reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled zajímavostí ze světa GPU: duben 2013

1.5.2013, Petr Štefek, článek
Přehled zajímavostí ze světa GPU: duben 2013
Uplynulý měsíc přinesl opět velmi zajímavé novinky ze světa GPU, které stojí za to zmínit v našem přehledu. AMD si přetahuje zpátky "mozky" z Apple a OpenCL si buduje svou pozici ve světě GPU. Nebo je snad libo zbrusu novou pecku Metro Last Light?

AMD Never Settle


AMD se pochlubilo v posledních týdnech marketingovou akcí, která má podpořit prodej, a k Radeonům nabízí plné hry. Akce pod názvem Never Settle je omezena na Radeony HD 7700, Radeon HD 7800 a Radeon HD 7900 a můžete si sáhnout v podstatně zadarmo na tituly jako Crysis 3 nebo Bioshock Infinite. V nabídce tento měsíc začala figurovat také nová hra pod názvem Farcry 3 Blood Dragon, která je dostupná pro všechny zmiňované řady Radeonů.

Menší háček je zde ovšem v tom, jak nám AMD nabídku herních pecek namixovalo. Pokud byste si rádi koupili Radeon HD 7770 a dostali k němu Crysis 3, tak na to zapomeňte. Hned si vysvětlíme, jak se aktuální nabídka Never Settle má.

K nejdražším Radeonům HD 7900 dostanete kupóny ke dvěma hrám, kterými jsou Crysis 3 a Bioshock Infinite. Reálná retailová cena těchto her je okolo 2 tisíc korun, takže v případě Radeonu HD 7950 s cenou okolo 7 tisíc je to velmi výhodné. K o něco dražšímu Radeonu HD 7970 dostanete tentýž bundle, ale u srdce vás může hřát, že vám tyto hry poběží na maximální detaily s vyhlazováním přeci jen rychleji. Crysis 3 je tedy vyhrazena pouze high-endovým produktům.





Podobná je situace také u nově uvedeného Radeonu HD 7990 v ceně okolo 22-25 tisíc s DPH a zde bych už čekal o něco více, než dvě stejné hry jako u Radeonu HD 7950, který stojí třetinu. AMD si to ovšem nemyslí, ale je možné, že se v následujících týdnech chytí za nos a přibalí k této své vlajkové lodi něco navíc.

U levnějších Radeonů HD 7800 dostanete kupóny ke hrám Tomb Raider a Bioshock Infinite a nově Farcry 3 Blood Dragon. To je u grafických karet s cenou okolo 5 tisíc korun poměrně štědrá nabídka. Když jsem minule spílal AMD, že mohlo přibalit také něco k poměrně zajímavému Radeonu HD 7770, tak jsem nečekal, že se skutečně někdo chytí za nos a udělá poměrně logickou věc. Radeony HD 7000 jsou přeci jen ještě herní karty, kde by stimul v podobě plné hry mohl fungovat. Konkurenční GeForce GTX 650Ti tak už nemá výhodu bundle.

Zmínit musíme také odlišný bundle u Radeonu HD 7790 a zbytku řady HD 7700. K nejvýkonnější kartě této série dostanete namísto Farcry 3 hru Bioshock Inifnite, což může někomu připadat atraktivnější (mě tedy ano). Pokud si tedy koupíte Radeon HD 7790, karta se vám díky přibaleným hrám skoro sama zaplatí. Levnější Radeon HD 7750/7770 se bude muset spokojit s Farcry 3 a Farcry 3 Blood Dragon.


Nvidia Free to Play a Metro


Nvidia se také snaží učinit své karty co možná nejlákavější koupí a spustila svou vlastní akci Free to Play, což znamená, že dostáváte kupony k získání jedné ze tří her podle svého výběru k nové grafické kartě GeForce. Zde ovšem pozor, došlo k zásadní změně a Free To Play kredit je již dostupný v nezměněné výšce pouze pro GeForce GTX 650. Svých 75 dolarů nebo ekvivalent v korunách můžete utratit za jeden z titulů jako je Assassins Creed 3 nebo Borderlands.





Pro ostatní, což znamená od GeForce GTX 660 a výše, dostaneme zbrusu novou pecku Metro Last Light, která vyjde v květnu. Pokračování této série je samozřejmě velkým lákadlem a bude mít patřičný úspěch, ale opět se neubráním lamentování, že stejnou hru dostanu jak ke kartě za 5 tisíc, tak i k top modelu za 4-5× tolik. Řeč je samozřejmě o GeForce GTX 690, ale podobně bych to cítil také u levnější GeForce GTX 680.

Samozřejmě, že lidé z marketingu musí vědět, jaký profil má zákazník kupující GeForce GTX 690, ale jak je patrno z kroků AMD, ne vždy jsou zřejmé věci na poprvé dotaženy do konce. Mým osobním tipem pro nákup grafické karty na příští měsíc je právě nejlevnější GeForce GTX 660, kterou u Metra Last Light bezezbytku využijete.
reklama