Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za září 2006

6.10.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za září 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc září stalo.

Základní desky, chipsety



ASRock nemá zájem o chipsety ATi, raději VIA

ASRock má již tak velmi omezenou nabídku svých desek s chipsety ATi (dva kousky pro platformu Intel, které stejně nejsou k sehnání), nyní s nimi chce přestat úplně. Místo toho začne ve větší míře využívat chipsety společnosti VIA. Konkrétně VIA K8M890 s integrovanou grafikou do low-endu a nVidia do mainstreamu a high-endu pro procesory AMD, pro procesory Intel to pak bude čipová sada VIA P4M900.

Asus oznámil desku pro Quad-SLI

Společnost Asus připravil základní desku Asus P5N32-SLI Premium/Wi-Fi-AP, která má podporovat prostřednictvím tří PCIe x16 slotů technologie SLI Physics a Quad-SLI. Bude postavena na chipsetu nVidia nForce 590 SLI. Je určena pro procesory Intel s paticí LGA775.

Intel 965 podporuje ATi CrossFire s novými ovladači ATi Catalyst 6.9

S novými ovladači ATi Catalyst 6.9 byla přidána podpora dual-GPU technologie ATi CrossFire chipsetu Intel 965. Bohužel zatím pouze v Direct3D, OpenGL přijde na řadu v nějaké pozdější verzi ovladačů. Samozřejmostí je i zvýšení grafického výkonu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.