reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přílivové elektrárny začaly ve Skotsku nabíjet elektromobily

26.3.2021, Milan Šurkala, aktualita
Přílivové elektrárny začaly ve Skotsku nabíjet elektromobily
Energetika je velkou otázkou budoucnosti. Uhlí a fosilní paliva jsou na černé listině, kupodivu je tam i jaderná energetika a obnovitelné zdroje mají své další problémy. Na Shetlandech si chtějí pomoci přílivovými elektrárnami.
Skoro celý svět se snaží přejít na "zelenější" formy elektrické energie a snížit uhlíkovou stopu lidstva. To znamená např. i odstavování uhelných elektráren a snaha o přechod na obnovitelné zdroje. Ty ale mají obvykle problém ve své nestálosti. Jaderná energetika to kupodivu také nemá příliš jednoduché, byť jde o stabilní a relativně čistý zdroj energie. Některé země ale mají výhodu ve své poloze a specifických projevech přírody. Na Shetlandech ve Skotsku se např. dá velmi dobře využívat energii přílivu. Společnost Nova Innovation tu proto rozšiřuje počet turbín, které dokáží převádět energii přílivu na elektrickou.
 
Nova Innovation nabíječka elektromobilů
 
Její turbíny M100-D mají 8,5metrové lopatky, poskytují výkon až 100 kW a jejich životnost je 20 let. Prozatím jsou na pobřeží Shetland 4 takové turbíny (některé zde už pracují 5 let) a připojeny jsou na akumulátory Tesly. Přílivové elektrárny už logicky dle svého názvu pracují s přílivem (a logicky i odlivem), takže dokáží dodávat zvýšené množství energie 4krát denně, nicméně v mezidobí je jejich výkon velmi malý.
 
Nova Innovation turbína
 
Nově tu dokonce i postavili nabíječku elektromobilů, která využívá této energie z přílivových elektráren. Postavena byla u Bluemull Sound v areálu přístavu Cullivoe na ostrov Yell. Zdejším obyvatelům tak tato a další podobné nabíječky pomohou v budoucnosti přejít na elektrická auta. Samotné Skotsko chce zakázat provoz čistě benzínových a naftových aut v roce 2032, ale to možná nebude velký problém, když už dnes je poměrně dost elektrifikovaných aut. Zákaz totiž nevyžaduje prodej elektrických aut, ale elektrifikovaných. V té době možná bude spíše problém vůbec najít neelektrifikované auto.
 
Nova Innovation akumulátor
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama