reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za únor 2008

7.3.2008, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za únor 2008
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc únor stalo v oblasti procesorů, grafických karet, operačních pamětí a dalších komponent.

Základní desky, chipsety



MSI uvádí základní desky s EFI


EFI (Extensible Firmware Interface) je moderní náhražkou BIOSu, zatím se však na PC teprve začíná prvně objevovat. Společnost MSI toto rozhraní uvede na základní desce MSI EFINITY. Oproti původní architektuře BIOSu jde o moderní rozhraní s podporou myši i sítě. Má nabízet lepší a přehlednější možnosti taktování včetně mnohem hezčího grafického zobrazení. Podpora EFI má být přidána v Service Packu 1 operačního systému Windows Vista.


Asus EPU: další úsporné základní desky


Některé základní desky společnosti Asus budou vybaveny technologií EPU (Energy Processing Unit). Tento ovladač má zajistit úsporu až 80,23% energie. K tomu dopomáhá VRM (Voltage Regulator Module), který zajišťuje větší efektivitu při vyšší zátěži. Technologií EPU budou vybavovány desky P5K PRO, P5K/ EPU a P5K SE/EPU, z novinek RAMPAGE FORMULA, P5E3 PREMIUM/ WiFi@n, MAXIMUS FORMULA, P5E3 DELUXE/ WiFi@n, P5E3 DELUXE, P5E3, P5E, P5E64 WS PRO, P5E3 DELUXE/DDR3 1333 2G, MAXIMUS Extreme, P5E3/DDR3 1333 2G, Striker II Extreme, Striker II Formula, P5N-T DELUXE a P5N-D.


Intel Skulltrail oficiálně uveden


Intel Skulltrail je novou platformou pro ty, kteří požadují od PC velmi vysoký výkon. Tyto počítače budou mít osm jader, o které se postarají dva čtyřjádrové procesory Intel Core 2 Extreme QX9775. Jsou vyráběny 45nm technologií, využívají 1600MHz FSB a jejich frekvence činí 3,2 GHz. Při 12MB L2 cache disponují velmi vysokou spotřebou 150 W. Základní deskou je Intel D5400KS s dvojicí socketů pro procesor. K dispozici jsou čtyři PCIe x16 sloty pro grafické karty, které mohou spolupracovat v režimu ATi CrossFire i NVIDIA SLI.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama