reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problémy WD a jiných firem ovlivňují dostupnost a ceny HDD

21.10.2011, Jan Vítek, aktualita
Problémy WD a jiných firem ovlivňují dostupnost a ceny HDD
Společnost Western Digital sice zažila velmi silný kvartál, kterým započala svůj fiskální rok 2012 a kdy dodala na trh 57,8 milionů pevných disků (tržby dosáhly 2,7 mld USD), ovšem na tento úspěch zcela jistě nenaváže. Mohou za to katastrofální...
Společnost Western Digital sice zažila velmi silný kvartál, kterým započala svůj fiskální rok 2012 a kdy dodala na trh 57,8 milionů pevných disků (tržby dosáhly 2,7 mld USD), ovšem na tento úspěch zcela jistě nenaváže. Mohou za to katastrofální povodně v Thajsku, kvůli nimž musela tato společnost zavřít tamní výrobní kapacity.





To pro WD znamená velké potíže, protože v Thajsku má umístěny továrny, které se starají o 60 % její produkce, což znamená, že tento kvartál firma očekává značný pokles počtu dodaných pevných disků, a to 22 až 26 milionů kusů (tržby 1,05 - 1,25 mld USD).

A nejde pouze o WD - světově největšího výrobce disků - ale také o firmu Toshiba, která v Thajsku má celou polovinu své výrobní kapacity pevných disků a stejně jako WD byla povodněmi donucena zastavit výrobu a pak tu jsou dodavatelé jednotlivých komponent pro disky.

Obnovení výroby se přitom očekává až v příštím roce, takže je jasné, že se tato fakta musí projevit na dostupnosti pevných disků, o čemž se již mluví mezi distributory, a také samozřejmě i na jejich prodejních cenách. Pokud jste tedy plánovali nákup nového disku, nevyplatí se čekat, neboť ceny již míří nahoru a v řadě případů nijak pomalu.

Zdroj: TCM
reklama