reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2005

2.9.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce srpna stalo.

Další postřehy (část 2.)



Apple Mighty Mouse: značně netradiční myš

Nová myš neobsahuje žádná tlačítka. Opravdu žádné nemá, disponuje pouze oblastmi citlivými na dotyk. Kolečko je navíc nahrazeno Scroll Ballem, které umožňuje dosti rozšířit funkce kolečka.
Boční tlačítka jsou programovatelná, taktéž je lze využít na všechno možné, co si jen uživatel zamane. Připojuje se k počítači pomocí USB, cena činí $49 (cca 1500Kč s DPH). Funguje nejen pod Mac OS X, ale také po Windows 2000 a XP.


Konec nepříjemnostem po výpadku proudu díky organické baterii NEC

UPS je sice dobrá věc, ale zabírá poměrně mnoho místa. Přítrž by tomu měla nová organická baterie ORB (Organic Radical Battery) firmy NEC, která má velikost baterie mobilního telefonu (55x43x4 mm) a hmotnost 88 gramů. Je schopna dodat až 35W, při zapojení čtyř baterií tak dostanete dostatek energie na to, abyste si stihli všechno uložit a počítač vypnout.
Baterie je založena na organickém polymeru, je využita chemická reakce 2,2,6,6-tetramethylpiperidinoxy-4-yl metakrylátu. Zatím se neví, kdy bude tato technologie, která by mohla mít velkou budoucnost, dostupná.


Creative DTS-610: všestranný kodér

Home Theater Connect DTS-610 je zařízení umožňující spojení jakéhokoli zdroje audia se systémem DTS, lze tedy připojit PC, notebooky, MP3 přehrávače s domácími kiny DTS. Zvukové karty pro DTS výstupy nemají. Aby bylo možno využít reprosoustavy domácího kina, stačí vyvést optický kabel nebo SPDIF ze zvukovky do kodéru a z něj už do domácího kina.


Nová inteligentní myš pro hráče od Razeru

Nová myš Copperhead už na první pohled zaujme svými parametry. Nabízí 2000dpi optický snímač, ten využívá 16 bitový datový tok při 1MHz a obnovování 7000fps. Doba odezvy je 1ms a využívá plnou rychlost USB1.1, tedy 12Mbps.
Myš dále disponuje 32kB paměti, kam lze uložit nastavení až pěti uživatelských profilů bez nutnosti softwarových ovladačů. Není tak třeba myš pokaždé na jiném počítači konfigurovat, pouze se načte nastavení z paměti. Ceny této myši, která by měla v září přijít na trh, bude zhruba $80.


Dlouhodobé hraní si vyžádalo život Korejce

50 hodin dlouhý online hrací maraton si vyžádal život mladého 28-letého Korejce. Mnoha lidem se podařilo u počítače vydržet ještě déle, tentokrát však muž délku hrací doby podcenil. Přestávky měl pouze pro volání přírody a na menší občerstvení.
Za smrt může pravděpodobně nedostatek spánku podpořený malým přísunem jídla. Událost se odehrála v internetové kavárně v městě Taegu. Korea je země, kde je online hraní značně populární a hvězdy jsou známy téměř jako sportovci a ani plat nepatří mezi nejhorší, za rok si mohou hráči vydělat až $100.000.


Nové produkty Logitechu

Webová kamery Logitech QuickCam Fusion přináší skutečný 1,3 megapixel snímač se zobrazovacím úhlem 78°.
Technologie RightLight má za úkol přinést co nejvěrnější barvy a optimalizovat je v případě špatných světelných podmínek. RightSound se pak stará o to, aby se nezaznamenávala ozvěna z reproduktorů.

Nový software představený současně s kamerou nese jméno Logitech Video Effects. Dokáže rozeznat až 22 charakteristických rysů tváře a přetransformovat vás do postavy žraloka či nákladního auta, které bude dělat stejné grimasy jako vy. Případně vám přidá fousy či královskou korunu. Doporučená cena je 3090Kč s DPH.

Logitech je znám svými velmi kvalitními výrobky. V srpnu představila tři nové zařízení, klávesnici a dvě myši. Klávesnice nese název Logitech G15, disponuje 18-ti programovatelnými tlačítky, LCD displejem pro zobrazení informací. Od října bude k dispozici za cca $80.
První myší je Logitech G5. Ta bude vyráběna ve třech verzích se snímači o citlivosti 400dpi, 1200dpi a 2000dpi. O připojení se stará USB1.1 při plné rychlosti, snímání všech modelů činí 6,4MPx/s. Model G7 pak bude model G5 připojený bezdrátově přes BlueTooth.

Dále byla představena sada bezdrátové klávesnice, myši a dálkového ovládání. Má design vyjadřující elektronickou úroveň dneška i blízké budoucnosti.
Sestava využívá 27MHz bezdrátové technologii a baterie vydrží až na 6 měsíců provozu. Pomocí Logitech SetPoint lze snadno nastavit různé klávesové zkratky, dále klávesnice obsahuje dnes obvyklá multimediální tlačítka. Myš s rozlišením 800dpi je vybavena skrollovací kolečkem, které umožní pohybovat dokumentem i do stran.


Barebone s dvojicí grafik SLI

Shuttle chce dokázat, že malé počítače mohou být výkonné. Nový model Shuttle XPC SN26P má vysoký výkon díky použití dvojice grafik v zapojení SLI.
Čipová sada nVidia nForce4 SLI umožňuje osadit procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2 a Athlon 64 FX a maximálně 2GB DDR pamětí. Dále je zde podpora Serial ATA 2, gigabitová síťovka i s hardwarovým firewallem. Ke chlazení použil Shuttle nový systém chlazení pomocí heat-pipes, podobný tomu, který využívá při chlazení procesorů. S dvojicí karet GeForce 6800GT by měl stát €1600 včetně 16% DPH (VAT - Value Added Tax).


3D display již realitou

HelioDisplay firmy IO2Technology je prvním 3D displejem. Ten zobrazuje 3D obraz ve vzduchu pomocí laserů. Ovládat lze pouhým dotykem místo používání myši. Reprodukovaný obraz může pocházet z počítače, televize i z DVD přehrávače. Firma se nechala slyšet, že možná vyrobí pár kusů, které uvolní k prodeji. Jinak je na tyto technologie ještě příliš brzy.


Japonci chtějí 3D televizi do roku 2000

Japonská fantazie nezná mezí. Nyní přišli s tím, že chtějí do roku 2020 mít 3D televizi. Ta by ale měla umožnit i dotyk a vůni. Zatímco 3D obraz není problém, s dotykem a vůní už trampoty budou. Dotyk by se podle prvních předpokladů mohl řešit ultrazvukem, elektrickými stimulacemi či tlakem vzduchu.


Svinutelný displej od Philips

Společnost Philips představila koncept Readius, což je svinutelný, resp. rozvinutelný display. Výhodou pak je, že se sebou nosíte malé zařízení, které má větší maximální zobrazovací plochu, než je jeho vlastní velikost.
Readius, který lze vidět na obrázku, má velikost displeje 5" (12,7cm) s rozlišením 320×240 pixelů a čtyři odstíny šedi. Při nízké spotřebě elektrické energie má velmi dobrý kontrast a dobře se čte i na denním světle. Ve svinutém tvaru má pak zařízení rozměry 10×6×2cm.


Open-source DRM systém od Sunu

Zatímco Apple nebo Microsoft chtějí na svém DRM (Digital Rights Management) vytřískat nějaký ten peníz, společnost Sun vyvinula DRM systém Open Media Commons jako open-source. zdarma. DRM Open Media Commons je neutrální standard, technologie, která přikazuje jak má a může být hudba, video či jiný podobný materiál používán a kopírován.


GoogleTalk, IM klient

Google chce hrát na internetu stále větší roli a tak představuje GoogleTalk, instant messenger a audio klient. Ten má konkurovat zavedeným programům Skype (51 milionů uživatelů), ICQ s AIM (40 milionů), MSN Messenger (14 milionů).
GoogleTalk je postaven na protokolu Jabber. Zatím je dostupná pouze 900kB betaverze vyžadující účet na Gmailu. V budoucnu bude program zdarma a bez reklam.


Gmail již pro všechny Američany

První e-mailová schránka s kapacitou 1GB Gmail byla doposud jen "pro zvané". Časem se systém rozšiřoval a dnes má spousta uživatelů Gmailu kapacitu schránky 2GB.
Každý obyvatel USA ale v srpnu dostal možnost si také zřídit 1GB schránku. Nutná je pouze registrace pomocí SMS, což zaručí, že si uživatel nemůže založit velké množství schránek a je to také ochrana proti spamerům. Možná se dočkáme otevření Gmailu celému světu.


Hitachi uvádí až 1TB HDTV rekordér

Společnost Hitachi uvede na trh DVD rekordéry, které budou disponovat pevnými disky 160GB, 250GB, 500GB a dokonce až 1TB kapacity (zde jako 2×500GB). Rychlost nahrávání disků je DVD-R 16x, DVD-RAM 5x a DVD-RW 6x. Těmito přehrávači si chce firma výrazně polepšit na japonském trhu, kde zatím vládne Matsushita (27%) a Hitachi hraje naprosto podružnou roli. Ceny přehrávačů budou od $1200 do $2100, o prodeji v USA či v Evropě zatím není rozhodnuto.


Nový vysokorychlostní IrDA protokol

ITX E-Globaledge Corporation, NTT DoCoMo, Inc., Sharp Corporation a instituce Waseda University vyvinuly nový vysokorychlostní infračervený protokol IrSimple.
Ten je asi 4x - 10x rychlejší než dnešní nejrychlejší IrDA přenosy. Navíc je ale zpětně kompatibilní se stávajícími IrDA protokoly. Mělo by být možno posílat data (třeba fotografie) přímo na obrazovku monitoru pomocí infračerveného přenosu, přičemž by měla být zkrácena doba navazování spojení.


Notebook s odnímatelným 19" displejem

19" monitor k notebooku, to je už pořádný macek. Notebook vybavený tímto odnímatelným 19" LCD displejem tak určitě nebude ani malý, natož lehký. Přesto společnost Dell o monitor projevila zájem.
Maximální rozlišení činí 1680×1050 pixelů, kontrast je 600:1 a doba odezvy velmi slušných 10ms. Po jeho odejmutí je možno jej přes DVI připojit ke klasickému PC. Bohužel zatím není o displeji známo nic bližšího. Lze jen očekávat, že o něj bude zájem u uživatelů, kteří potřebují velkou zobrazovací plochu (třeba k prezentacím) a zároveň chtějí být v rámci možností mobilní.


Zajímavé chlazení od PowerColor

PowerColor HeatBuster je přídavné chlazení počítače, které lze umístit do PCI slotu. Obsahuje dva větráčky. Systém má za úkol chladit počítač a odvádět přebytečné teplo ven. Otočný větráček umožňuje regulovat proud teplého vzduchu.
Oba větráčky lze regulovat, první má otáčky 1600-4000rpm, druhý 1200-3500rpm. Hlučnost pak je od 23,1dB do 38,2dB, zvláště druhá hodnota je už docela nepříjemná. Hmotnost této kuriozity je 170 gramů.


Servery Fujitsu už s dvoujádrovými Opterony

Fujitsu Celsius V830 jsou nové servery s velmi úspěšnými dvoujádrovými procesory AMD Opteron. Je možno osadit systém až 32GB paměti, je použita čipová sada nVidia nForce Professional 2050 a 2200 s AMD-8132 chipsetem a technologií PCI-X 2.0. Je možno použít dvě grafické karty v režimu SLI (např. profesionální karty nVidia Quadro), takže je jasné, že servery jsou určeny pro náročné grafické aplikace.


Opera slaví 10. narozeniny

Opera Software je tvůrcem populárního internetového prohlížeče, který je zdatnou alternativou k převažujícímu Internet Exploreru. Dodnes byla Opera placená, licence stála $39, k jubileu však máte možnost získat Operu zdarma. Stačí si jen nechat vygenerovat kód. V rámci oslav si také můžete stáhnout hry, hudbu či si "pokecat" s ředitelem společnosti Johnem von Tetzchnerem.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama