reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za únor 2008

7.3.2008, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za únor 2008
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc únor stalo v oblasti procesorů, grafických karet, operačních pamětí a dalších komponent.

Další postřehy



Futuremark zakládá Futuremark Games Studio


Společnost Futuremark, která stojí za oblíbenými benchmarky 3DMark a PCMark, založila herní pobočku Futuremark Games Studio. Ta bude vyvíjet nové hry, přičemž první z nich je již ve vývoji. Futuremark zůstane dále u tvorby benchmarků.


Texas Instruments představil koncept čipů, které by mohl být napájeny lidským teplem


Institut MIT (Massachusetts Institute of Technology) a společnost Texas Instruments představily koncept čipu, kterému by mělo stačit napětí zhruba 0,3 V. To ovšem platí pro klidový stav, v zátěži bude vyžadované napětí mírně vyšší. Ideální využití by tak měly najít v mobilních zařízeních, ale také i v medicínských implantátech, kde by mohly být napájeny jen lidským teplem. Díky použití osmi tranzistorů v jedné paměťové buňce místo klasických šesti se minimalizují chyby a čip tak může pracovat i s nižším napětím. Praktické využití je však odhadováno až za pět let.


HD DVD končí, BluRay zvítězilo


Poté co filmové studio Warner Bros ukončilo podporu disků HD DVD a začalo nabízet své HD filmy výhradně na BluRay discích se strhla lavina přechodů posledních studií k BluRay a HD DVD tak bylo odsouzeno k zániku. Společnost Toshiba, která za formátem HD DVD stojí již ukončila vývoj i výrobu HD DVD zařízení, v jejich podpoře však bude nadále pokračovat. nyní jsou HD DVD přehrávače v obchodech nabízeny za velmi nízké ceny.


Bude Asus Eee PC mít i procesory AMD?


Šušká se, že Asus objednal obrovské množství levných procesorů Sempron, prý půl milionu až milion kusů. To nahrává spekulacím, že produkty Eee PC, případně připravované desktopy E-DT, by mohly být kromě platformy Intel Shelton vybavovány také procesory AMD.


Klávesnice Optimus Maximus se dočkala uvedení na trh


Po několika odkladech a ladění firmware se dlouho očekávaná klávesnice Optimus Maximus dočkala konečně prodeje. Rozhodně se nejedná o levné zboží, cena činí $1564. Celkem nabízí 114 kláves s OLED displejem a rozlišením 32×32 pixelů.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama