reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Příklad HTPC - vylepšená FIC Spectra + Win Vista

29.10.2007, Jan Vítek, Pavel Kovač, Jaroslav Dufek, článek
Příklad HTPC - vylepšená FIC Spectra + Win Vista
Jako první si vezmeme na mušku FIC Spectru, coby příklad barebone HTPC systému a poté budeme pokračovat povedenými Windows XP MCE. Ty poskytují obrovské pohodlí pro HTPC a jsou pro většinu lidí dostatečně intuitivní. Kdo jste četli původní článek, přejděte rovnou na část 3 - info o nové Spectře, Win Vista a MCE.

Vylepšená Spectra s Windows Vista - software


Microsoft téměř před rokem přišel s novým operačním systémem Windows Vista a ten se postupem času začíná prosazovat téměř všude. Proto i Spectra předinstalovala nové Windows Vista. Nový OS s sebou přináší určité výhody i nevýhody. Když se nejdříve podíváme na to špatné, tak nový často znamená u OS nevychytaný a také s malou podporou od výrobců hardware potažmo ze strany vývoje ovladačů. Při instalaci Windows Vista na barebone se mi nemálokrát stalo, že různé programy napsané pro Windows XP krátce po startu vypsaly hlášku typu „Nepodporovaný OS“, „Chyba v přístupu“ apod., nebo se tvářily, že je vše v nejlepším pořádku a přitom se nechovaly tak, jak by měly. Je však jisté, že tento problém časem zmizí s novými verzemi, bohužel to se asi nestane u legacy softwaru, u kterého se nepočítá s dalším vývojem.

Asi stejně jako v případě dávného přechodu na XP bude třeba vždy počítat s trochou nefunkčnosti u starého softwaru. Ze začátku budou mít problém i lidé, kteří nemají rádi změnu, jelikož změn je ve Vistách oproti předešlým přechodům opravdu hodně. Nejvíce je asi znatelná a mnohdy otravná hláška UAC. Microsoft se chce tímto potvrzováním údajně vyhnout působení škodlivého softwaru, který by tak neměl mít šanci. Sám však už přiznal, že UAC otravuje uživatele více, než měl původně v plánu.



Sporný bod je nově vypadající prostředí Windows, kterému se říká Aero. Všecha okna jsou nyní průhledná, celá plocha se jen hemží různými animacemi a novinkou je i panel s různými nástroji umístěný u pravého okraje. Sporný protože na jednu stranu je vše dost vypiplané, ale na druhou stranu je to zase víceméně zbytečná zátež pro systémové zdroje, navíc někteří jedinci stejně preferují vzhled alá Win 98 a ti určitě využijí funkce vypnutí všech grafických vylepšení, která Aero nabízí. Volba zůstává na vás a tak Aero berte jako plus, které nemusíte využívat.



K výhodám rozhodně patří fakt, že pokud vás zajímá hlavně Media Center, který Visty nabízí, tak musíme říct, že Visty nabízí opravdu hodně. Nový Media Center ve Vistách se snad poučil z chyb svého předchůdce, takže se dá předpokládat, že jeho ovládání bude ještě o něco více intuitivní a snažší. Ovládání pomocí dálkového ovladače se u nového Vista MC značně zlepšilo. Bohužel nezřídka se vám stane, že se nový MC občas lehce zadrhne a práce se tak zpomalí. Nejvíce je to vidět v tabulce s EPG, kde už je to bohužel na hranici obsluhovatelnosti, ve zbytku MC to není nic, co by se nedalo přežít.



Jinak oba dva systémy jsou si velice, ale opravdu velice podobné skoro ve všem. Způsob ovládání menu se skoro vůbec nezměnil, akorát Visty mají své menu laděné do trochu tmavší modré oproti Media Centeru z Win XP. Opět se pohybujete po menu v položkách nahoru a dolů, přičemž kolem jsou tématické ikonky. Rozdíl je v tom, že Visty mají v hlavním menu více položek. Ty, které spolu mají nějakou souvislost, se totiž smrskly do jedné položky v menu, na kterou když najedete, tak si můžete vybrat z možností druhého řádu v horizontálním menu. Tím pádem je hned z hlavního menu přístupno více možností a menu je přehlednější.

Nastavení Media Centeru ve Vistách je opravdu velice jednoduché. Po prvním spuštění se vás MC zeptá, jestli jej chcete nastavit ihned pomocí expresní instalace nebo vlastní instalace, nebo jestli až později. Celé nastavení nezabere pomalu ani deset kliknutí, ani deset minut a hned se můžete spokojeně dívat na televizi. MC se vás zeptá na PSČ a poté vyhledá dostupné kanály z anténní, kabelové nebo satelitní přípojky. Pokud jste při instalaci zvolili možnost stahování programu televize, tak si MC automaticky k vyhledaným kanálům přiřadí i data EPG z digitálního signálu TV.



Stejně jako u Windows XP jsou u nové verze MC přítomny všechny standardní funkce od jednoduchého sledování televize přes přehrávání nahraných záznamů z televize a tradičních videí (DVD apod.). Samozřejmostí je přehrávání hudby, slideshow obrázků, sledování televize online, poslouchání internetového rádia a vypalování videí na DVD. Přitom je jedno, jestli jsou videa, hudba a obrázky uložené na lokálním disku nebo kdekoli v síti.

Sledování televize je maximálně jednoduché a v podstatě se vůbec neliší od používání tradiční televize, takže na své si samozřejmě přijdou i jedinci naprosto neznalí světa počítačů. Na rozdíl od televize však MC nabízí výhody jako TimeShifting (posouvání se v čase u právě sledovaného kanálu popř. jeho zastavení). Systém EPG (seznam kanálů s programy, které na nich běží) je známý asi všem uživatelům digitální televize. Přesto však připomenu to, že můžete vyhledávat programy v databázi, která je až týden dopředu, jediným tlačítkem si pak můžete naplánovat nahrávání jakéhokoli pořadu a MC už se o vše postará. Samozřejmostí je zobrazení teletextu i s podporou českých znaků.



Při nastavování si můžete vybrat, kde má MC hledat soubory videí, muziky a obrázků, které pak zařadí do knihovny médií. V menu si pak vyberete, zda chcete sledovat video (buď nahrané z televize nebo i jiného původu), poslouchat muziku, nebo prohlížet fotografie. MC následně zobrazí seznam souborů, které jsou k dispozici. Muzika je řazena typicky buď podle skladatele, alba nebo žánru apod. Samozřejmostí je vytváření playlistů, nastavení ekvalizéru apod., zkrátka a jednoduše umí vše jako tradiční přehrávač MP3. U obrázků je kategorizace pomocí data vytvoření (vyfocení), značek a složek, ve kterých jsou uloženy.



Microsoft také nové MC více prošpikoval možnostmi přístupu do Internetu, takže můžete sledovat třeba televizi Óčko nebo PG24, podívat se jaké novinky byly přidány na iDnes.cz a prohlížet si vlastní fotky v Digisběrně FotoStar (ovšem za poplatek). Bohužel tyto nové služby nefungují zase až tak dokonale, jak bylo asi původně zamýšleno, ale je to zajímavé zpestření. Další je možnost přidat zařízení Extender, což je taková prodloužená ruka primárního HTPC. Představte si situaci, kdy máte např. dvě televize a chcete na obou využívat HTPC funkce. Je zcela zbytečné pořizovat si dvě Spectry či podobné zařízení a stačí vám k tomu jeden Extender. Ten se připojí pomocí metalické nebo bezdrátové sítě k primárnímu HTPC a z něj přijímá obraz a zvuk.



Shrnuto podtrženo Windows Vista Premium s Media Centery je (pokud nepočítáme Windows XP) nejlepší volbou pro běžné uživatele, kteří si chtějí svou mašinu odnést domů, rychle nainstalovat a běžně jednoduše požívat. MC ve Vistách má příjemné jednoduché ovládání, ještě lehčí nastavení a hlavně těžko s ním narazíte na problémy, pokud budete vlastnit hardware s nálepkou „Vista Ready“. Osobně jsem spíše zastáncem open-source, ale musím uznat, že pro běžného uživatele není lepší alternativní řešení.




Distribuce:

MICRONIC Přerov s.r.o., +420 581 288 135, mail: servis@micronic.cz
reklama