Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za září 2005

4.10.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za září 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce září stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty




Miniaturní disky Hitachi

Hitachi představilo dva nové miniaturní disky. Prvním je jednopalcový disk Mikey Microdrive 3K8. Ten má být nejmenším palcovým diskem na světě, když je prý o 20% menší a má také o 40% nižší spotřebu. Vyrábí se v kapacitách 6GB a 8GB a v klidu vydrží náraz se zpomalením rekordních 2000G.
Druhý disk nese název Travelstar C4K60 Slim. Ten je nejužším 1,8 palcovým diskem se svými 5mm v případě jednoplotnových modelů. Ty mají kapacitu 20GB a 30GB, dvouplotnové pak 40GB a 60GB s výškou 8mm. Disky budou k dispozici s rozhraními CE-ATA, paralelní ATA i ATA-on-MMC.


Memorex USB disk: 4GB na necelých 2×2 palcích

Rozměry jen 1,75×1,96×0,56 palce (4,45×4,98×1,42cm) stačí novému USB disku firmy Memorex k tomu, aby disponoval kapacitou 4GB. To je asi o 20% méně než u dnešních srovnatelných 4GB USB disků.
Disponuje rozhraním USB 2.0, LED dioda bliká v závislosti na stavu disku (klid, přenos dat,...). Cena je $149,99, v přepočtu kolem 4500Kč včetně DPH.


Iomega Minimax Desktop Hard Drive: pevný disk pro Apple Mac mini

Tato šikovná věcička se externě připojuje k počítačům Apple Mac mini přes USB nebo FireWire. Obsahuje pevný disk až do velikosti 250GB. Na tomto zařízení se nachází další tři USB porty a rovněž trojice FireWire portů.
Na trhu se má objevit poslední čtvrtletí roku 2005, ovšem cena zatím není známa. Bude dodáván se software Iomega Automatic Backup Pro pro zálohování dat.


Na trhu se objevily falešné disky Maxtor

Na japonském trhu se objevily zvláštní disky. Je jím Maxtor MaxLine II 5A320J0, 320GB disk s 5400rpm a 2MB cache. Problém je v tom, že Maxtor tyto disky nevyrábí, MaXLine jsou k dispozici pouze v kapacitách 250GB a 300GB.
Tento disk dodávaný OEM partnerům lze poznat dle nezvyklé kapacity (tento disk Maxtor sice vyráběl, ale byl nejspíše nahrazen 300GB variantou) a také malým "x" ve slově MaxLine. Kdo jej ale dodává na trh, ví jen sám falešný výrobce.


BluRay

Na výstavě IFA v Berlíně byly představeny dvě BluRay zařízení, Samsung BD-HR1000 je rekordér vybavený bezdrátovou sítí, ethernetovým spojením s PC, 400GB diskem a může přehrát kromě BluRay i disky DVD a CD. Samsung BD-P1000 je pak schopen pouze čtení. Oba disponují novým rozhraním HDMI. Ceny činí $2000 v případě prvního, $1400 v případě druhého. Samsung chce BluRay co nejrychleji protlačit na trh, proto přeskočil typickou fázi představování -ROM mechanik a vrhnul se spolu s přehrávači rovnou i na rekordéry.
Co se týče války BluRay a HD DVD, tak se Samsung, zástupce formátu BluRay, nechal slyšet, že pokud žádný z formátů nepřevezme úplnou nadvládu, přijde na trh s duálními mechanikami schopnými číst oba formáty. No, uvidíme, zatím se váhy přiklánějí mírně na stranu BluRay.


HD DVD

Tábor příznivců HD DVD jistě potěšila první HD DVD mechanika pro notebooky. Samsung TS-L802A dokáže HD DVD disky jen číst, ale na DVD a CD dokáže i zapisovat, na podporu všech formátů ji stačí jediná čočka.
Čtení HD DVD probíhá 1x rychlostí (4,5MB/s), čtení DVD pouze 8x, DVD-RAM 3x, pálení DVD jen 4x. Ani CD disky na tom nejsou kdovíjak dobře, čte je 24x rychlostí, vypaluje 16x a přepisuje jen 10x rychlostí. Potěší však 8MB buffer a její uvedení do prodeje na začátku roku 2006. Nepotěší pak cena, která by měla být výrazně vyšší než u DVD-RW mechanik.


DVD+RW DL do konce roku

Co nevidět bychom se měli dočkat dvouvrstvých DVD+RW disků, tedy přepisovacích disků s kapacitou 8,5GB. Na 12cm disk se tak vejdou až 4 hodiny videa v DVD kvalitě. Větší využití ale disky určitě naleznou ve velikostech 8cm, kdy se bezvadně hodí do DVD videokamer.
Společnost Philips, která tento formát vyvinula se ale musela potýkat se spoustou problémů. Bylo nutno udělat první vrstvu tak, aby se na ni dalo zapisovat a zároveň byla tak propustná, aby šla zapisovat a číst i vrstva druhá. Toto sice už umí i DVD+R DL disky, problém je však v přepisování obou vrstev, kdy je nutno dobře je chladit a přitom zachovat stávající vlastnosti. Jinak by mohlo dojít k tomu, že média nepůjde smazat. Výsledkem je sice, že to funguje, ale nebylo možno zachovat kompatibilitu, takže DVD+RW DL je možné použít jen na nejnovějších mechanikách pro ně určených.


16x DVD-RAM

Je zajímavé, že čím více je jasný konec DVD, tím více novinek se pro něj chystá. Panasonic a Hitachi spolu vyvinuly 16x rychlostní zápis na média DVD-RAM. Místo CLV metody je nově použita metoda CAV. Rychlost vypalování se tedy pohybuje od 6x do maximálních 16x. Formát ještě čeká na schválení DVD Forum. Problém je jen ten, že je stejně jako předchozí DVD+RW DL nekompatibilní se stávajícími mechanikami.


Asus už také umí DVD-RAM

Nedoceněný formát DVD-RAM se bohužel začíná prosazovat, až když je DVD pomalu překonané. Asus DRW-1608P2S totiž umí i 5x rychlostní vypalování a čtení DVD-RAM.
Samozřejmostí je pak podpora dvouvrstvých médií. Pálení na DVD+/-R média probíhá 16x rychlostí, na dvouvrstvé 8x, DVD+RW 8x a DVD-RW 6x rychlostí. Pálení CD-R je typickou 40x a CD-RW 32x rychlostí. Čtení DVD médií je klasicky 16x, CD médií 40x rychlostí.


Rychlé USB klíčenky OCZ

Rally, to je poměrně výstižný název pro nové USB klíčenky firmy OCZ. Mají být nejrychlejší na trhu. K dispozici budou v kapacitách 512MB, 1GB a 2GB, všechny pro rozhraní USB 2.0. To poskytuje teoretickou maximální přenosovou rychlost 480Mb/s, tj. 60MB/s.
Rychlostí zápisu a čtení jsou u 512MB verze 15/28MB/s, u 1GB varianty 17/25MB/s a konečně u 2GB klíčenky 17/23MB/s.


Další zrychlování paměťových karet: 4GB 266x MMC od Pretec

Na IFA 2005 byla představena paměťová karta MMC o kapacitě 4GB s neuvěřitelnou 266x přenosovou rychlostí. Což je téměř 40MB/s.
Dodávka pamětí již začala, masová výroba by měla začít někdy v tomto čtvrtletí. Cena prozatím činí $699, což je v přepočtu asi 21.000Kč včetně DPH. Podle specifikace MMC 4.1 má karta při použití FAT32 a "Byte Addressing", kapacitu 4GB. Příští specifikace MMC karet by ale měly využívat "Sector Addressing" představený Mu-Card Alliance. To by mělo umožnit zvýšit kapacitu příštích MMC karet až na 2TB (2048GB).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.