reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Příklad HTPC - vylepšená FIC Spectra + Win Vista

29.10.2007, Jan Vítek, Pavel Kovač, Jaroslav Dufek, článek
Příklad HTPC - vylepšená FIC Spectra + Win Vista
Jako první si vezmeme na mušku FIC Spectru, coby příklad barebone HTPC systému a poté budeme pokračovat povedenými Windows XP MCE. Ty poskytují obrovské pohodlí pro HTPC a jsou pro většinu lidí dostatečně intuitivní. Kdo jste četli původní článek, přejděte rovnou na část 3 - info o nové Spectře, Win Vista a MCE.

Návod na zprovoznění FIC Spectra ve Windows Vista


  • Zapněte Spectru a jděte do nastavení BIOSu (podržení klávesy „Del“ chvíli po startu systému příbližně v době, kdy se v pravém horním rohu obrazovky objeví žlutý obrázek).
  • V modrém menu stiskněte kombinaci kláves „CTRL + F1“, čímž si zpřístupníte rozšířené možnosti úprav. Vyberte „Advanced BIOS Features“ a potvrďte. Položku „First Boot Device“ změňte enterem na „CDROM“ a „Second Boot Device“ na „Hard Disk“. Toto nastavení říká počítači, aby se po startu systému nejdříve pokusil zavést program z CD-ROM a poté z pevného disku. Po dokončení instalace doporučuji nastavit zpět tak, aby „First Boot Device“ bylo „Hard Disk“ a „Second Boot Device“ a „Third Boot Device“ bylo „Disabled“. Dále položku „Boot Up Num-Lock“ změnte na „Off“ (bezdrátová klávesnice tak bude standardně v módu bez numerické) a „Away Mode“ na „Enabled“ (tento mód se stará o to, aby se HTPC chovalo jako TV + rekordér. Jakmile stisknete tlačítko power na dálkovém ovladači, HTPC se bude tvářit jako vypnuté, ale pro nahrání se uvede do činnosti a vše proběhne v pořádku).
  • Stisknutím „Esc“ se dostanete zpět do menu, kde zvolíte položku „Integrated Peripherals“. Najeďte na možnost „USB Keyboard Support“ a změňte opět pomocí enteru a výběru na „Enabled“, což zajistí, že během instalace Windows bude fungovat klávesnice.
  • Nakonec do třetice se vraťte do menu a tentokrát zvolte „Power Management Setup“, kde položku „ACPI Suspend Type“ změňte na „S3(STR)“. Při tomto nastavení si počítač během přechodu do režimu spánku uloží obsah RAM paměti a vypne větráčky, takže spánek bude opravdu jako kdyby se počítač vypnul.
  • Opět najeďte do menu. Vložte instalační DVD MS Windows Vista do mechaniky, stiskněte „Esc“ a potvrďte nastavení „Save & Exit Setup“ stisknutím kláves „y“ a „Enter“.
  • Po opětovném startu systému budete vyzvání ke stisknutí jakékoli klávesy pro spuštění instalace.
  • Instalačnímu programu trvá delší dobu, než se načte, proto trpělivě vyčkejte. I když to bude chvílemi vypadat, že se dlouho nic neděje, nakonec se instalace vždy pohne kupředu.
  • Na první instalační obrazovce s jazyky předpokládám, že nic nehodláte měnit, a proto se posuneme dále kliknutím na „Další“ a poté „Nainstalovat“.
  • Na další obrazovce zadejte svůj Product Key a zvolte „Další“, V případě, že žádný zatím nemáte, budete vyzvání ke zvolení zakoupené verze, kterou ale musíte po 30 dnech používání už povinně zaregistrovat. Dále přijměte licenční podmínky a opět zvolte „Další“.

    Poznámka: Následně máte možnost upgradovat stávající verzi Windows nebo nainstalovat zbrusu novou. Možnosti upgradovat se doporučuji vyhnout, a proto zde popíšu jen postup „Vlastní instalace“. Troufám si ale říci, že instalační program vede uživatele za ruku v takové míře, že se nemůže nic pokazit, stačí pozorně číst, co vám instalační program sděluje.
  • Vyberte disk, na který chcete Visty nainstalovat. Nyní maté možnost si vybrat, kam přesně mají být Windows Vista umístěny. Nezkušeným uživatelům doporučuji jednoduše smazat obsah pevného disku a nainstalovat Visty načisto. Klikněte na „Možnosti jednotky“, „Odstranit“ a potvrďte stiskem „Další“. Na disk se začnou kopírovat soubory Windows Vista, což potrvá delší dobu, poté se počítač nabootuje z pevného disku, tentokrát výzvu na stisk libovolné klávesy přehlédněte. Do ničeho nemusíte zasahovat, stačí vyčkat, než Vám instalátor předhodí další nastavovací obrazovku.
  • Na následující obrazovce zadejte název účtu, pod kterým chcete ve Windows pracovat a heslo (nemusí se zadávat), můžete si také vybrat svého maskota.
  • Zadejte jméno počítače, kterým se bude hlásit v síti a případně vyberte pozadí plochy, jež ale stejně můžete potom dle libosti měnit.
  • Windows se Vás zeptají na instalování aktualizací a ochranu, zvolte první možnost „Použít doporučená nastavení“.
  • Zkontrolujte nastavení času, po poděkování ze strany Microsoftu si Windows otestují výkonnost vašeho počítače a následně se konečně dostanete ke kýžené pracovní ploše.
  • V uvítacím okně odškrtněte položku „Zobrazit po spuštění systému“ a zavřete jej.


  • Pokochejte se prostředím Visty a můžeme pokračovat. Nejdříve bude třeba zprovoznit síťové připojení, jelikož bez něj se nikam dál nedostanete.
  • Konfigurace síťového připojení je stejná jako u všech Windows, takže si jistě poradíte.
  • Teď, když už jste připojeni k Internetu, by bylo vhodné stáhnout nejnovější ovladače pro zákl. desku. Ke dni 5.7.2007 to bylo zde:
    http://us.download.nvidia.com/Windows/nForce/15.00/nforce_winvista32_15.00G_english.exe Stáhnutý soubor spusťte a potvrďte všechna bezpečnostní opatření. V celé instalaci stačí pouze potvrzovat „Next“ a „Další“ a vše by mělo proběhnout v pořádku. Počítač se restartuje a můžete začít se stahováním ovladačů k Vaší televizní kartě, jestliže už není nainstalována se základními ovladači od Microsoftu.
  • Nyní po restartu a v případě, že máte nainstalovanou televizní kartu, můžeme přistoupit konečně k nastavení Media Centeru. Z nabídky Start vyberte položku „Windows Media Center“. MC se zapne a od teď můžete další kroky provádět ovladačem.
  • Ze začátku Vás čeká uvítací obrazovka a základní nastavení po prvním spuštění. Zvolte možnost „Vlastní instalace“. Stiskněte párkrát „Další“. Můžete si vybrat, jestli chcete anonymně zasílat informace spol. Microsoft pro zlepšení produktu nebo ne, důležitá je však následující obrazovka „Rozšířené přehrávání“, kde vyberte „Ano“, aby bylo možné stahovat program televize z Internetu a mimo jiné i další zlepšující služby.


  • Poté se dostanete na obrazovku „Volitelné nastavení“ a vyberete první položku „Konfigurace televizních karet, signálu a programu“, potvrdíte oblast Českou republiku a Media Center si stáhne možnosti nastavení pro naši oblast. Vyberte typ média, z kterého přijímate televizní signál. U antény vyberte, zda je to signál digitální nebo analogový, u kabelu a satelitu Vás MC požádá, abyste svůj ovladač nastavili tak, aby ovládal externí zařízení, která jsou potřebná pro provoz.
  • Na obrazovce „Program televize“ vyberte „Ano“, aby se vám stahovali data EPG z Internetu, přijměte smlouvu a zadejte své PSČ. MC stáhne z Internetu seznam kanálu, které by měly být ve vašem místě bydliště dostupné. Poté se MC pokusí vyhledat reálně dostupné stanice po stisknutí tlačítka „Spustit vyhledávání“, což opět chvíli potrvá. Klikněte na tlačítko „Další“ a opět se dostanete do nabídky dalšího nastavení, kde už ale nemusíte nic nastavovat, takže stačí vybrat „Dokončeno“ a poté ještě nechat zaškrtnuté políčko pro spuštění po startu systému


.
  • Media Center je nyní připraveno k použítí, podle manuálu si můžete pohrát s nastavením jak je libo, především nastavit pořadí vyhledaných kanálů a ty se špatným signálem zablokovat v nabídce „Úkoly > Nastavení > Televize > Program > Změnit pořadí kanálů a Upravit kanály“.
  • Pokud chcete, aby se Media Center spouštěl vždy po nastartování počítače, vejděte do „Úkoly > Nastavení > Obecné > Spouštění a okno aplikace“ a zaškrtněte „Při startu systému Windows...“
  • Poslední poznámka patří problému se zobrazováním televizního programu (EPG) pro určité kanály. Pokud se tento problém někde vyskytne, najeďte do nabídky „Úkoly > Nastavení > Televize > Program > Přidat program pro kanál“ a vyberte program, u kterého nefunguje EPG. Mělo by stačit vybrat jinou položku stejného jména jako kanál, ale ne tu první - aktuálně vybranou. Následně uložte a je hotovo.

Poznámka: Aby Vám začal fungovat displej a kolečko hlasitosti, musíte pro něj nainstalovat příslušný software z CD výrobce („SPECTRA CD-PRO“), nelze však postupovat přes program, který se spustí po vložení CD. Najeďte do složky "Microp-Symphony" na CD a spusťte Setup.exe, projděte instalací, ve které si můžete zvolit jaký text se bude standardně na displeji ukazovat, a po restartování už bude vše šlapat jako hodinky.


Distribuce:

MICRONIC Přerov s.r.o., +420 581 288 135, mail: servis@micronic.cz
reklama