reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za únor 2009

9.3.2009, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za únor 2009
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v oblasti hardware za právě uplynulý měsíc únor stalo.

Další postřehy



10dolarový notebook


V Indian Institute of Science (Bandalore, Indie) chtějí zavést ultralevný notebook s cenou pouhých $10. Přístroj má mít 2 GB flash paměti a operační systém Linux, který bude hodně spoléhat na webové služby. Výrobní cena je údajně $20, ale s náběhem výroby velkých sérií má prý výrazně spadnout. Uvidíme.


Asus s netbookem Eee PC 1000HE


Bohatá nabídka netbooků Asus Eee PC byla rozšířena o model 1000HE. Ten má jako první procesor Intel Atom N280 s frekvencí 1,66 GHz, dále 1 GB operační paměti a 160GB pevný disk. Nechybí ani Wi-Fi 802.11n a Bluetooth. Netbook má 10" displej s LED podsvícením. Na jedno nabití má vydržet údajně až 9,5 hodiny, což je mnohem více než u dnešních netbooků.


Vláda USA bude mít dva nové superpočítače od IBM


Americká vláda bude mít od dubna nový superpočítač BlueGene/P s výkonem 500 TFLOPS. Bude složen z 850MHz procesorů PowerPC 450. Do jednoho racku se vejde 4096 těchto čtyřjádrových procesorů. Další počítač vláda obdrží až v roce 2012 a bude mít označení Sequoia. Celkem bude mít 1,6 milionu jader, které poskytnou 16jádrové procesory vyráběné 45nm procesem. K dispozici bude 1,6 PB (petabyte) paměti.


NVIDIA Tegra za $100


NVIDIA Tegra má být prvním mobilním internetovým HD zařízením (MID) s cenou pod $100. Jako multimediální zařízení podporuje přehrávání 720p i 1080p videa, nechybí ani rozhraní HDMI. Podporuje Wi-Fi i 3G, operačním systémem bude MS Windows Embedded CE. Podle prvních zpráv má baterie vydržet na několik dní provozu. Do projektu se zapojil i ST-Ericsson s 3G platformou U335 nebo společnost ICD.


Nintendo chystá novou konzoli DSi


V Evropě se v dubnu objeví nová herní konzole společnosti Nintendo nazvaná DSi. Vedle hraní her na ní bude možné editovat fotografie, pouštět si videa i hudbu. Na interní paměť si lze stahovat interaktivní herní obsah s trefným označením DSiWare, konzole podporuje SD karty. Dvojice zabudovaných kamer spolu s detekcí pohybu zajistí opět zajímavější herní zážitky.


Budou se "netbooky" jmenovat jinak?


Pojem "netbook" se již vžil pro malé lehké notebooky, nicméně toto označení má zaregistrované společnost PSION. Ta však zařízení s tímto obchodním označením 6 let nevyrábí, ale chce po jiných, aby pojem "netbook" přestali používat. Nicméně označení je to za tu krátkou dobu již tak zažité, že pochybuji o tom, že něčeho takového PSION dosáhne.


Krize způsobuje další propouštění a poklesy zisků


Nynější krize se negativně projevuje prakticky u všech firem. Dellu klesly tržby o 16 % a zisk dokonce o 48 %. Hewlett Packard propouštět nechce, a tak snižuje platy. Řadoví zaměstnanci dostanou o 2,5 % nebo 5 % méně, výkonní pracovníci o 10 %, členové výkonné rady o 15 % a CEO společnosti o 20 %. Společnost NEC např. ukončí výrobu počítačů ve Francii a ponechá si pouze japonský trh. Propustí tak v Evropě 420 zaměstnanců, celkově však více než 20 000. Rovněž Panasonic se zbaví 15 000 lidí, přičemž polovina bude z Japonska a druhá polovina z ostatních poboček po celém světě.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama