reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje GPU zase rostou a tržní podíl navyšuje Intel, který ukrojil AMD i Nvidii

1.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Prodeje GPU zase rostou a tržní podíl navyšuje Intel, který ukrojil AMD i Nvidii
Analytická společnost Jon Peddie Research vydala zprávu o stavu trhu s grafickými čipy za poslední čtvrtletí. Dle ní oproti čtvrtletí o rok zpět výrazně rostly dodávky procesorů i grafických karet. Dařilo se především Intelu.
Trh s grafickými kartami se už před nějakou dobou odrazil ode dna, které vzniklo po kryptoměnové horečce. Zatímco koncem roku 2022 bylo dodáváno i méně než 60 milionů GPU za čtvrtletí, za Q4/23 to podle analytické společnosti Jon Peddie Research bylo 76,2 mil. kusů. Podle JPR stouply dodávky v průměru o 20 %, přičemž u desktopů to měl být mírný pokles o 1 %, zatímco u notebooků výrazný nástup o 32 %. Dedikované grafiky měly tvořit 30 % (zbytek jsou integrované čipy v CPU).
 
Vývoj dodávek GPU
 
Pokud jde o tržní podíl, zde jasně vede Intel zejména díky integrovaným čipům ve svých CPU. Nyní má 67% tržní podíl a proti předchozímu čtvrtletí (Q3/23) si polepšil o 2,8 procentního bodu. Ukrojil tak AMD (-1,4 %) i Nvidii (-1,36 %). AMD má nyní 15% tržní podíl, Nvidia 18%. V desktopech má sice Nvidie dle jiných statistik výrazný náskok, nicméně AMD v celkovém součtu výrazně pomáhají GPU integrované do jeho Ryzenů.
 
Tržní podíly na trhu s GPU
 
Pokud bychom se dívali na další data proti předchozímu čtvrtletí (Q3/23) a ne na meziroční srovnání, pak trh s GPU rostl o 5,9 %. Intel si v počtech kusů polepšil o 10,5 %, u AMD došlo k poklesu o 2,9 %, u Nvidie pak o 1,5 %. Zatímco však desktopové grafiky meziročně klesly (výše zmíněných -1 %), proti stavu čtvrt roku zpět si polepšily o 6,8 %. Dodávky CPU si polepšily o 9,0 %, meziročně dokonce o 24,0 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama