reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Příští verze Windows 10 TP už bude obsahovat prohlížeč Spartan

2.3.2015, Michal Hala, aktualita
Příští verze Windows 10 TP už bude obsahovat prohlížeč Spartan
Microsoft ústy Kevina Galla, technického vedoucího pro univerzální aplikace, oznámil na akci Mobile World Congress v Barceloně, že příští sestavení Windows 10 Technical Preview už bude obsahovat prohlížeč Spartan.
Spartan (či přesněji Project Spartan) je nový prohlížeč určený pro Windows 10, který má nahradit již letitý Internet Explorer. Spartan bude součástí příštího sestavení Windows 10, které má podle IT zpravodajského portálu The Verge být uvolněno koncem března nebo ještě dříve.

Zajímavé určitě bude, jestli už bude mít Spartan definitivní jméno. To dosavadní je totiž jen kódové označení uvnitř Microsoftu. Ale protože finální jméno dosud oznámeno nebylo, mluví se o novém prohlížeči zatím jako o Spartanu.

Spartan je založen na jádře EdgeHTML, které vzniklo jako odlehčená vývojová větev původního jádra Trident používaného v Internet Exploreru. Nový prohlížeč je vyvíjen celý nanovo, aby se zbavil zátěže v podobě podpory mnoha starých standardů, kterou na sebe za dvacet let existence nabalil Internet Explorer. Ten ale ještě není úplně odepsaný a kvůli podpoře starších webových aplikací (zejména ve firemní sféře) ve Windows 10 zůstane jako pojistka zpětné kompatibility.

Spartan se naopak soustředí na podporu nejnovějších standardů a také se má rychlostí a možnostmi rozšiřování (zejména v podobě appletů) vyrovnat konkurenci v podobě Chromu, Mozilly a Safari. V předchozím článku na dané téma jsme vysvětlovali, proč Microsoft nezvolil pro Spartan open source jádro Webkit, či jeho mutaci Blink.


Project Spartan


Microsoft má se Spartanem velké plány a nemalé ambice. Především by rád zvýšil svůj podíl v segmentu prohlížečů, kde výrazně dominuje Chrome následovaný Mozillou. V Redmondu jistě nostalgicky vzpomínají na časy, kdy – tehdy ještě jen na desktopu - kraloval jejich Internet Explorer.

Jenže doba se změnila, Google přišel s Chromem a nastoupily také mobily a tablety a Microsoft mohl jen smutně přihlížet, jak podíl Internet Exploreru v segmentu prohlížečů padá a padá dolů. Teď by to se Spartanem rozhodně rád změnil a oplatil především Googlu.

On už ostatně je nejvyšší čas na uvolnění nového prohlížeče pro testování. Termín vydání Windows 10 se sice pomalu, ale jistě blíží a Spartan ještě bude třeba pořádně vyzkoušet a vyladit. Zvlášť, když jde vlastně o univerzální aplikaci, která je určena všem zařízením desktopy počínaje a mobily konče.

Myslíte, že nový prohlížeč bude mít v novém sestavení Windows 10 již finální jméno? A dáte mu aspoň šanci, nebo zůstanete u konkurence?

Zdroj: The Verge
reklama