Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory AMD revize E podporují paměti až do DDR500

11.7.2005, Eagle , aktualita
Procesory AMD revize E podporují paměti až do DDR500
Novinku, o které se již dříve mluvilo, přinesl v dnešním článku server Anandtech. Podle něj nové procesory AMD v revizích E3, E4 a E6 (tedy všechny nové modely) podporují nové násobiče pro generování frekvence pamětí. Jinými slovy - na těchto...
Novinku, o které se již dříve mluvilo, přinesl v dnešním článku server Anandtech. Podle něj nové procesory AMD v revizích E3, E4 a E6 (tedy všechny nové modely) podporují nové násobiče pro generování frekvence pamětí. Jinými slovy - na těchto modelech je možné provozovat paměti DDR500 bez přetaktování. Dřívější revize zvládají pouze standard DDR400.


Jak je to možné? U procesorů Athlon 64 a z něj odvozených se frekvence pamětí určuje v registru DRAM Configuration High Register pomocí třech bitů - 20 až 22 (MemCLK). V současnosti je popis v dokumentaci následující:



Jak je vidět, některé hodnoty zde nejsou uvedeny. Již dříve bylo společností DFI odhaleno, že chybějící nastavení jsou pro frekvence jako 125, 142 či 187 MHz. Tyto frekvence nejsou oficiálně podporovány, stabilita při nich není zaručena, přesto je mají desky LanParty v možnostech Setupu BIOSu.

Kde se ale berou další frekvence vyšší než 200 MHz (vyšší než DDR400) ? Všimněte si na popisu registru, že bity 23 a 24 jsou označeny jako reserved (nevyužité). To ale nemusí být u revizí E pravdou, proto pokud AMD roztáhnulo MemCLK na bity 20 až 23 či 20 až 24, bude zde najednou ještě víc možností.


Podle tabulky na Anandtechu jsou nyní podporovány i frekvence DDR433, DDR466 a DDR500. Protože frekvence se u procesorů Athlon 64 a z něj odvozených určují v určitých synchronních poměrech k frekvenci jádra, jsou výsledky při použití rozdílných násobičů rozdílné. Co se musí stát, aby tohle uměla každá základní deska? Stačí jen podpora BIOSu.