpůsobeno pro slabší procesory, jež jsou často 8 či 16 bitové.


HP přestává s výrobou iPodů, Apple plánuje multimediální verzi

Prodej velmi populárních iPodů, přenosných přehrávačů Apple Computer, firmou HP skončil. Toto netrvalo ani dva roky. Firmě Apple tak skončí také výhody, jež smlouvou s HP získalo, mezi nimi třeba úzká spolupráce s řetězcem Wal-Mart.
Trh s MP3 přehrávači pak chce více ovlivnit firma Samsung. Ta má v plánu prodat 100.000 kusů přehrávačů na Taiwanu ještě tento rok. Apple chce přijít na trh s multimediální verzí tohoto přehrávače. Měl by přehrávat kromě audia i video MPEG2 a MOV (možná i jiné). 1,8" disk bude mít kapacitu 80GB, displej úhlopříčku 3 palce a rozlišení 640×480 pixelů. Možná se ale dočkáme pouze vylepšeného Apple iPod Shuffle. Za minulé čtvrtletí Apple prodal 6,1 milionu těchto přehrávačů.


iTunes i v Japonsku

Není to tak dávno, co bylo přes iTunes prodáno 500 milionů skladeb, celkem působí v 19 zemích. Od srpna letošního roku se prodral Apple iTunes i na japonský trh a chce si tak udržet první pozici v nabízení hudby přes internet.
Ceny budou obdobné, 90% skladeb bude za 150 yenů ($1,35), zbytek pak za 200 yenů ($1,80). Japonská konkurence (např. Sony Mora) nabízí skladby od 210 yenů nahoru. Do databáze pak přibudou nahrávky od 15 japonských nahrávacích společností, takže Japonci si mohou užít i své domácí hudby. Už týden po zahájení bylo staženo přes milion písní, nejoblíbenější jsou právě domácí umělci.


Napster a BellSouth spolupracují při online prodeji hudby

BellSouth je poskytovatel internetového připojení a pro všechny zákazníky FastAccess DSL připravil tříměsíční členství na portálu Napster. Napster je totiž portál, který nabízí paušální poplatky za přístup a uživatel má tak neomezené možnosti stahování.
Tržby Napsteru se sice zvedly o slušných 21% na 21 milionů dolarů, nicméně je stále ve ztrátě 19,9 milionu.


Yahoo také spouští hudební portál pro prodej hudby

Již od května 2005 je ve fázi betatestování nový hudební portál ne nepodobný proslulému Apple iTunes.
Měsíční přístup stojí $6,99, při předplacení na celý rok je pak měsíc za $4,99. Počet skladeb, které lze za měsíc stáhnout, je pak neomezen. Systém je přístupný zatím pouze v USA, ale plánuje se jeho brzké rozšíření do dalších zemí. Očekává se, že i konkurence půjde s cenami za měsíční přístup dolů, protože uživatelů jsou s jejich výší nespokojeni a rádi by je viděli pod $10.


Creative X-Fi oficiálně představeno

Nový zvukový čip Creative X-Fi byl oficiálně uveden. Navazuje tak na 250 milionů vyrobených zvukových karet Sound Blaster. Nabízí 24bit Crystalizer, CMSS-3D, s těmito technologiemi budou MP3 i audio CD znít lépe než když je nahrávali ve studiu. CMSS-3D navodí na sluchátcích dojem prostorového zvuku vysoce kvalitních reprosestav.
Budou vyráběny čtyři verze. Sound Blaster X-Fi Elite Pro a X-Fi Fatal1ty FPS budou například vybaveny 64MB onboard pamětí. Další verze nesou jméno X-Fi Platinum a X-Fi XtremeMusic. Ceny karet v daném pořadí činí $399,99; $279,99; $199,99 a $129,99.

Všechny karty mohou pracovat ve třech módech. Entertainment Mode zlepšuje kvalitu a bohatost zvuku, takže efekty budou ještě opravdovější. Gaming Mode zvyšuje frame rate ve hrách přičemž je stále zachována celá nabídka audio efektů v plné kvalitě a CMSS-3D se stará o lepší zvuk přes sluchátka. Konečně Audio Creation Mode umožňuje konverzi jakýchkoli frekvencí v 136dB THD+N, digitální nahrávání při 44,1-96kHz a nulové zatížení procesoru při ASIO nahrávání. Dále 24-bit SoundFont samplování a 3DMIDI.

X-Fi procesor se skládá ze čtyř subprocesorů, celkem disponuje 51 miliony tranzistorů o výkonu 10000MIPS, takže je 24× výkonnější než Audigy2 s 424MIPS a 4,6 miliony tranzistorů. Prakticky se jedná výkonem o 3,4GHz procesor jenom pro zvuk a to při frekvenci pouhých 400MHz.


Sony Ericsson W550 Walkman: Je to ještě mobil?

Nový mobilní telefon Sony Ericsson už snad ani mezi mobily nepatří. Kromě toho, že se s ním dál telefonovat, umí přehrávat MP3, je vybaven digitálním fotoaparátem, internetovým prohlížečem a 256MB paměti.
W550 je tri-bandový, podporuje tedy frekvence 900/1800/1900MHz. Model W550i je určen pro Evropu a Ameriku, W550c pak pro Čínu. Fotoaparát má rozlišení 1,3 megapixelů, pro přehrávání MP3 lze využít dva stereo výstupy na sluchátka. Nabídka her pak zahrnuje třeba Worms Forts, Extreme Air Snowboarding, Midway Gauntlet. V prodeji bude od 4. kvartálu tohoto roku.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama