reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled headsetů pro virtuální a rozšířenou realitu

8.2.2016, Jan Pánek, článek
Přehled headsetů pro virtuální a rozšířenou realitu
V tomto článku přinášíme informace o headsetech virtuální a rozšířené reality. V úvodu je průvodce, abyste se v tomto světě dokázali bez problémů vyznat. Doplněno o Fove VR, Zeiss VR One, Razer OSVR a informace o Oculusu Rift a HTC Vive.
Virtuální realita, to není jen headset a drahý počítač, který dodá dostatek výkonu. Ve skutečnosti k zobrazení stereoskopického světa okolo sebe potřebujete jen obrazovku a něco, co vám ji nasadí na hlavu.

Proto není nic jednoduššího, než si vzít mobilní telefon, rozdělit mu displej na dvě části - jednu pro každé oko - a za použití speciálního programu vytvořit 3D obraz.

Touto jednoduchou cestou, která navíc nevysaje uživateli peněženku, se vydal Google i Samsung, který při tom spolupracoval s Oculus Rift. Výsledky jejich práce jsou již v prodeji. Když Google poprvé ukázal CardBoard, hodně lidí se rozesmálo, jedná se totiž o kartonovou skládačku.

Tu si buď můžete přímo zakoupit, nebo si ji můžete vyrobit z vlastních součástek, které jsou běžně k dostání. Potřebujete karton, dvě čočky, dva magnety, gumičku, čtyři suché zipy, lepidlo nebo oboustrannou lepicí pásku.


Google Cardboard


Před tím, než si CardBoard koupíte nebo sestavíte, je dobré si zkontrolovat, zda je váš telefon podporován. Obecně by mělo platit, že jsou podporovány telefony od Androidu 4.1, ale to nemusí platit vždy. Dále váš mobilní telefon musí mít menší úhlopříčku než 6 palců.

Pokud do CardBoard svůj telefon jen tak vložíte, nic se pochopitelně nestane. Potřebujete i speciální software, který rozdělí displej mobilního telefonu na dvě části a do každého oka pošle jiný obraz.

Základní aplikace, jež pochází od Googlu a jmenuje se Google CardBoard, umožní základní věci jako transformaci YouTubu nebo Google Earth do 3D. V Obchodu Google Play jsou však i další aplikace, které lze využít pro stejné účely, ať už s horším či lepším výsledkem.


rozložený Google Cardboard

CardBoad aneb skládačka za 200 Kč


Dostupnost a cena


CardBoard sice nikdy nebude tím VR zařízením, které vás nejlépe vtáhne do děje, ale má několik podstatných výhod oproti konkurenci. Tou nejzásadnější je cena. CardBoard je možno pořídit za cenu okolo 200 Kč, což je oproti headsetům, které budou stát okolo 10 000 Kč (nemluvě o upgradu počítače), zanedbatelná částka. Skládačku nabízí několik českých obchodů, ale lze si ji vyrobit i na koleně.

S tím jde ruku v ruce i počet aplikací a her, které v Google Play Obchodu rostou jako houby po dešti. Čím více uživatelů má CardBoard, tím více aplikací přibývá, a tím více přibývá uživatelů - jedná se o klasický začarovaný kruh, ze kterého bude profitovat hlavně zákazník.
reklama