Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje HDD neustále klesají

31.5.2015, Jan Pánek, aktualita
Prodeje HDD neustále klesají
Trh s pevnými disky pomalu klesá se dnu, od nástupu SSD a vychytání jejích much. Poměry mezi hlavními výrobci se nezměnily, trhu stále vévodí Western Digital Corporation a za ní se nachází Seagate Technology. Na třetím místě se objevuje Toshiba Corporation.
V prvním kvartále bylo celkově prodáno 125 milionů kusů HDD. Pokles byl znatelný jak meziročně, tak i mezikvartálně. Meziroční pokles představoval 9,5 %, mezikvartální byl 11,3%. Jedná se o jeden z nejhorších výsledků za několik posledních let.

Hůře to vypadalo pouze, když byla v roce 2009 ekonomická krize a když v roce 2011 zaplavila Thajsko povodeň a poničila továrny stěžejních výrobců na trhu, což vedlo k velkému zvýšení cen HDD.

Když se podíváme na rozložení sil na poli pevných disků podrobněji, zjistíme, že WD má jen asi 3% náskok nad Seagate. WD prodal celkem 54,5 milionu kusů HDD, kdežto Seagate se prodeje zastavily na 50 milionech, což představuje podíl rovných 40 % trhu. Z toho vyplývá, že třetí a poslední výrobce uzmul 16 % trhu s 16,3 miliony prodanými kusy.





Zajímavá byla statistika průměrných cen, které výrobce utrží za jednu jednotku. Křivka je sice skoro rovná, ale mírně stoupá, takže výhledově pevné disky zásadně zlevňovat nebudou. Tomu se samozřejmě nikdo nediví, když existují jen tři výrobci, to není konkurence. Takže i do budoucna můžeme počítat s mírným růstem průměrné ceny za jednotku. Pozor, to neznamená, že budou HDD zdražovat, ale že se budou spíše kupovat disky o větší kapacitě, které jsou dražší, nebose budou kupovat kvalitnější, ale dražší plotny.

I prodeje naznačují, že klasickým plotnovým diskům zvoní hrana. Určitě nevymizí, ale je pravděpodobné, že se budou stále častěji objevovat v kombinaci s SDD jednotkou v jednom zařízení, což přinese optimalizovaný výkon i cenu.

Zdroj: kitguru.net